Lähienergialiiton sääntömääräisessä syyskokouksessa valittiin uudeksi puheenjohtajaksi Kristian Savela ja Peter Reiter kutsuttiin Lähienergialiiton ensimmäiseksi kunniajäseneksi. Tilaisuuden aluksi paneelikeskustelussa pureuduttiin energiaverotuksen mielenkiintoiseen ytimeen, sekä mihin suuntaa energiaverotusta pitää muuttaa jotta päästöt minimoidaan ja hyväksyttävyys maksimoidaan.
Tilaisuuden ohjelma koostui kaikille avoimesta paneelikeskustelusta ja Lähienergialiiton jäsenille tarkoitetusta sääntömääräisestä syyskokouksesta.
Suuri Energiaverokeskustelu katsoi energiaverotuksen tulevaisuuteen
Suuren Energiaverokeskustelun kävivät Pekka Ripatti Energiavirasto, Kaisa Kosonen Greenpeace, Tuomas Rautanen (moderaattori, Virta), Marita Laukkanen VATT, Raimo Lovio Lähienergialiitto ja Oras Tynkkynen Sitra. Tässä kirjoituksessa poimintoja keskustelusta.
Tuomas Rautanen avasi keskustelun asettamalla rajaukset keskustelulle seuraavasti ”Puhumme päästöjen vähentämisestä lähes nollaan, emme hiilineutraaliudesta. Nyt emme keskustele nieluista. Päästökauppa otetaan taustaoletuksena: me keskustelemme kansallisista keinoista päästökaupan lisäksi ja joilla päästään lähes nollapäästöiseen energiajärjestelmään. Verokertymän pienenemisen korvaamista ei saa kuitata toteamalla, että ’leikataan ympäristölle haitallisia yritystukia’ ellei spesifioi hyvin tarkkaan, että mistä tuista puhuu.”
Ensimmäiseksi keskustelussa käsiteltiin Tuomaksen esittämiä kolmea lämmittelykysymystä:
- Nimeä yksi energiaverotuksen keino, joka pitää ottaa samantien käyttöön ja jolla pääsemme nopeasti tielle päästöttömään energiajärjestelmään
- Nimeä keino, jolla ei suoraan vaikuteta hintasuhteisiin energiasektorilla ja joka pitäisi nopeasti ottaa käyttöön. Ja lisäksi se poistaa jotain muita pullonkauloja.
- Kerro oma arviosi: mitå tullaan verottamaan vuonna 2045 – jolloin päästöt ovat lähellä nollaa ja energiaverokertymä on mahdollisesti paljon nykyistä pienempi – jota ei verota nykyään ja jolla kompensoidaan verokertymän vähenemistä.
Videoilla on otteita Oras Tynkkysen ja Marita Laukkasen vastauksista kysymyksiin 1 ja 3. Kummankin vastaus kysymykseen 1 oli turpeen verotuen poisto ja kysymykseen 3 autoilu/tieliikenne. Vastausten perustelut löytyvät seuraavilta videoilta
Alkulämmittelyn jälkeen keskustelussa käsiteltiin keinoista, joilla voidaan varmistaa energiaverotuksen yleisen hyväksyttävyyden saavuttaminen. Tämän aiheen ympärillä keskustelussa käsiteltiin mekanismeja, joilla voidaan sosiaalinen ja alueellinen tasapuolisuus saavuttaa.
Muita käsiteltyjä aiheita oli hajautetun energiatuotannon rooli ja keskustelu siitä, mikä onkaan Suomen tapauksessa tarvittava tai toivottava verokertymä 2020-luvun jälkeen.
Lähienergialiitto jatkaa keskustelua aiheesta eri sidosryhmien kanssa, jotta saada mahdollisimman laaja hyväksyttävyys päästövähennyksiin käytetyille taloudellisille ohjauskeinoille.
Kristian Savela valittiin uudeksi puheenjohtajaksi
Syyskokous valitsi uuden hallituksen ja hyväksyi toimintasuunnitelman ja budjetin vuodelle 2020. Nykyisen puheenjohtajan Tarja Hellstenin (Vantaan energia) kahden vuoden pestin jälkeen puheenjohtajaksi valittiin St1 Lähienergian toimitusjohtaja Kristian Savela. Muu hallituksen kokoonpano löytyy täältä,
Peter Reiterista Suomen Lähienergialiiton ensimmäinen kunniajäsen
Syyskokous päätti kutsua Peter Reiterin Lähienergialiiton kunniajäseneksi. Lisäksi hänelle luovutettiin Lähienerga-pöytästandaari numero 8.
Perusteluina olivat hänen pitkäaikainen lähienergian edistäminen ja monivuotinen toiminta Lähienergialiiton hallituksessa.
Kirjoittaja
Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org