Kokkolan alueen vetykehitys kiihtyy – Gasgrid ja Flexens käynnistävät selvityksen vetyverkon kehittämisestä Kokkolassa ja kutsuvat alueen toimijat selvitystyöhön mukaan

by

Tehdas putkisto

Projektikehitysyhtiö Flexens Oy suunnittelee kapasiteetiltaan Suomen suurimman vedyntuotantolaitoksen rakentamista. Gasgrid ja Flexens käynnistävät alueen vetyverkon kehitystyön ja kutsuvat alueen sidosryhmät sekä teolliset toimijat työhön mukaan. Alueen vetyverkon kehityksellä on konkreettinen yhteys myös kansallisen vetyverkon kehitykseen sekä Nordic Hydrogen Route Bothnian Bay (NHR) -hankkeeseen, joka on Gasgridin ja ruotsalaisen Nordion Energin yhteinen vedyn siirtoinfrastruktuurin kehityshanke.

 

NHR Bothnian Bay -hankkeella pyritään kehittämään Pohjanlahden ja Perämeren alueelle 1 000 km pitkä vedynsiirtoverkko sekä avoin vetymarkkina vuoteen 2030 mennessä. Gasgrid ja Flexens aikovat selvittää yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa, kuinka alueen vetyteollisuus voi tulevaisuudessa liittyä kansalliseen ja alueelliseen vetyverkkoon.

Kokkolaan suunniteltu Suomen suurin vedyntuotantolaitoshanke on merkittävä ja konkreettinen askel kohti vetytalouden kehittämistä sekä kohti yhä kattavamman vedynsiirtoinfrastruktuurin kehittämistä. Vedyntuotantolaitos ja NHR-hanke voivat yhdessä vauhdittaa alueen vihreää teollistumista sekä vetytalouden kehittymistä myös Kokkolan talousaluetta laajemmin”, sanoo Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

Kokkolaan suunnitellun tuotantolaitoksen tuottamaa vetyä voidaan jatkossa kuljettaa ja varastoida alueelle kehittyvässä vedynsiirtoverkossa, jonka rakentamisessa Gasgridilla on keskeinen rooli. ”Näin syntyy edellytyksiä vedyn laajemmalle kaupankäynnille sekä vetyinfran ja -markkinan kehittymiselle. Kokkolan tuotantolaitoksen kaltaiset pioneerihankkeet edistävät myös vedynsiirtoinfrastruktuurin jatkokehitystä”, arvioi Sipilä.

 

Kokkolan laitoksen päätuotteeksi on suunniteltu vihreää vetyä ja ammoniakkia

Laitos vastaa osaltaan myös koko Euroopan energiantarpeeseen ja vahvistaa lannoitteiden tuotannon omavaraisuutta.

Flexensin suunnittelema hanke tähtää korkean jalostusarvon vetytuotteisiin ja osoittaa kuinka alueen erinomaiset uusiutuvan energian resurssit ja alueen eteenpäin katsova teollisuus voivat kiihdyttää Suomen vetytalouden kehitystä konkreettisesti. Vetyverkko voi puolestaan edistää alueen investointiedellytyksiä”, kertoo Gasgridin yksikönpäällikkö Sara Kärki. ”Uskomme vedyntuotannon avaavan merkittäviä vienninedistämisen mahdollisuuksia ja houkuttelevan Suomeen uusia investointeja.

Markkinanäkymät vihreälle vedylle ja ammoniakille ovat erinomaiset. Pohjanlahden ja Perämeren alueelle rakentuvan Pohjoisen vetylahden, BotH2nian, on arvioitu voivan täyttää merkittävän määrän koko Euroopan energiantarpeesta vedyn muodossa. Myös Suomen ilmasto- ja energiastrategiassa asetetusta kotimaisesta 1 000 megawatin tuotantokapasiteetista Kokkolan 300 megawatin kokoinen laitos täyttäisi jo kolmanneksen”, kertoo Flexens Oy:n toimitusjohtaja Berndt Schalin.

Gasgrid ja Flexens aikovat toteuttaa yhdessä Kokkolaan alueen muiden toimijoiden kanssa selvityksen paikallisen, ja sitä kautta myös alueellisen ja kansallisen vetyinfrastruktuurin kehittämisen tarpeista. ”Kutsumme yhdessä Flexensin kanssa Kokkolan alueelta vetytaloudesta kiinnostuneet toimijat mukaan selvitystyöhön”, sanoo Kärki.

 

Lisätietoja

Berndt Schalin, toimitusjohtaja, Flexens Oy Ab, +358 (0) 408 429 469, berndt.schalin@flexens.com

Olli Sipilä, toimitusjohtaja, Gasgrid Finland Oy, puh. +358 40 589 4686, olli.sipila@gasgrid.fi

Sara Kärki, yksikönpäällikkö, Gasgrid Finland Oy, puh. +358 40 158 1722, sara.karki@gasgrid.fi 

 

Lue lisää

Lisätietoa Flexensin verkkosivuilla: https://flexens.com/news/

 

Lähde Gasgrid verkkosivut.

Ajankohtaista

Ilmastonmuutos

Selvitys: Ilmastoturvallisuusuhkiin varautumista syytä vahvistaa Suomessa

Ilmastonmuutos uhkaa yhteiskuntamme vakautta ja turvallisuutta monin tavoin. 31. elokuuta julkaistun selvityksen mukaan Suomella on hyvät edellytykset varautua ilmastonmuutoksen turvallisuusvaikutuksiin, mutta käytännön toteutusta on vielä tehostettava huomattavasti. Yhteistyön, osaamisen ja ennakoinnin kehittäminen on tässä avainasemassa. Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2020 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.   Ilmastoturvallisuus on jaettu suoriin, ketjuuntuviin ja siirtymävaikutuksiin Hankkeen tuloksena […]