Pientuulivoima

Pientuulivoimaloille tuotetaan sähköä pienempään tarpeeseen kuin teollisen kokoluokan tuulivoimaloilla. Pientuulivoimaa käytetään kattamaan osa esimerkiksi omakotitalon tai mökin sähkönkulutuksesta.

pientuulivoima

Yleistä pientuulivoimasta

Yleistä pientuulivoimasta Pientuulivoimalat ovat teholtaan pienempiä kuin teolliseen tuotantoon tarkoitetut tuulivoimalat. Useimmat pientuulivoimalat ovat muutaman sadan tai tuhannen watin (kW) tehoisia voimaloita, joita voi asentaa kesämökin tai kiinteistön yhteyteen. Myös maatalouksissa ja pienteollisuudessa käytettävät jopa 50 kW tehoiset voimalat luetaan pientuulivoimaloiksi. Käsittelemme tässä pientuulivoimaloita kuluttajan näkökulmasta. Yleisin pientuulivoimalan asennuskohde on… Lue lisää…

pientuulivoima

Tietoa pientuulivoimalan ostajalle

Pientuulivoimalan teho ja energian tuotto Tuulivoimalan nimellistehon yksikkö kilowatti (kW) ei yksin kerro sitä, kuinka paljon voimala tuottaa energiaa eli kilowattitunteja (kWh). Tuotto riippuu paikallisista tuuliolosuhteista, voimalan ominaisuuksista (mm. generaattorin hyötysuhde, säätöjärjestelmän hyötysuhde, tuulivoimalan tuulen suunnassa pysyminen) ja maston korkeudesta. Tuulivoimalan tuottokäyrän avulla voi arvioida voimalan tuottoa. Tuulivoimalan nimellistehoa olennaisempaa… Lue lisää…

pientuulivoima

Luvat ja verkkoonliittyminen

Minkälaisia lupia tarvitaan? Pientuulivoimalan lupamenettely vaihtelee kunnittain. Ennen tuulivoimalan hankintapäätöstä kannattaa ottaa selvää kunnan rakennustarkastajalta, minkälainen on oman kunnan rakennusjärjestys. Tavallisinta on, että kaava-alueella vaaditaan rakennus- tai toimenpidelupa voimalan maston korkeudesta riippuen. Kaava-alueen ulkopuolella tyypillisesti vaaditaan vain toimenpidelupa. Rakennus- tai toimenpidelupahakemukseen on liitettävä karttaote tai asemapiirustus, johon on merkitty voimalan… Lue lisää…

Pientuulivoimalan ostajan tarkistuslista

Pientuulivoimalan ostajan tarkistuslista Vastaako tuote eurooppalaisia laatustandardeja? Oletko käynyt tutustumassa vastaavaan toimivaan järjestelmään? Kuinka suurella kierrosnopeudella voimala pyörii täydessä tuulessa? Nopeasti pyörivät siivet voivat olla vaaralliset hajotessa ja ne saattavat pitää vinkuvaa ääntä. Toimittaako myyjä laitteen käyttö- ja asennusohjeen? Sisältyykö asennusohjeisiin tieto perustuksen rakentamisesta ja maston pystytyksestä? Tarkista myös mitä… Lue lisää…

Muita artikkeleita pientuulivoimasta

akkujärjestelmän blogi kuva

Lähienergialiiton uutiskirje 10/2024: Nyt kaikki reservimarkkinoille

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Marraskuu 2024 tarjosi mm. seuraavaa: suurin Merus Powerin valmistama sähkövarasto siirtyy sähkömarkkinakäyttöön, Suomen uusiutuvat ry päättäjäbarometri: tuulella ja auringolla on päättäjien vahva tuki, SmartCityWind: Kaupunkituulivoimasta lisää virtaa energiasiirtymään, Jari Varjotie jatkaa Lähienergialiiton puheenjohtajana. Poimintoja lähienergia-alan viimeaikaisesta toiminnasta Nyt kaikki reservimarkkinoille!… Lue lisää…

SmartCityWind: Kaupunkituulivoimasta lisää virtaa energiasiirtymään

Voiko tuulivoimaa hyödyntää myös kaupunkialueilla? Voiko pieniin tuuligeneraattoreihin investoiminen olla kannattavaa? Millaista suunnittelutyötä ja luvittamista kaupunkituulivoiman hyödyntäminen edellyttää. Ja mitä se kaupunkituulivoima oikeastaan on? Lähienergialiitto on edustettuna Kaupunkituulivoima – käyttöönoton edellytykset ja kannattavuus (SmartCityWind) -hankkeen ohjausryhmässä. Edellä mainittuihin kysymyksiin on Syklissä haettu vastauksia jo viimeiset pari vuotta. Tehdyt esiselvitykset osoittavat,… Lue lisää…

Sähköä tuulesta ja auringosta

Vaaran laellakin voi asua sähköverkon ulkopuolella mukavasti, kun luottaa sähköntuotannossa tuulivoimaan ja aurinkoenergiaan.   Maisemat Hannu Mäkisen kodista Inarin Joukkaisvaaran laelta eivät enää upeammat voisi olla. Näkymät aukeavat esteettä joka suuntaan. Rakennustarkastajakin kehui hyväksi paikaksi rakentaa, kun tuli rakennuspaikkaa vuonna 1998 katsomaan. Hannu rakensi 30-neliöisen, terassien kaikilta neljältä sivulta ympäröimän… Lue lisää…

Ajankohtaista

Tehdas putkisto

SCA ja St1 ovat perustaneet yhteisyrityksen tuottamaan ja kehittämään nestemäisiä biopolttoaineita

SCA ja St1 ovat perustaneet biopolttoaineiden tuotantoon ja myyntiin keskittyvän yhteisyrityksen, josta kumpikin osapuoli omistaa 50 prosenttia. SCA tulee toimittamaan mäntyöljyä yhteisyritykselle, johon se investoi noin 0,6 miljardia Ruotsin kruunua. Yhteisyritys tulee omistamaan 50 prosenttia St1 Gothenburg Biorefinery AB:stä, joka investoi parhaillaan kokonaiskapasiteetiltaan 200 000 tonnin biojalostamoon, kokonaisinvestoinnin ollessa noin 2,5 miljardia Ruotsin kruunua.  Uusi […]