Kaikki tietävät, että energian varastoinnin merkitys kasvaa jatkuvasti ja että yksi varastoinnin muoto on akut. Harva kuitenkaan tietää, mitä minun tai meidän organisaatiomme kannattaisi tehdä akkujen suhteen juuri nyt. Asiaan perehtymiseksi on nyt tarjolla raportti ”Akkujen merkitys kasvaa: milloin, miten ja millä edellytyksillä?”.

Akut koskettavat varsin monia erilaisia toimijoita, mm. sähköautojen ja työkoneiden käyttäjiä, aurinkosähkön tuottajia, energia- ja kiinteistöyhtiöitä

Raportin ensimmäinen viesti on, että akku-asia koskettaa varsin monia erilaisia toimijoita. Suomessa tulee olemaan runsaan puolen vuoden kuluttua jo 20 000 sähköautoa ja tuhansia akkukäyttöisiä työkoneita. Monet aurinkoenergiaa hyödyntävät kuluttajat ja kiinteistöt pohtivat akkujen lisäarvoa itsetuotetun sähkön käytön maksimoinnissa. Energia- ja kiinteistöyhtiöt suunnittelevat lisäinvestointeja suuriin akkuihin osallistuakseen niiden avulla mm. Fingridin taajuudensäätömarkkinoille, joilla on parhaillaan käynnissä tarjouskilpailu vuodelle 2019. Business Finlandin Batteries from Finland –hanke rakentaa Suomelle akkustrategiaa. Valtiovarainministeriö valmistelee verouudistusta, jonka avulla ensi vuoden alusta lähtien suurten akkujen osalta ns. kaksinkertaisen verotuksen ongelman on tarkoitus poistua.

Yritysten ei kannatta viivytellä investointeja vaikka halpenevat litiumioniakut ovat edelleen kalliita

Raportin toinen viesti on, että halpenemisestaan huolimatta uudet litiumioniakut ovat edelleen kalliita. Yritysten kannattaa toki investoida akkuihin jo nyt, jotta organisaation ymmärrys akkujen potentiaalista ja niiden taloudellisesti järkevästä käytöstä pääsee oikeasti kehittymään. Kokeilujen kautta taidot kasvavat ja parhaat – usein rinnakkaiset – käyttökohteet löytyvät.

Kotitalouskäytössä kannattavuuden arviontia tarvitaan, verotus ja lainsäädäntö nykyisellään kyllä mahdollistaa akkujen käytön

Myös kuluttajien kannattaa pohtia akkukysymystä. Sähköautohankinnan kautta akku tulee ehkä järkevimmin. Tilanne vain paranee, jos pystyy omalla sähköntuotannolla lataamaan akkua edullisesti. Aurinkosähköjärjestelmien yhteydessä akuilla pystyy siirtämään päivätuotantoa ilta- ja yökulutukseen. Kotitalousluokan akkuihin ei liity mitään verotus- tai käyttöongelmaa, mutta kannattavuuslaskelmat kannattaa tietysti tehdä ennen hankintaa.

Sähkön varastointi on lainsäädännössä uusi asia, mutta ensimmäiset muutokset eduskunnan käsittelyssä jo lokakuussa

Neljänneksi raportissa hahmotellaan virkamiestietolähteiden pohjalta, miten suuriin akkuihin liittyvä nykyinen verotusongelma aiotaan ratkaista. Nythän joissakin tapauksissa sähköveroa joudutaan maksamaan sekä akkua ladattaessa että sitä purettaessa (tähän liittyvä hallituksen esitys tuli eduskunnan käsittelyyn lokakuussa). Raportissa myös ennakoidaan, että akkujen käytön yleistyminen voi vaatia vielä lisää sääntelymuutoksia, kun tullaan näkemään, miten ja missä yhteyksissä akkuja tullaan laajamittaisesti käyttämään. Sääntelyn uudistaminen tullee tapahtumaan sitten, kun EU:n Puhtaan energian pakettia implementoidaan koko laajuudessaan Suomen lainsäädäntöön.

Suomen on panostettava erityisesti akkuihin liittyvään teknologiaan ja it-osaamiseen, ei pelkästään raaka-aineiden tuottamiseen ja jalostamiseen

Suomen akkustrategia painottuu tällä hetkellä akkuraaka-aineiden kaivostoimintaan ja niiden jalostamiseen. Tästä voikin kehittyä Suomeen merkittävää liiketoimintaa, koska raaka-aineista tulee olemaan globaalisti pulaa. Suomen kannalta on kuitenkin tärkeää, että yrityksillä olisi tarjota myös teknologista ja it-osaamista akkujen kokoamiseen ja käyttämiseen. Kaivoshankkeet ja akkujen kierrätys tulee huolehtia myös kestävällä tavalla.

Akut ovat valtavan globaalin kiinnostuksen kohteena. Suomi ei ole aivan eturintamassa tässä asiassa monessakaan suhteessa. Meillä on paljon opittavaa niin akkuteknologioista kuin niiden käytöstäkin muista maista. Tähän tiedonsiirtoon pitäisi nyt panostaa kunnolla ja samalla varmistaa, että tietous leviää laajasti.

Lähienergialiitto osallistuu akkutiedon levittämiseen järjestämällä aamupäivätilaisuuden 11.12.2018. Varaa ajankohta jo nyt. Ohjelma julkaistaan myöhemmin.

 

Kirjoittajat

Raimo Lovio

Tapio Tuomi

 

 

Ajankohtaista

Gasum tankkausasema

Gasum ja IKEA Suomi vahvistavat yhteistyötään – Tampereelle rakennetaan jakelukalustoa ja henkilöautoliikennettä palveleva tankkausasema

Gasum ja IKEA Suomi vahvistavat kiertotalousyhteistyötään uudella kaasutankkausasemalla. Tampereen IKEA-tavaratalon yhteyteen rakennettava kaasutankkausasema aukeaa loppukesällä 2021. Uusi tankkausasema palvelee sekä jakelukalustoa että henkilöautoliikennettä jakelemalla paineistettua biokaasua ja maakaasua.   Gasumin ja IKEA Suomen yhteistyö jatkuu uudella kaasutankkausasemalla. Tampereen IKEA-tavaratalon yhteyteen rakennettava kaasutankkausasema palvelee jakelukalustoa ja henkilöautoliikennettä jakelemalla sekä paineistettua biokaasua (CBG) että maakaasua (CNG). Asema […]