Kanta- ja jakeluverkon siirtojenhallintaan on perustettu markkinapaikka joustoresursseja varten

sähköverkko

Sähköjärjestelmän tuotantorakenteen muutos vaatii muutoksia myös sähköjärjestelmän muihin osiin. Varsin laaja yhteisymmärrys vallitsee siitä, että kustannustehokkain ja nopein ratkaisu sähköjärjestelmän tasapainottamisessa – vastauksena kasvavaan sääriippuvaiseen tuotantoon – on joustojen lisääminen kaiken kokoisissa kulutuspisteissä. Tämä näkökulma on ollut keskustelun painopiste, mutta joustoa tarvitaan myös sähkön siirtoon kanta- ja jakeluverkoissa. 

Helen Sähköverkko Oy ja Fingrid Oyj ovat käynnistäneet kokeilun, jossa rakennetaan yhteinen markkinapaikka sähköverkkojen siirtojenhallinnassa tarvittaville joustoresursseille. Markkinapaikan ehdot ja edellytykset siirtojenhallinnan joustokapasiteetin ja joustoenergian toimittajille ovat nyt Energiaviraston vahvistamat: ensimmäiset verkonhaltijoiden joustopalveluiden hankintaehdot.

Huomaa, että kokeilun enimmäiskesto on vuoden 2027 joulukuuhun saakka.

Mistä siirtojenhallinnan markkinassa on kyse?

Fingrid hyödyntää siirtojenhallinnan markkinaa valtakunnan tason 400 kV kantaverkon pullonkaulatilanteiden ratkaisemiseen osana muita kantaverkon siirtojenhallinnan keinoja.

Lähde: Esitysaineisto: Kanta- ja jakeluverkon yhteinen siirtojenhallinnan markkina– hankkeen sidosryhmätilaisuus 17.12.

Helen Sähköverkko käyttää siirtojenhallinnan markkinaa jakeluverkkoulaeensa sisäisten siirtojen pullonkaulatilanteiden ratkaisemiseen osana muita jakeluverkon siirtojenhallinnan keinoja.

Lähde: Esitysaineisto: Kanta- ja jakeluverkon yhteinen siirtojenhallinnan markkina– hankkeen sidosryhmätilaisuus 17.12.

Tavoitteena on saada siirtojenhallinnan käyttöön lisää joustavia resursseja

  • Erityisesti niitä, jotka eivät vielä tarjoa joustoaan markkinoille (esim. reservimarkkinoiden tekniset
    vaatimukset eivät täyty).
  • Siirtojenhallinnassa myös hitaammin aktivoituvat joustoon kykenevät resurssit ovat
    sähköjärjestelmälle hyödyllisiä.

Siirtojenhallinnan markkinan perustiedot

Markkinalle voivat osallistua kaikki joustoa tarjoamaan kykenevät tahot, joilla on sopivia joustoresursseja ohjauksessaan. Siirtojenhallinnan markkinapaikalle osallistumisesta on sovittava joustoresurssin tasevastaavan ja sähkönmyyjän kanssa, mutta jouston tarjoaja voi olla myös muu kuin joustoresurssin tasevastaava tai sähkönmyyjä (esim. palveluntarjoaja).

Halutessaan osallistua siirtojenhallinnan markkinapaikalle, joustopalvelutoimittajan tulee rekisteröityä kauppapaikalle: FinFlex – NODESmarket (lisätietoja kts. lähteet).

Siirtojenhallinnan tarpeiden realisoitumiseen vaikuttaa sähköverkon siirtotilanne. Siirtojenhallinnan
tarve sähköverkossa on huomattavasti harvemmin kun taas tehotasapainon ylläpitoa ja
taajuudenohjausta tehdään reservimarkkinoilla jatkuvasti. Siirtojenhallinnan näkökulmasta joustoresurssin sijainnilla on suuri merkitys.

Siirtojenhallinnan markkinalla on kaksi eri tuotetta:

  1. Kapasiteettituote. Ennalta varattu joustovalmius. Hyväksytty kapasiteettitarjous velvoittaa jättämään energiatarjouksen energiatuotteeseen. Kapasiteettitarjoukset erikseen ylös- ja alassäädölle. Pay as bid –periaate.
  2. Energiatuote. Energiatuote ennen vuorokausimarkkinaa ja energiatuote vuorokausimarkkinan jälkeen.Jouston aktivointi siirtojenhallinnan tarpeeseen tarvittavista sijainneista. Energiatarjoukset erikseen ylös- ja alassäädölle. Pay as bid –periaate.

Jouston hankinta perustuu siirtojenhallinnan markkinalla jouston hankinta-alueisiin. Tarjous liitetään resurssien sijainnin mukaan tietylle jouston hankinta-alueelle.

Miten siirtojenhallinnan markkina toimii

Lähde: Esitysaineisto: Kanta- ja jakeluverkon yhteinen siirtojenhallinnan markkina– hankkeen sidosryhmätilaisuus 17.12.
Lähde: Esitysaineisto: Kanta- ja jakeluverkon yhteinen siirtojenhallinnan markkina– hankkeen sidosryhmätilaisuus 17.12.
Lähde: Esitysaineisto: Kanta- ja jakeluverkon yhteinen siirtojenhallinnan markkina– hankkeen sidosryhmätilaisuus 17.12.

 

Lähteet ja lisätietoja Fingrid siirtojenhallinta ja Esitysaineisto: Kanta- ja jakeluverkon yhteinen siirtojenhallinnan markkina– hankkeen sidosryhmätilaisuus 17.12..

 

Ajankohtaista

Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 kilpailu keräsi ison joukon kiinnostavia osallistujia, jotka keskittyivät ratkomaan lämmityksessä käytettävän energian puhdistamista

Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu herätti suuren kiinnostuksen, kun se järjestettiin ensimmäisen kerran. Kilpailuun osallistui runsas joukko laadukkaita hankkeita ja yrityksiä. Tuomaristo valitsi kilpailun voittajaksi St1 Lähienergian palvelun ja myönsi kunniamaininnan As Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20 ja Tampereen Sähkölaitos – kaksisuuntainen kaukolämpö -toteutukselle.   Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Tapio Tuomi avasi 31.1.2018 pidetyn palkintojenjakotilaisuuden ”Energiantuotannon ja –kulutuksen CO2-päästöjen […]