K-ryhmästä Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja

aurinkosähkö

Lähienergialiiton jäsenyritykset Solnet Green Energy ja Solarigo Systems ovat toimittamassa K-ryhmälle aurinkosähköjärjestelmiä, jotka tekevät K-ryhmästä Suomen suurimman aurinkosähkön tuottajan. Kesään 2017 mennessä K-ruokakauppojen yhteydessä toimii jo 15 aurinkovoimalaa. Uusien investointien myötä K-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja käyttäjä.

 

Yhteensä K-ruokakauppojen katoilta löytyy jatkossa 15 aurinkovoimalaa, joissa aurinkopaneeleja on 13 489. Sähköä voimalat tuottavat vuodessa yhteensä 3 559 MWh, mikä vastaa runsaan 179 omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. Optimitilassa toimiessaan aurinkovoimalat pääsevät yhteensä jopa 4 037 kWp huipputehoihin. Voimalat tuottavat sähköä K-ruokakauppojen omaan tarpeeseen.

Turun Kupittaan ja Länsikeskuksen K-Citymarketeihin tulevista aurinkovoimaloista tulee Suomen suurimmat. Samalla näiden kauppojen asiakkaille tarjotaan parkkialueella aurinkosähköä hyödyntävät sähköautojen latauspisteet. Aikaisemmin aurinkosähköä on voinut autoon ladata Vantaalla K-Citymarket Tammiston omasta aurinkovoimalasta.

 

Hyvät kokemukset aurinkovoimasta

Aikaisemmin tänä vuonna toteutetut aurinkovoimaloiden asennuskierrokset sujuivat hyvin, joten päätimme lisätä aurinkovoimaloiden määrää kauppapaikkojen yhteydessä. Uusien voimaloiden myötä K-ryhmästä tulee kirkkaasti Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja käyttäjä”, sanoo Keskon rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttila.

”Aurinkovoima sopii erinomaisesti ruokakaupan sähkön lähteeksi. Kauppa kuluttaa esimerkiksi jäähdyttämisessä ja kylmälaitteissaan sähköä eniten silloin, kun aurinko paistaa ja voimalan tuotanto on suurimmillaan”, jatkaa Anttila.

 

Aurinkovoimaa K-ryhmässä jo lähes 20 vuotta

Ensimmäinen ja edelleen käytössä oleva aurinkovoimala K-ruokakaupan katolle rakennettiin 1997 K-Citymarket Lielahteen Tampereelle. Aurinkovoimalan elinkaari on pitkä, jopa noin 35 vuotta. Nykytekniikalla tuotantoa saadaan myös pilvisellä säällä ja talvisaikaan. K-ruokakauppojen katoille asennettavien aurinkopaneelien sähköntuotto on noin 10–15 % kaupan sähkön vuosikulutuksesta. Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkoenergialla voidaan kattaa jopa 60 % ruokakaupan sen hetkisestä kulutuksesta.

Aurinkovoimalat ja niiden asennus tulevat kolmelta eri toimittajalta, jotka ovat Solnet Green Energy Oy, Solarigo Systems Oy ja Aii Energy Systems.

 

Uusiutuva energia ja energiatehokkuus yhdessä hillitsevät ilmastonmuutosta

Investoimalla aurinkovoimaan edistetään uusiutuvan energian tuotantoa ja hillitään ilmastonmuutosta. Energiankulutuksen vähentämiseksi K-ruokakaupoissa kansitetaan kylmälaitteita, kuten pakastimia ja kylmäkaappeja, tehostetaan kylmälaitteiden ja kiinteistötekniikan etävalvontaa optimaalisen energiankulutuksen aikaansaamiseksi sekä lisätään energiaa säästävän LED-valaistuksen käyttöä.

Kesko on mukana kaupan alan energiatehokkuussopimuksen toimenpideohjelmassa vuosille 2017 – 2025. Sopimuksen mukaisesti se sitoutuu vähentämään energiankulutustaan erilaisin säästötoimenpitein 7,5 %. Sopimuksen piirissä ovat kaikki K-ryhmään kuuluvat kauppaketjut.

 

Lisätietoja

Rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja, Keskon päivittäistavaratoimiala, Jukka Anttila, p. 050 61978
Aurinkovoiman asiantuntija, Solnet Green Energy Oy, Arttur Kulvik, p. 050 342 7719
Tiedottaja Otto Heinonen, Keskon päivittäistavaratoimiala, p. 050 566 2236

K-ryhmän lehdistötiedote 19.12.2016

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Ajankohtaista

maalämpö

Oilon Group Oy on ostanut Lapualaisen Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:n (SLP) osake-enemmistön

SLP on merkittävä maalämpöpumpputuotteiden valmistaja ja alan uranuurtaja jo vuodesta 1983 lähtien. Oilonin juuret teollisuuslämpöpumpuista ulottuvat vuoteen 1984 ja kiinteistömaalämpöpumpuissa vuoteen 2002. Yritysjärjestely tukee Oilonin lämpöpumppuliiketoiminnan voimakasta kasvua.   Suomessa maalämpö on suosituin ja ekologisin uusien omakotitalojen ja pienkiinteistöjen lämmitysmuoto. Maalämmön suosio tulee kasvamaan merkittävästi tulevaisuudessa myös saneerauskohteissa, koska se on käyttökustannuksiltaan selvästi edullisin energiamuoto […]