Lähienergialiiton uutiskirje 11/2023: Dubain ilmastokokouksessa sopu fossiilisista polttoaineista irtaantumisesta

Sopimus

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Joulukuu 2023 tarjosi mm. seuraavaa: Miksi päästökauppamekanismi on etevämpi päästöjen vähentäjä kuin muut ohjauskeinot, Merus Power toimittaa Herrforsille sähkövaraston, joka tulee toimimaan sähkökattilan rinnalla Fingridin reservimarkkinoilla, teknologiset hiilinielut tarjoavat Suomelle mahdollisuuksia – strategian ja kannustimien luominen kiireellistä, yhteenveto tarjolla olevista vihreän siirtymän investointituesta vuonna 2024.

Poimintoja lähienergia-alan viimeaikaisesta toiminnasta

Dubain ilmastokokouksessa sopu fossiilisista polttoaineista irtaantumisesta. YK:n ilmastokokous COP28 päättyi Dubaissa haastavien neuvottelujen jälkeen. Fossiilisia polttoaineita koskevista kirjauksista saavutettiin historiallinen sopu. 1,5 asteen tavoite on edelleen hauraalla pohjalla. Sen saavuttaminen vaatii mailta ja etenkin suurilta talouksilta kiireellisiä lisätoimia.

Yhteenveto tarjolla olevista vihreän siirtymän investointituesta vuonna 2024. Tässä kirjoituksessa on yhteenveto TEM:n energiatuen uusista ehdoista, YM:n rakennetun ympäristön vihreään siirtymän valtionavustuksesta, LVM:n Liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien hankintatuen muutoksista ja TEM:n myöntämistä energia-alan investointituesta.

Merus Power toimittaa Herrforsille sähkövaraston, joka tulee toimimaan sähkökattilan rinnalla Fingridin reservimarkkinoilla. Merus Power toimittaa 7 MW / 7MWh sähkövaraston Oy Herrfors Ab:lle. Toimitus tehdään kokonaistoimituksena asiakkaalle asennettuna, koestettuna ja käyttöönotettuna. Kokonaistoimituksen arvo sisältäen huolto- ja kunnossapitosopimuksen on noin 3,5 miljoonaa euroa.

Miksi päästökauppamekanismi on etevämpi päästöjen vähentäjä kuin muut ohjauskeinot. Lähienergialiitto järjesti marraskuussa 2023 webinaarin Päästökaupan uudet tuulet. EU:n päästökauppa on kehittynyt merkittäväksi välineeksi ilmastonmuutoksen torjumisessa. Se on laajentunut ja tiukentunut vuosien varrella, ja sillä on ollut vaikutusta päästöjen vähentämiseen ja vähähiilisten teknologioiden edistämiseen.  Aiheesta oli alustamassa ja keskustelemassa Mauri Pekkarinen (MEP), Markku Ollikainen (Suomen ilmastopaneeli, puheenjohtaja) ja Valtteri Härmälä (Työ- ja elinkeinoministeriö, erityisasiantuntija). Tilaisuuden alustuksien ja käydyn keskustelun pohjalta tehtiin useampi blogikirjoitus. Tässä kirjoituksessa käsitellään päästökaupan historiaa ja sitä, miksi päästökauppa on mekanismina kustannustehokkain päästöjen vähentämisessä.

Ilmastopaneelin raportti: Teknologiset hiilinielut tarjoavat Suomelle mahdollisuuksia – strategian ja kannustimien luominen kiireellistä. Teknologisten hiilinielujen avulla tuotettavat negatiiviset päästöt tarjoavat lisäkeinoja hiilineutraaliuden saavuttamiseen ja nettonegatiivisiin päästöihin heti sen jälkeen. Strategian ja kannustimien luominen teknologisten hiilinielujen edistämiseen on kiireellistä, jos hankkeita halutaan toteuttaa 2030-luvulla. Ilmastopaneelin tuore raportti tarkastelee teknologisten hiilinielujen käyttöönottopotentiaalia, kustannuksia ja kokoluokkaa Suomessa. Teknologisten nielujen varjolla ei tule hidastaa muita ilmastotoimia tai jättää päästövähennyksiä tekemättä, raportti painottaa.

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologi aa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset lausunnot ja kannanotot taas löytyvät tämän linkin avulla.

Kirjoittaja

Tapio Tuomi, Lähienergialiitto

Ajankohtaista

Hanne Salonen / Eduskunta

Rakennuskannan perusparannussuunnitelman laatiminen käynnistyy

Uudistettu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) tuli voimaan 28.5.2024. Ympäristöministeriö on aloittanut direktiivin toimeenpanon kansalliseen lainsäädäntöön. Ensimmäisenä hankkeena käynnistyy rakennusten perusparannussuunnitelman laatiminen. ”Haluamme tehdä rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanotyötä tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Tavoitteena on yhdessä löytää joustavat ja kustannustehokkaat keinot direktiivin kotimaiseen toimeenpanoon”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen. Perusparannussuunnitelmassa esitetään toimet, joilla rakennuskannasta tehdään päästötön vuoteen 2050 […]