Kansalaiset ovat energiapolitiikan osapuoli

aurinko yhteistö

Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan sekä joustojen lisäämiseen suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile. Toivottavasti nämä myös huomioidaan energiapolitiikan valintojen tekemisessä.

Suomessa on meneillään energiasiirtymä, jossa polttoon perustuvista energialähteistä luovutaan nopeasti ja tilalle rakennetaan uusiutuvan energian tuotantoa. Erityisesti turpeen alasajo ja tuulivoiman lisääminen ovat keränneet osakseen laajaa mediahuomiota ja julkista keskustelua. Politiikassa korostuvat usein ääripäät, joiden oikeuttamiseksi vedotaan kansalaisten mielipiteisiin ja toiveisiin.

Suomen ympäristökeskus on selvittänyt kansalaisten mielipiteitä Suomen energiajärjestelmän kehitykseen. Kaksi satunnaisotantaan perustuvaa kyselyä toteutettiin loppuvuodesta 2023. Toinen kyselyistä lähetettiin rivi- ja kerrostaloasujille (N=618) ja toinen sähkö- ja lämpöpumppulämmitteisille omakotitaloasujille (N=1078).

Tuloksissa korostuu vahva kannatus Suomen puhtaalle energiasiirtymälle.

Tuulivoiman lisäämistä puoltaa jopa kolme neljäsosaa vastaajista. Tuulivoiman kohdalla vastaajat ovat myös kaikkein varmimpia. Aurinkosähkön kasvattamista kannattaa lähes yhtä moni, noin 70 prosenttia, niin pientuotannossa kotitalouksien katoilla kuin aurinkovoimapuistoissa”, tutkija Enni Ruokamo Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Myös ydinvoiman kannatus on vakaata. Tukensa ydinvoiman lisäämiselle osoittaa lähes 60 prosenttia, kun vastustajia on vain joka viides vastaaja.

Fossiilisista energialähteistä halutaan eroon

Varsinkin kivihiilestä luopumiselle on selkeä tuki. Kolme viidestä tutkimuksen vastaajista tukee kivihiilen käytön lopettamista, kun kannattajia on harvempi kuin joka viides”, tutkija Jani Lukkarinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Turpeen osalta tilanne on mutkikkaampi. Turpeenpolton lopettamista tukee reilu 40 prosenttia vastaajista, kun jatkamista kannattaa noin 35 prosenttia. Turpeenpolton tukemisen taustalla voivat vaikuttaa energiaomavaraisuus- ja työllisyysnäkökulmat, koska turve on saanut näkyvyyttä esimerkiksi huoltovarmuuteen liittyen.

Vesivoima ja puunpoltto jakavat mielipiteitä

Lähes puolet vastaajista suhtautuu myönteisesti vesivoiman lisäämiseen tulevaisuudessa. Puunpolton lisäämistä kannattaa puolestaan 40 prosenttia vastaajista, mutta samalla noin 30 prosenttia ei kannata sitä, ja lisäksi sama osuus on joko neutraali tai epävarma kannassaan.

Molempiin teknologioihin liittyy merkittäviä luontovaikutuksia, jotka voivat heikentää niiden hyväksyttävyyttä. Toisaalta puunpolton hyväksyttävyyttä voi edistää puun käytön rooli kotien lisälämmönlähteenä ja vesivoiman kohdalla teknologian vähäpäästöisyys ja joustavuus”, tutkija Jouni Räihä Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Lisää joustoa sähköjärjestelmään

Tuuli- ja aurinkoenergian kustannustehokas hyödyntäminen edellyttää myös vaihtelevuuden tasapainottamista, koska tuotanto muuttuu sääolojen mukaan. Tulevaisuuden energiajärjestelmässä kulutusjouston, energiavarastojen ja siirtoyhteyksien hyödyntäminen vaihtelevan tuotannon hallinnassa ja järjestelmän tasapainotuksessa todennäköisesti korostuu.

Noin puolet vastaajista toivoo, että Suomessa panostettaisiin kotitalouksien kulutusjoustoon, jossa sähkönkäyttöä vähennetään tai lisätään sähkön tuotantotilanteen mukaan. Vain 15 prosentille vastaajista tämä ei ole toivottu suunta.

Eniten epätietoisuutta kansalaisilla on kansainvälisten siirtoyhteyksien lisäämiseen ja suuren mittakaavan varastointiteknologioihin. Noin 40 prosenttia vastasi kannattavansa panostuksia suuren mittakaavan akkuihin. Toisaalta neutraalien ja ”en osaa sanoa” -vastausten yhteenlaskettu osuus oli yhtä suuri.

Myös Suomen rajat ylittävien sähkönsiirtoyhteyksien lisääminen on vaikea aihe arvioitavaksi, mutta kaikkiaan noin kolmannes vastaajista kannattaa näitä panostuksia.

Kansalaiset ovat energiapolitiikan osapuoli

Mitä kyselyn tuloksista voidaan siis oppia? Suomalaiset tarjoavat tukensa puhtaalle energiasiirtymälle, mikä voi auttaa tekemään energiapolitiikan valintoja.

Kaikkiaan suomalaiset tarjoavat tukensa puhtaalle energiasiirtymälle, mikä voi auttaa tekemään energiapolitiikan valintoja. Puhdasta energiasiirtymää voidaan vauhdittaa monipuolisilla ratkaisuilla, jotka myös parantavat Suomen kriisinsietokykyä”, Lukkarinen sanoo.

Ensinnäkin fossiilienergian alasajossa voidaan edetä suunnitellusti ja hallitusti, eikä tehtyjen päätösten kanssa tarvitse kipuilla. Erityisesti tuki vähäpäästöisille energiaratkaisuille on kansalaisten keskuudessa vahva.

Toiseksi energiasiirtymän uusista aiheista, kuten energiavarastoista ja sähkön siirtoyhteyksistä, on lisättävä tietoa ja julkista keskustelua. Aiheisiin liittyy toistaiseksi epävarmuuksia, jotka näkyvät myös kansalaisten vastauksissa.

Kolmanneksi on huomioitava, että kansalaiset toimivat jo nykyisin osapuolina energiajärjestelmässä ja -politiikassa. Esimerkiksi kulutusjoustoa tarjoavat kotitaloudet osallistuvat energiasiirtymään, edistävät päästövähennyksiä ja saavat samalla taloudellisia säästöjä.

Kaikkiaan puhdasta energiasiirtymää voidaan vauhdittaa monipuolisilla ratkaisuilla, jotka myös parantavat Suomen kriisinsietokykyä.

 

Lähde Syke tiedote.

Ajankohtaista

lämmön kausivarasto

Vantaan Energia aloittaa maailman suurimman lämmön kausivaraston ”Varannon” rakentamistyöt Vantaalla

Varannoksi nimetty lämmön kausivarasto toteutetaan louhimalla 1 100 000 m3 vesisäiliö tunneli- ja prosessitiloineen syvälle peruskallioon Vantaan Kuusikonmäkeen. Samaan yhteyteen rakennetaan myös kaksi 60 MW sähkökattilaa. Varaston toimintaperiaatteena on, että varastossa oleva vesi lämmitetään jopa 140-asteiseksi, jolloin se kykenee varastoimaan 90 GWh lämpöenergiaa. 90 GWh lämpöenergiaa vastaa suomalaisen keskikokoisen kaupungin koko vuoden lämmöntarvetta tai 1,3 miljoonan […]