Kannattaako aurinkosähköön investoida maatilalle? MTK:n Maaltavastaajat-podcast otti asiasta selvää

aurinkosähkö

MTK tarjoaa etuna jäsenille aurinkosähköä avaimet käteen -palveluna yhteistyössä Lähienergialiiton jäsenyritysten kanssa. Pirkanmaalainen maidontuottaja Esko Yli-Pärri investoi aurinkosähköön jäsenedun ja investointituen avulla. MTK-Pohjois-Savon puheenjohtaja Juha Partasella on ollut paneelit katolla jo kolme vuotta.

 

Maaseudulla riittää kattopinta-alaa. Kannattaisiko kattopinta-ala ottaa hyötykäyttöön ja rakennuttaa katolle aurinkopaneeleja? MTK tarjoaa jäsenetuna aurinkosähköä avaimet käteen -palveluna. Voit valita useammasta verkkoon kytkettävän aurinkosähköjärjestelmän tarjoajasta omalle tilallesi sopivimman tai lähettää samansisältöisen tarjouspyynnön samalla kertaa useammalle toimijalle. Jäsenedun tarjoajat ovat Lähienergialiiton jäsenyrityksiä ja heidän toimintatapansa noudattavat yhdistyksen sääntöjä.

MTK:n jäsenien Reppu-verkon kautta löytyy yritysten kuvaukset ja heidän MTK:n jäsenille myöntämät edut.

Pääset kuuntelemaan aurinkoenergiasta lisää täältä: Maaltavastaajat jakso 27: Aurinkosähköä maatilalle

 

Vastuullinen valinta välittää kuluttajille positiivista viestiä

Yli-Pärrin tila Pirkanmaalla on ollut saman suvun hallussa jo vuodesta 1540. Esko Yli-Pärri on tilan 16. isäntä. Uudehkossa, vuonna 2015 rakennetussa 70 lehmän navetassa täysautomaattinen ruokintalaite ja lypsyrobotti tarvitsevat sähköä vuorokauden ympäri. Sähkönkulutus mietitytti Yli-Pärriä. Hän päätti selvittää, kannattaisiko tilalla investoida aurinkosähköön. Investoidessa painavat aina taloudelliset syyt, mutta aurinkoenergian kohdalla vaikutti myös hankinnan vastuullisuus. Uusiutuva energia on ajankohtainen aihe ja maatiloilla riittää aurinkopaneeleille kattopinta-alaa.

Jos maatilat investoisivat valtakunnan tasolla aurinkoenergiaan, voisi sillä olla positiivinen viesti kuluttajien suuntaan”, Yli-Pärri pohtii.

 

MTK:n etu jäsenille käyttöön: aurinkosähköä maatilalle avaimet käteen -palveluna

Yli-Pärrin energiamietteet eivät jääneet pohdinnan tasolle. MTK tarjoaa jäsenetuna aurinkoenergiaa avaimet käteen -palveluna yhteistyössä Lähienergialiiton jäsenyritysten kanssa. Yli-Pärri päätti hyödyntää etua, ja kilpailutti palvelua tarjoavia yrityksiä MTK:n jäsenverkossa. Yli-Pärrin valitsema yritys hoiti asennuksen alusta loppuun.

Itse en tehnyt kyllä yhtään mitään, laiskottelin vaan”, Yli-Pärri nauraa.

Tuskinpa maidontuottaja juuri laiskottelemaan ehtii, mutta yrittäjän on hyvä tehdä sitä, mitä itse osaa parhaiten.

MTK:n jäsenedun lisäksi Yli-Pärri hyödynsi investointitukea.

Haettiin se 40 % investointituki, jonka tähän saa”, Yli-Pärri kertoo.

 

Talviaurinko tuottaa yllättävän paljon energiaa

Partasen tilalta Pielavedeltä löytyy peltoa, metsää sekä sikataloutta. MTK-Pohjois-Savon puheenjohtaja Juha Partanen asennutti aurinkopaneelit tilalleen jo kolme vuotta sitten, jolloin aurinkopaneeleihin ei ollut vielä käytössä investointitukea.

Kyllä se oli enemmän sellainen periaatteellinen päätös. Mutta koko ajanhan ne hinnat tietysti tippuu”, Partanen huomauttaa.

Pielavedellä on oltu paneeleihin tyytyväisiä. Alussa paneelien toimintaa tuli seurailtua mielenkiinnolla jatkuvasti, mutta käytössä ne ovat melko huomaamattomia. Talviauringon tuottama energianmäärä on yllättänyt Partasen.

Se on se talviaurinko ihmeellinen. Vaikka auringonkulma on alhaalla niin valkoiset hanget heijastavat taustasäteilyä. Maalis- ja huhtikuu ovat yllättävän tehokkaita kuukausia”, Partanen kertoo aurinkopaneeleiden tuottavuudesta.

 

Kuuntele lisää aurinkoenergiasta: Maaltavastaajat jakso 27: Aurinkosähköä maatilalle

Maaltavastaajat-podcast on MTK:n oma ajankohtaiskatsaus. Uusia podcast-jaksoja ilmestyy noin kahden viikon välein, ja podien teemoissa otetaan monipuolisesti huomioon koko maa- ja metsätalousala sekä ajankohtaiset ilmiöt. Maaltavastaajat löytyy osoitteesta soundcloud.com/maaltavastaajat. Palvelu on helppokäyttöinen, ja podcastien kuuntelu on maksutonta. Voit kuunnella podcastia myös esimerkiksi iPhonen podcast-sovelluksella tai muilla podcast-sovelluksilla.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lähde MTK:n uutinen

Ajankohtaista

biokaasu tankkausasema

Gasum ja Pirkanmaan Jätehuolto yhteistyöhön uuden biokaasulaitoksen tuotannon jakelusta liikenteen polttoaineeksi

Gasum ja Pirkanmaan Jätehuolto ovat allekirjoittaneet sopimuksen Nokian Koukkujärvelle rakennettavan uuden biokaasulaitoksen tuottaman biokaasun myymisestä Gasumille. Kauppa vahvistaa biokaasun käyttöä liikenteessä ja on hyvä esimerkki alueellisesta kiertotaloudesta.   Vuonna 2020 käyttöön otettava Pirkanmaan Jätehuollon uusi biokaasulaitos käsittelee 17 kunnan biojätteet ja Nokian jätevesilietteet. Laitoksella tuotetaan uusiutuvaa biokaasua ja luomulannoitteita. Biokaasulaitos tuottaa vuosittain noin 25 GWh […]