Suomesta on tulossa vihreän siirtymän kärkimaa. Onnistunut valtion ohjaus ja tehokkaat ilmastoon ja energiaan liittyvät toimet puhuvat sen puolesta.
Vihreä siirtymä -termiä ei voi olla välttämättä – se esiintyy puheissa ja kirjoituksissa päivittäin. Kyseessä on käynnissä oleva laaja talouden rakennemuutos tavoitteena kestävä kasvu ja hiilineutraali yhteiskunta. Vihreä siirtymä sisältää suuressa määrin energiantuotannon, liikenteen ja teollisuuden kehittämistä kohti mahdollisimman päästötöntä energiaa.
EU:ssa on 2019 lanseerattu European Green Deal kasvustrategia, joka on suomeksi Euroopan vihreän kehityksen ohjelma. Tämä laaja uudelleenrakennusohjelma edistää vihreän siirtymän toteutumista EU:n alueella, niin myös Suomessa. Sen päätavoitteena on, että EU on hiilineutraali vuonna 2050. Keskeisiä ohjelman painopisteitä ovat:
- vähentää kasvihuonepäästöjä
- puhtaaseen energiaan siirtyminen
- vähentää riippuvuutta tuontienergiasta
- rakentaminen ja kunnostaminen energia- ja resurssitehokkaalla tavalla
- luoda työpaikkoja ja kestävää kasvua
- hyödyntää tutkimustyötä ja innovaatioita
- kestävä ja älykäs liikenne
- puhdas ympäristö ja monimuotoinen luonto
- edistää terveyttä ja hyvinvointia
- ruoantuotannon kestävyyden kehittäminen
Suomessa ilmastotoimet ja vihreä siirtymä ovat hyvällä mallilla
Jäsenvaltiona Suomi sisällyttää EU:n strategiat omiin valtiollisiin tavoitteisiin, kehityssuunnitelmiin ja toimenpiteisiin. Suomessa on tehty jo pitkään, ennen Green Dealiä, erilaisia poliittisia linjauksia ja toimenpiteitä liittyen mm. ympäristön- ja luonnonsuojeluun, kasvihuonepäästöjen vähentämiseen, vaihtoehtoisten energianmuotojen hyödyntämiseen sekä tuontienergian käytön rajoittamiseen. Näiden asioiden edistäminen on viimeisen vuoden aikana kiihtynyt entisestään johtuen Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan, ja sen aiheuttamasta energiakriisistä sekä turvallisuusuhasta Euroopan alueella. Suomi onkin EU-maiden joukossa tällä hetkellä kärkisijoilla ilmastotavoitteiden ja vihreän siirtymän edistämisessä. Sen tavoitteena on olla ilmastoneutraali jo vuonna 2035, paljon ennen Eurooppaa:
Eurooppa on ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa 2050
Suomi on ilmastoneutraali vuonna 2035
Energiaan liittyvillä kehitystoimilla on merkittävä rooli vihreässä siirtymässä. Euroopan komissio on kesällä 2022 arvioinut, että Suomessa pitäisi vuoteen 2030 mennessä tuottaa vähintään 51 % energian loppukulutuksesta puhtaalla eli uusiutuvilla energiamuodoilla. Tilanne puhtaan energian käytön lisäämisen suhteen näyttää Suomessa tällä hetkellä erittäin hyvältä. Tilastokeskuksen viimeisten tietojen mukaan vuoden 2021 uusiutuvan energian käytön osuus Suomessa oli jo 42 % kaikesta energiankulutuksesta. Vaikuttaa siltä, että käynnissä olevilla energiajärjestelmien muutos- ja kehitystoimilla kuten tuuli- ja aurinkovoimaloiden määrän voimakkaalla lisäämisellä, Suomi pääsee varsin pian sille määriteltyyn 51% tavoitteeseen uusiutuvan energian osalta.
Sääntely vauhdittaa vihreää siirtymää
Jotta yhteiskunnassa saadaan aikaan strateginen muutos ja uusi kehityskulku, niitä on tarpeen edistää valtion ja päättäjien taholta sääntelyn eli regulaation avulla, niin myös vihreän siirtymän kohdalla. Sääntely tarkoittaa erilaisia viranomaisten käyttämiä instrumentteja, jotka asettavat vaatimuksia ja kannustimia ohjaamaan kansalaisten, yritysten ja erilaisten yhteisöjen toimintaa. Tällaisia keinoja ovat lait ja asetukset sekä muun muassa niihin perustuvat rahalliset keinot kuten erilaiset tuet, avustukset, verot ja sakot. Toisin sanoen tarjolla on keppiä ja porkkanaa.
Vihreä siirtymää on Suomessa ohjattu paljon kannustavalla sääntelyllä erilaisten rahoitusten ja tukien muodossa. Valtion ja EU:n rahoitusta on runsaasti saatavilla erilaisille hankkeille, jotka kehittävät ilmastoystävällistä ja kestävää liiketoimintaa ja energiantuotantoa sekä niitä tukevaa tutkimusta. Hyvänä käytännön esimerkkinä toimivasta ja laajaa kohderyhmää koskettavasta sääntelystä on Valtion asumisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksen ARA:n myöntämä energia-avustus, joka tukee asuinrakennusten energiatehokkuuden parantamista. Avustuksesta ja sen vaikutuksista vihreään siirtymään on luettavissa lisää blogitekstissä: Asunto- ja taloyhtiö kerrallaan vihreää siirtymää edistämässä ARA:n avustuksilla
European Green Deal -strategia
European Green Deal: Suomen ilmasto- ja energiatavoitteet
Tilastokeskus – Suomen energiankulutus 2021 ja uusiutuvan energian osuus
Kirjoittaja:
Taina Rautiainen, projektiasiantuntija
FrEE-hanke, Metropolia Ammattikorkeakoulu