Kiertotalous mukaan kodin uusiin tulisijoihin – Tulikiven uusi Kermansavi-mallisto 80-prosenttisesti keraamisen teollisuuden kierrätysmateriaalista

by

Tulikiven keraamisten tulisijojen uusi mallisto vastaa markkinakysyntään niin kiertotalouden kuin vuoden alussa tiukentuneiden päästörajojen puolesta.

 

Kierrätetystä keramiikasta tehtävät tulisijat ovat suomalaisen tulisijavalmistaja Tulikiven vastaus kahteen päivänpolttavaan keskustelunaiheeseen kuluttajamarkkinoilla, päästöjen vähentämiseen sekä materiaalien kierrättämiseen kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Tulikiven uusi keraamisten Kermansavi-tulisijojen mallisto tuli markkinoille vuoden alussa. Suomen ohella uudella mallistolla tavoitellaan merkittävää kasvua Keski-Euroopan markkinoilla, missä arvostetaan ekologisuuden ohella pohjoismaista muotoilua ja hyviä lämmitysominaisuuksia.

Myös tulisijamateriaalia voi kierrättää

Edellinen keraamisten Kermansavi-tulisijojen mallisto lanseerattiin vuonna 2014, ja uudelle mallistolle oli markkinoilla tilausta.

”Pelkän malliston uusimisen sijaan avasimme keskustelun siitä, miten tulisijoja voi valmistaa kiertotalouden periaatteisiin sopien. Kierrätysmateriaalia käyttämällä voimme yhdistää teknisesti suorituskykyisen raaka-aineen sekä kiertotalouden periaatteet”, sanoo Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.

Uudessa mallistossa kierrätysmateriaalin osuus nousee 80 prosenttiin tuotteiden runkomateriaalista.

”Kierrätettävä raaka-aine on keramiikkateollisuuden sivuvirtaa. Kun sillä korvataan neitseellistä raaka-ainetta, materiaalihävikki pienenee oleellisesti. Samalla vältetään neitseellisen raaka-aineen louhinnasta, käsittelystä ja poltosta aiheutuva hiili- ja ympäristöjalanjälki”, Sutinen sanoo.

Päästöt alittavat vuoden 2022 EU-raja-arvot

Uusi mallisto alittaa EU-alueella vuoden alussa voimaan tulleen ekosuunnitteludirektiivin määrittämät tulisijojen päästörajat. Puun pienpolton päästöjen minimointi on tärkeä kysymys sekä Suomessa että EU:ssa, Sutinen sanoo.

”Uudessa mallistossa polttolämpötila on korkea muun muassa hyvin eristävän keraamisen runkomateriaalin ansiosta. Korkea polttolämpötila ja optimoitu palamisilman syöttö ovat avaimia puhtaaseen, vähäpäästöiseen palamiseen.”

Paloilma tulipesään ohjataan huonetilasta, ulkoa tai hormin kautta.

”Uusien tulisijojen puhdas palotulos ja energiatehokkuus kulkevat käsi kädessä: kun puu palaa puhtaasti, päästöt ovat vähäiset. Tulikiven tulisijoissa korkea hyötysuhde ja poltettava puumäärä on optimoitu suuren energiamäärän varastoimiseksi rakenteisiin”, Sutinen sanoo.

 

INFO: Kermansavi-tulisijojen uusi mallisto
Kierrätysmateriaalin osuus tulisijojen rungossa: 80 %
Päästöt ja puhdas palaminen: Mallisto alittaa ekosuunnitteludirektiivin päästörajat, jotka ovat häälle (CO) 1500 mg/Nm3, typen oksideille 200 mg/Nm3, orgaanisille kaasumaisille hiiliyhdisteille (OGC) 120 mg/Nm3 sekä hiukkasille 40 mg/Nm3. Käyttäjälle puhdas palaminen konkretisoituu myös kirkkaana säilyvänä takkaluukun lasina.
Kolme runkomallia, jotka erilaisilla luukku- ja pintavaihtoehdoilla tarjoavat runsaasti yksilöllisiä vaihtoehtoja:
Jaani: Kompakti takkauuni (800 x 600 mm, korkeus 1500, 1800 tai 2100 mm). Lämmitysala 20-80 neliömetriä.
Kaila: Kookas (1000 x 800 mm, korkeus 1800 tai 2100 mm) ja linjakas takkauuni lämmönlähteeksi ja näyttäväksi tilan sydämeksi. Lämmitysala 30-90 neliömetriä.
Rosamo: Takkaleivinuuni sopii myös tilanjakajaksi keittiön ja olohuoneen välille, koska leivinuunin luukun voi sijoittaa mille tahansa sivulle: eteen, taakse, vasemmalle tai oikealle. Mitat 1000 x 800 mm, korkeus 1800 tai 2100 mm. Lämmitysala 50-90 neliömetriä.
Pienet suojaetäisyydet. Tulisija voidaan asentaa kiinni seinään.
Valmistaja Tulikivi, maailman suurin lämpöä varaavien tulisijojen valmistaja.
Valmistetaan Suomessa, Pohjois-Karjalan Heinävedellä. Tuotteilla on kotimaisuudesta kertova Avainlippu-tunnus.

Ajankohtaista

Sopimus allekirjoitus

Solarigosta Suur-Savon Sähkön tytäryhtiö

Suur-Savon Sähkö Oy on hankkinut konsernin sisäisellä järjestelyllä Lumme Energia Oy:n omistamat Solarigo Systems Oy:n osakkeet. Yritysjärjestelyllä turvataan Solarigon voimakkaan kasvun edellytyksiä javirtaviivaistetaan konsernirakennetta. Vuoden 2022 lopussa tehdyn yrityskaupan myötä Solarigo Systemsin pääomistajuus (67%) siirtyi LummeEnergialta konsernin emoyhtiö Suur-Savon Sähkölle. Lumme Energia kuuluu myös Suur-Savon Sähkö -konserniin.   Solarigon siirtyminen Suur-Savon Sähkön tytäryhtiöksi tuli ajankohtaiseksi Solarigon […]