Lähienergialiiton uutiskirje 3/2022: Eurooppa voi puolittaa sähkön tuotantoon käytettävän kaasun kulutuksen ja säästää kaksinkertaistamalla uusiutuvan energian käytön

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Maaliskuu 2022 tarjosi mm. seuraavaa: Ilmastopaneelin raportti: energiajärjestelmän sähköistämisen hyödyt, Wärtsilän  rapotti, aurinkoenergian toimijat yhteistyötoimintaan, Savosolar toimittaa aurinkolämpökentän Ranskaan, vetytaloushankkeen väliraportti, Pyöreän pöydän keskustelutilaisuus, asetus infrastruktuurituesta, Valio ja St1 yhteisyritys, energiaomavarainen Eurooppa, venäläisen hakkeen käytön lopettaminen

Tulevia tapahtumia

Lähienergialiiton kevätkokous 2022 ja Energiavarastojen mahdollisuudet webinaari 19.4.2022 15.00-18.00 (Teams-kokous, linkki kokoukseen lähetetään ilmoittautuneille). Esityksissä käsitellään jo nyt käytössä olevia ratkaisuja sekä tarjolla olevia vaihtoehtoja eri energiamuotojen varastointiin. Esiintyjinä ovat mm.

  • Mistä kannattavuus energiavarastolle: Case Båtskär. Berndt Schalin & Juhani Riikonen, Flexens Oy Ab
  • Kaasuverkon rooli energiavarastona. Kristo Helin, Gasgrid Finland Oy
  • Vastuullinen sähköverkon kehittäminen energiamurroksen keskellä. Tommi Lähdeaho, Elenia Oyj
  • Lämpövarastojen rooli fossiilivapaassa ja sähköistyvässä energiajärjestelmässä Karoliina Auvinen, Syke

Ilmoittaudu 18.4.2022 12:00 mennessä tämän linkin avulla.

Poimintoja lähienergia-alan viimeaikaisesta toiminnastasta 

Ilmastopaneelin raportti: Energiajärjestelmän sähköistämisellä päästöt alas ja irti fossiilisista – lisää joustoratkaisuja tarvitaan. Energiajärjestelmien sähköistäminen on keskeinen osa energiamurrosta ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Fossiilisista polttoaineista irtautuminen ja sähköistäminen vaikuttaa merkittävästi energiajärjestelmään – sekä energian kulutukseen että tuotantoon – ja vaatii uudenlaisten haavoittuvuuksien ja pullonkaulojen huomioimista, kertoo Suomen ilmastopaneelin tuore raportti, jossa esitetään tapoja mallintaa energiajärjestelmää vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

Wärtsilän raportin mukaan Eurooppa voi puolittaa sähkön tuotantoon käytettävän kaasun kulutuksen ja säästää kaksinkertaistamalla uusiutuvan energian käytön Eurooppa voi puolittaa kaasun käytön sähköntuotannossa, vähentää energiakustannuksia 323 miljardilla eurolla ja lisätä energiaomavaraisuuttaan vuoteen 2030 mennessä, jos se lisää nopeasti uusiutuvan energian kapasiteettia, ilmenee teknologiayhtiö Wärtsilän uudesta raportista.

Aurinkoenergian vahvimmat yhteistyöhön – Skartan ja Solarigon tavoitteena rakentaa 1000 MW ”Olemme erittäin iloisia Solarigon kanssa aloitettavasta yhteistyöstä. Teollisen mittakaavan aurinkoenergian rakentaminen on nyt alkamassa Suomessa toden teolla, ja hankkeista on tulossa taloudellisesti kannattavia sekä teknologisen kehityksen että sähkön hinnan nousun myötä. Energiamarkkinoiden tilanne lisää myös paineita kehittää omavaraisuutta, ja yhdistämällä vahvuutemme voimmekin tehokkaasti lisätä panoksia paitsi vihreän siirtymän edistämiseksi, myös kotimaisen huoltovarmuuden parantamiseksi”, Skarta Group Oyj:n toimitusjohtaja Tuomas Hirvonen kommentoi.

Savosolar on allekirjoittanut sopimuksen Newheat SAS:n kanssa aurinkolämpökentän toimituksesta Verduniin, Ranskaan Savosolar Oyj on allekirjoittanut toimitussopimuksen Newheat SAS:n kanssa aurinkolämpökentän toimittamisesta Verduniin, Ranskaan. Toimitettavan aurinkolämpökentän koko on noin 15 000 m2 ja toimituksen arvo noin 3,0 miljoonaa euroa. Newheat tulee omistamaan järjestelmän, operoi sitä ja myy järjestelmän tuottamaa puhdasta lämpöä pitkäaikaiselle sopimuksella Lactalis Groupin herajauhetehtaan prosessilämmitykseen. Työt aurinkolämpökentän toimitusta varten alkavat alkuvuonna 2022 ja luovutuksen on suunniteltu tapahtuvan vuoden 2022 aikana.

Vetytaloushankkeen väliraportti esittelee sähkön ja vedyn siirtoinfrastruktuurin mahdollisuuksia energiajärjestelmälle Gasgrid ja Fingrid selvittävät sähkön ja vedyn siirtoinfrastruktuurin tarjoamia mahdollisuuuksia energiajärjestelmälle yhteishankkeessa, jonka tähänastisia tuloksia esitellään julkaistussa väliraportissa. Suomessa puhtaasti tuotettu vety on keskeinen keino fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteishankkeessa tutkitaan vedyn tuotantoon ja kulutukseen liittyviä vaatimuksia energiansiirtoinfrastruktuurille ja vaikutuksia laajemmin energiajärjestelmään. Hankkeen loppuraportti valmistuu vuoden 2022 lopussa.

Biokaasun ja ravinnekierrätyksen toimialan kasvua tulee vauhdittaa Pyöreän pöydän keskustelutilaisuudessa 17.3.2022 biokaasu ja ravinteiden kierrätys nähtiin tärkeinä osaratkaisuina kansallisen huoltovarmuuden sekä energia- ja ravinneomavaraisuuden parantamiseksi. Tilaisuuden keskeiseksi sanomaksi muodostui, että nyt on kiireesti laitettava päälle isompi vaihde kotimaisen biokaasun potentiaalin valjastamiseksi. Toimenpiteitä biokaasun tuotannon lisäämiseksi tarvitaan nyt heti sekä myös pitkällä aikajänteellä. Myös kierrätysravinteiden tuotannon ja käytön lisääminen saivat laajaa kannatusta.

Asetus infrastruktuurituesta edistää sähkö-, kaasu- ja vetyajoneuvojen lataus- ja tankkausverkon laajentamista Suomessa Valtioneuvosto antoi 17.3.2022 asetuksen sähköisen liikenteen, biokaasun ja uusiutuvan vedyn liikennekäytön infrastruktuurituesta vuosina 2022–2025. Tavoitteena on edistää näiden vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöä tieliikenteessä tukemalla lataus- ja kaasuntankkausverkon laajentamiseen liittyviä investointeja.

Hallitus sopi ilmastotoimien vahvistamisesta Hallitus on sopinut toimista, joilla Suomi puolittaa taakanjakosektorin päästönsä vuoteen 2030 mennessä ja suuntaa kohti hiilineutraaliutta 2035 Syksyllä päätettyjä toimia vahvistetaan, jolloin saavutetaan yhteensä tarvittavat 5,7 Mt päästövähennykset. Näin Suomi voi saavuttaa EU:n komission vuodelle 2030 ehdottaman päästövähennystavoitteen taakanjakosektorilla eli maataloudessa, liikenteessä, rakennusten erillislämmityksessä ja jätehuollossa.

Valion ja St1:n yhteisyritys Suomen Lantakaasu Oy valmiina lisäämään kotimaista biokaasuntuotantoa Ruokatalo Valio ja energiayhtiö St1 ovat perustaneet yhteisyrityksen, jonka tarkoitus on tuottaa maitotilojen lannasta ja maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa biokaasua liikenteen polttoaineeksi. Suomen Lantakaasu Oy suunnittelee Suomen tähän mennessä suurimman biokaasu- ja nesteytyslaitoksen rakentamista Pohjois-Savoon. Edellytyksenä biokaasuntuotantoon investoimiselle on biokaasun koko arvoketjun kannattavuuden parantaminen, erityisesti biokaasun käytön yleistyminen raskaassa liikenteessä.

Yhteisillä eurooppalaisilla toimilla kohtuuhintaisempaa ja toimitusvarmaa energiaa Euroopan komissio on tänään esittänyt luonnoksen suunnitelmasta, jonka tavoitteena on lopettaa Euroopan riippuvuus Venäjän fossiilisista polttoaineista jo ennen vuotta 2030. Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi toimenpiteet aloitetaan kaasusta. Suunnitelmassa hahmotellaan myös toimenpiteitä, joilla reagoidaan energian hintojen nousuun Euroopassa ja pyritään täyttämään kaasuvarastot ensi talvea varten. Energian hinnat ovat Euroopassa nousseet jo useiden kuukausien ajan, ja nyt epätietoisuus toimitusvarmuudesta vielä pahentaa ongelmaa. REPowerEU-suunnitelmalla pyritään monipuolistamaan kaasun tarjontaa, nopeuttamaan uusiutuvien kaasujen käyttöönottoa ja korvaamaan kaasu lämmityksessä ja sähköntuotannossa muilla energialähteillä. Näin voidaan vähentää venäläisen kaasun kysyntää EU:ssa kahdella kolmanneksella jo tämän vuoden aikana.

Solnet rakentaa energiaomavaraista Eurooppaa – 10 000 aurinkopaneelia kiinteistön katolle Saksaan Venäjän aloittama sota Ukrainassa on avannut Euroopan silmät riippuvuudestamme fossiiliseen tuontienergiaan. Ilmastonmuutoksen torjumisen rinnalle onkin pikavauhdilla noussut toinenkin päätavoite: riippuvuuden katkaiseminen Venäjään ja energiaomavaraisuuden nostaminen. Solnet työskentelee määrätietoisesti sekä päästöjen vähentämiseksi, että omavaraisuuden lisäämiseksi Euroopassa.

Oulun Energia lopettaa venäläisen hakkeen käytön Oulun Energia tuomitsee Venäjän toimet Ukrainassa. Solidaarisuuden osoituksena Ukrainalle Oulun Energia keskeyttää venäläisen hakkeen käytön energiantuotannossaan eikä ota enää vastaan venäjältä tulevia hakekuormia.

Ilmastonmuutos on vaikuttanut vakavalla tavalla luontoon ja ihmiseen- vaikutukset jakautuvat epätasaisesti IPCC:n tuorein raportti käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia, sopeutumista muutoksiin ja haavoittuvuutta. Raportin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset koskettavat laajoja ihmisryhmiä sekä vaikuttavat laajasti luontoon ja alueisiin.Tiedeyhteisön mukaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin vuodelle 2030 on vaikea päästä nykytoimilla.

Virta leads the EV charging industry for the third year in a row on the Financial Times FT 1000 list. Financial Times published its annual Financial Times 1000 – Europe’s Fastest Growing Companies- list yesterday. With an 84% faster growth rate than the market, Virta is one of the 117 companies that made the list for the third consecutive time, ranking 299th this year.

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologi aa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta. RSS syöte ei ole enää tarjolla (28.4.2021 jälkeen).

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset lausunnot ja kannanotot taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Ajankohtaista

Kuva: Fortum verkkosivut

Fortum avaa ensimmäisenä Suomessa kaukolämpöverkkonsa kaikille puhtaan energian tuottajille

Fortum avaa ensimmäisenä Suomessa kaukolämpöverkkonsa kaikille puhtaan energian tuottajille julkisin ostohinnoin. Fortum on kehittänyt asiakkaidensa kanssa hukkalämmön hyödyntämistä kaukolämpöverkossaan jo vuodesta 2014 saakka ostamalla lämpöä muun muassa sairaaloilta ja palvelinkeskuksilta.   ”Avoimen kaukolämpöverkon ansiosta kaikilla on jatkossa mahdollisuus myydä ylijäämälämpöä verkkoomme. Voimme vähentää polttamalla tuotetun energian käyttöä hyödyntämällä entistä tehokkaammin kiinteistöissä tai teollisuusprosesseissa syntynyttä hukkalämpöä”, Fortumin […]