Suomalaiset kerrostaloasukkaat ovat erittäin halukkaita pienentämään asumisestaan aiheutuvia ilmastopäästöjä ja kustannuksia, selviää tuoreesta kyselystä. Helpoin tapa säästää energiaa ja pienentää päästöjä on laskea lämpötilaa silloin, kun koti on tyhjillään.
Kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2020 verkkokyselynä ja siihen vastasi 1028 kerrostaloasukasta. Tulokset on painotettu koko Suomen kerrostaloasukkaita edustaviksi. Kyselytutkimuksen tilasi DNA ja toteutti Norstat-tutkimuslaitos.
Kerrostaloasukkaat ovat hyvin motivoituneita ilmastotoimiin asumisessaan
DNA:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan kerrostaloasukkaat ovat hyvin motivoituneita ilmastotoimiin asumisessaan: peräti kahdeksan kymmenestä (80 %) kyselyyn vastanneesta kertoo haluavansa pienentää asumisensa ilmastopäästöjä. Rakennusten lämmittäminen tuottaa hyvin suuren osan Suomen ilmastopäästöistä – esimerkiksi Helsingissä selvästi yli puolet kaupungin päästöistä johtuu rakennusten lämmityksestä (HSY 2018). Myönteiset muutokset lämmittämisessä voisivat siis olla todella vaikuttavia.
”Perinteisesti ihmisiä on kehotettu yksioikoisesti alentamaan asuntonsa lämpötilaa. Tämä ei ole kovin houkutteleva viesti, jos muutenkin vaikkapa kokee palelevansa kotonaan. Lämmitysenergiaa on mahdollista säästää myös paljon älykkäämmin niin, että asumismukavuuskin paranee”, sanoo DNA:n älylämmityspalvelu Wattisesta vastaava kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi.
Myös asumisen kustannussäästöt kiinnostavat suomalaisia
Kolme neljäsosaa (74 %) kyselyyn vastanneesta yli tuhannesta kerrostaloasukkaasta sanoo haluavansa pienentää asumisestaan aiheutuvia lämmityskustannuksia. Rahallisia säästöjä tärkeämpänä pidetään kuitenkin ilmastonmuutokseen vaikuttamista. Varsinkin pääkaupunkiseudulla ilmastosyyt nousevat kyselytuloksissa lämmityskustannuksia tärkeämmiksi.
”Kyselyn tulokset osoittavat, että ihmisillä on aito halu toimia ilmastonmuutoksen voittamiseksi. Asumisen energiankulutukseen liittyvät ratkaisut ovat aiemmin olleet työläitä ja hankalia, joten niihin on ollut vaikea ryhtyä. Vanhoissa kerrostaloissa on kuitenkin erittäin suuri energiansäästöpotentiaali, jonka laajalla käyttöönotolla voisimme pienentää ilmastopäästöjä merkittävästi”, Lietsalmi sanoo.
Ratkaisu löytyy uudenlaisista älylämmityspalveluista
Uudenlaisten älylämmityspalveluiden avulla on mahdollista muun muassa laskea asunnon lämpötilaa yöksi, työ- ja koulupäivän ajaksi tai pitemmäksi aikaa, jos asukkaat ovat poissa kotoa. Myös eri huoneiden yksilöllisellä lämpötilan hallinnalla voidaan vähentää lämmitysenergian kulutusta.
Noin puolet (48 %) kerrostaloasukkaista kertoo, ettei koskaan alenna asuntonsa lämpötilaa, vaikka olisi sieltä pitkäänkin poissa. Peräti 85 % vastaa kuitenkin, että heidän asuntonsa lämpötilaa voisi hyvin laskea heidän sieltä poissa ollessaan, jos asunto lämpenisi automaattisesti takaisin ennen kuin he palaavat kotiin.
DNA:n Wattinen on tekoälyyn perustuva palvelu, jonka avulla kiinteistöjen lämmitystä voidaan optimoida asunto- ja huonekohtaisesti. Palvelun käyttöönotto vaatii vain uusien älytermostaattien asentamista asuntoihin.
Lisätietoja
Wattisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi, DNA, puh. 044 044 3804, mikko.lietsalmi@dna.fi
Lähde DNA lehdistötiedote.