Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Joulukuu tarjosi mm. Solnet Green Energy ja Solarigo Systems ovat tekemässä K-ryhmästä Suomen suurinta aurinkosähkön tuottajaa ja käyttäjää, GreenEnergy Finland toimittaa Egyptiin yli 1 000 MW:n aurinkosähköjärjestelmän, monta hyvää kirjoitusta kysyntäjoustosta, selkeän kuvauksen ”mitä tuotantotuen kilpailutus tarkoittaa”.
Tulevia tapahtumia
Tulisijan lämpö – Puulämmityspäivä järjestetään 8.2.2017 Helsingissä. Mikä merkitys tulisijoilla on Suomen energiataseessa? Ovatko ne tarpeellisia suomalaiskodeissa vielä tulevaisuudessakin? Puun palamisessa vapautuu pienhiukkasia. Miten vaarallisia ne ovat, ja voiko niiden päästöjä vähentää? Tule pohtimaan näitä asioita Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen yhteiskumppaneidensa kanssa järjestämään seminaariin.
Helmikuun lopussa (päivämäärää tarkentuu lähiaikoina) järjestetään passiivitalorakentamisesta tilaisuus.
Suomessa asunnoista 45 % on kerrostaloja. Niissä asuu valtaosa suomalaisista. He päättävät asuntonsa energiamuodoista – vai päättävätkö? SuomiAreenassa 12.7.2017 Lähienergialiitto järjestää yhdessä Suomen Ympäristökeskus (SYKE) kanssa keskustelutilaisuuden Energialoikkaan kerrostalo kerrallaan, jossa on tavoitteena valaista niin asukkaiden, taloyhtiöiden kuin kaupunkien tiekarttoja kohti uusiutuvien energioiden ratkaisuja.
Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta
GreenEnergy Finland toimittaa suuren aurinkosähkövoimalaitoksen Egyptiin. GreenEnergy Finland ja Egyptian Technical Projects Company tekivät sopimuksen 1,051 megawatin aurinkosähkövoimalaitoksen toimituksesta. Avaimet käteen -toimituksen hinta on noin miljoona euroa. GreenEnergy Finland vastaa suunnittelusta, hankinnoista ja rakentamisesta projektissa
Lähienergialiiton jäsenyritykset Solnet Green Energy ja Solarigo Systems ovat toimittamassa K-ryhmälle aurinkosähköjärjestelmiä, jotka tekevät K-ryhmästä Suomen suurimman aurinkosähkön tuottajan. Kesään 2017 mennessä K-ruokakauppojen yhteydessä toimii jo 15 aurinkovoimalaa. Uusien investointien myötä K-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja käyttäjä.
Lähienergialiitto ja Suomen tuulivoimayhdistys järjestivät keskustelutilaisuuden uusiutuvan energian myyteistä SuomiAreenan yhteydessä heinäkuussa 2016. Keskustelut julkaistaan nyt videoina. Myytinmurtajina toimivat kansanedustaja Touko Aalto (vihr), kansanedustaja Jari Myllykoski (vas), Anni Mikkonen (Suomen tuulivoimayhdistys), Jussi Hirvonen (Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU) ja Tapio Tuomi (Lähienergialiitto). Keskustelun moderoi ja puhetta johti Marja Kaitaniemi (Nordisk Vindkraft).
TEM energiatukien käsittely siirtyy ELY-keskuksilta Tekesiin vuonna 2017.
Lähienergialiitto järjesti jäsenilleen työpajan, jossa käsiteltiin sähkön siirtohinnoittelua. Työpajassa kuulimme kaksi loistokasta alustusta (videot löytyvät jutusta) Karoliina Auviselta ja Samuli Honkapurolta. Alustusten pohjalta käytiin vilkas keskustelu siitä, miten sähkön siirtohinnoittelun muutos vaikuttaa kuluttajan ja pientuottajan asemaan.
Lähienergialiiton opetusvideoprojektissa tuotetaan hyvin monikäyttöinen, yhteensä noin kymmenen videon opetusvideoperhe YouTubeen. Nyt opetusvideoihin etsitään lämpöpumppu- tuulivoima- ja bioenergia-alan yrityksiä.
Osana Suomen uutta energia- ja ilmastostrategiaa päätetään, tullaanko uusiutuvan energian lisärakentamista tukemaan uuden tukimekanismin avulla. Tuotantotuen kilpailutus olisi kustannustehokas tapa tukea uusiutuvan, päästöttömän energian rakentamista Suomeen. Tuotantotuen teknologianeutraali kilpailutus on paras tapa edistää myös tuulivoiman rakentamista Suomessa.
Euroopan komissio esitti marraskuun lopusssa toimenpidepaketin, jolla EU:n kilpailukyky säilytetään puhtaaseen energiaan siirtymisen muuttaessa maailman energiamarkkinoita. Ehdotuksilla on kolme päätavoitetta: energiatehokkuus etusijalle, EU maailmanlaajuiseen johtoasemaan uusiutuvan energian alalla ja kohtuulliset sopimusehdot kuluttajille.
Lähienergia.org -sivuston toiminnallisuuteen on lisätty haku-toiminto.
Vierasblogi-sarja sai kuukauden aikana uutta sisältöä. Tapio Tuomi jatkoi pientuottajan kokemuksista kertovia kirjoituksiaan Pientuottajan paluu: toinen vuosi sähkön pientuottajana. Tuomas Vanhanen kysyy Mikä on tuulivoiman vaihtoehto?. Smart Energy Transition -hankkeen professori Samuli Honkapuro kirjoitti kolmen kirjoituksen sarjan: Kysyntäjouston avulla tuuli- ja aurinkovoimaa voidaan lisätä voimakkaasti, Kysyntäjousto hyödyttää kaikkia sähkön käyttäjiä ja laskee sähkön hintaa ja Suomi on globaalisti kysyntäjoustoteknologian johtava maa. BCDC Energia hankkeen vetäjä professori Rauli Svento kysyy Mikset käyttäisi naapurisi sähköä? ja Florian Kühnlenz vastaa 5 myths about renewable energy. Jos olet kiinnostunut julkaisemaan kirjoituksia lahienergia.org -sivustolla, ota yhteys minuun.
Uutiskirjeen tavoite
Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.
Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta. Toivottavasti sisältö tyydyttää.
Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.
Kirjoittaja:
Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org