Lähienergialiiton uutiskirje 6/2021: Suomen suurin Power-to-Gas-laitos – Wärtsilä ja Vantaan Energia ovat sopineet suunnittelun jatkamisesta kohti investointipäätöstä

kesä Nurmijärvi golf

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Kesäkuu tarjosi mm. Ilmastopaneelin selvitys: Sähköistymisellä on merkittävä rooli Suomen ilmastopäästöjen leikkaamisessa. Valio ja St1 tuottamaan biokaasua lannasta − uusi pelinavaus liikenteen päästöjen pienentämiseksi. Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti kasvoi 45 prosenttia vuonna 2020 – pientuotantoa lähes 300 megawattia. Webinaarin ”Energia-alan vallankumousta vauhdittaa Ahvenanmaalla Flexensin synnyttämä ekosysteemi” videointi julkaistu Youtubessa. Elenia julkaisi VTT:n kanssa käsikirjan energiayhteisöjen perustamisesta.

Tulevia tapahtumia

Vauhtia kansalaisten energiayhteisöihin 13.7.2021 SuomiAreena (keskustelu striimataan MTV:n studiosta). Keskustelun moderoi kansanedustaja, eduskunnan energiaremonttiryhmän puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok) ja aiheesta keskustelemassa ovat professori Pertti Järventausta (Tampereen yliopisto), työelämäprofessori Mikko Jalas (Lumituuli Oy:n hallituksen jäsen), asiakas- ja sidosryhmäpäällikkö Sanni Harala (Elenia verkko Oyj), energia-asiantuntija Anssi Kainulainen (MTK), johtava asiantuntija Petri Pylsy (Kiinteistöliitto) ja professori Eva Heiskanen (Helsingin yliopisto).

Poimintoja lähienergia-alan viimeaikaisesta toiminnasta

Suomen suurin Power-to-Gas-laitos – Wärtsilä ja Vantaan Energia ovat sopineet suunnittelun jatkamisesta kohti investointipäätöstä. Teknologiayhtiö Wärtsilä ja energiayhtiö Vantaan Energia ovat solmineet yhteistyösopimuksen merkittävän, synteettistä metaania tuottavan Power-to-Gas (P2G)-laitoksen esisuunnittelusta. Vuonna 2025 käyttöönotettavaksi suunniteltu laitos olisi Suomen suurin ja myös ensimmäinen, joka tuottaa 10 MW polttoaineteholla kaupallisessa mittakaavassa hiilineutraalia, synteettistä metaania.

Ilmastopaneelin selvitys: Sähköistymisellä on merkittävä rooli Suomen ilmastopäästöjen leikkaamisessa. Energiajärjestelmien sähköistäminen voi merkittävästi vähentää hiilidioksidipäästöjä ja auttaa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, kertoo Suomen ilmastopaneelin tuore selvitys. Sähkö pitää tuottaa vähäpäästöisesti, eikä tuotannon päästöjä saa ulkoistaa. Sähköistymisen oikeudenmukaisuus- ja turvallisuusvaikutukset tulee tunnistaa ja järjestelmän uudet pullonkaulat ennakoida.

Savosolar on luovuttanut aurinkolämpölaitoksen RanskassaSavosolar on luovuttanut Ranskan tähän mennessä suurimman aurinkolämpölaitoksen, jonka keräinkentän koko on 14 252 m², Kyotherm Solarille, joka omistaa laitoksen ja myy lämpöä Malteries Franco-Suisses:lle (MFS). Savosolar Oyj on perustanut Branch Officen Pariisiin vahvistaakseen läsnäoloaan tällä hetkellä Euroopan aktiivisimmalla suurten aurinkolämpöjärjestelmien markkinalla Ranskassa, missä yhtiöllä on jo nyt johtava markkina-asema.

Elenia julkaisi VTT:n kanssa käsikirjan energiayhteisöjen perustamisesta. Energiayhteisöt ovat Suomessa tulossa mukaan ilmastotekoihin. Lainsäädännön uudistuessa voivat erilaiset energiayhteisöt ryhtyä tuottamaan sähköä tarpeisiinsa ja myydä ylijäämäsähkön sähkömarkkinoille.

Valio ja St1 tuottamaan biokaasua lannasta − uusi pelinavaus liikenteen päästöjen pienentämiseksi. Ruokatalo Valio ja energiayhtiö St1 ovat perustamassa yhteisyrityksen, joka tuottaa maitotilojen lannasta ja muista maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa biokaasua pääasiassa raskaan liikenteen polttoaineeksi. Perustettavan yhtiön biokaasutuotannon tavoite on jopa 1 000 GWh (1 terawattituntia) vuoteen 2030 mennessä, mikä on kolmasosa Suomen fossiilittoman liikenteen tiekartan biokaasutarpeesta. Biokaasun käytöllä raskaassa liikenteessä voidaan saavuttaa huomattava päästövähenemä. Suomen biokaasutavoitteen mukaisen tarjonnan ja kysynnän luomisen edellytys kuitenkin on, että kaasukäyttöinen kuljetuskalusto yleistyy Suomessa merkittävästi.

Gasumin Liedon tankkausaseman laajennushanke on valmistunut, ja aiemmin vain raskasta liikennettä palvellut asema tarjoaa kaasua nyt myös henkilö- ja jakeluautojen tarpeisiin. Uudistus vastaa kaasuautojen kasvavaan suosioon niin Turun seudulla kuin koko maassa ja vahvistaa merkittävästi kevyen ja keskiraskaan liikenteen ajoneuvojen mahdollisuuksia siirtyä ympäristöystävällisempään polttoainevaihtoehtoon. Gasum ja IKEA Suomi vahvistavat yhteistyötään – Tampereelle rakennetaan jakelukalustoa ja henkilöautoliikennettä palveleva tankkausasema. Tampereen IKEA-tavaratalon yhteyteen rakennettava kaasutankkausasema aukeaa loppukesällä 2021. Uusi tankkausasema palvelee sekä jakelukalustoa että henkilöautoliikennettä jakelemalla paineistettua biokaasua ja maakaasua.

Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti kasvoi 45 prosenttia vuonna 2020 – pientuotantoa lähes 300 megawattia. Aurinkosähkön pientuotanto on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Vuoden 2016 jälkeen asennettu kapasiteetti on yli kymmenkertaistunut. Vuoden 2020 lopussa sähköverkkoon oli liitetty yhteensä noin 293 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia, alustavan tiedon mukaan kapasiteetti kasvoi vuodessa 91 megawatilla.

VR FleetCaren varikko sai yhden Suomen suurimmista aurinkovoimaloistaSolnet toimitti vuoden 2020 jälkimmäisellä puoliskolla ison aurinkovoimalan VR FleetCaren Helsingin varikolle. Ennen vuodenvaihdetta käyttöönotettu aurinkovoimala on yksi suomen suurimmista, nimellisteholtaan 928 kWp. Helsingin varikon aurinkovoimala on yksi VR Goupin vastuullisuusohjelman kärkihankkeita. Aurinkovoimalan tuottaman sähkön avulla junia voidaan huoltaa entistä ympäristöystävällisemmin.

Parkkisähkö valittiin Baltian kestävän kehityksen kiihdytysohjelmaan – kumppanina Latvenergo. Baltian suurimpiin lukeutuva energiayhtiö Latvenergo AS oli valitsemassa Parkkisähkö Oy:n Baltian ensimmäiseen kestävän kehityksen kiihdytysohjelmaan. Baltiaan ja Latviaan perustiin ensimmäinen kestävän kehityksen kiihdytysohjelma. Riian kaupunki, Swedbank, energiayhtiö Latvenergo sekä kauppaketjut Orkla ja Rimi Baltic ovat ohjelman taustavoimat.

Neljä tukea suunnitteilla vähäpäästöisen ajoneuvon hankintaan – uutena sähkökäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatuet. Liikenne- ja viestintäministeriössä käynnistetään lakihanke, jossa valmistellaan sähkö- ja kaasukäyttöisten ajoneuvojen hankintatukia. Tavoitteena on uudistaa ajoneuvokantaa, mikä pienentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä. Uusia tukia olisivat sähkö- ja kaasukäyttöisten pakettiautojen hankintatuki ja sähkökäyttöisten kuorma-autojen hankintatuki.

Tekoäly, joka korvaa kaukolämmön tuotannon huipputehoaJukka Ahon esitys keskittyi siihen miten tekoälyä voidaan hyödyntää rakennusten optimointiin, miten sitä voidaan skaalata niin että yksittäisten rakennusten optimoinnin sijaan optimoidaan kokonaisia kaupunkeja ja mitä hyötyjä tästä saadaan.

Helsinki Energy Challenge voittaja HIVE luottaa lämpöpumppuihin, aurinkolämpöön, lämpövarastoihin ja joustavuuden lisäämiseen. HIVE-ratkaisun tärkeimmät ominaisuudet ovat: vähitellen lisääntyvä uusiutuvan energian määrä, lämmön varastointiratkaisut, kaukolämpöverkon lämpötilan lasku – jolla poistetaan tarve korkeaa lämpötilaa tuottaville lämmönlähteille sekä lisää joustoa kulutukseen.

Lähienergialiiton webinaari ”Energia-alan vallankumousta vauhdittaa Ahvenanmaalla Flexensin synnyttämä ekosysteemi” löytyy kokonaisuudessa Youtube-soittolistan avulla. Webinaarin esitykset olivat (linkki vie Youtube-videoon): Miksi ja miten Flexens Oy Ab perustettiin (Berndt Schalin Flexens Oy Ab). Kökar-projekt, Polar Night Energy tekee korkean lämpötilan hiekkalämpövarastoja, jonne voidaan varastoida aurinko-  ja tuulienergiaa. Sähkö muutetaan lämmöksi, ja myöhemmin lämpöä käytetään eri käyttötarkoituksissa, esim rakennuksissa tai prosessihöyryn tuotannossa. Tekniikka mahdollistaa heilahtelevan uusiutuvan tuotannon massiivisen ylöspäin skaalaamisen. (Tommi Eronen, Polar Night Energy). SmartHome on Flexens Oy:n vetämä hanke, missä haetaan tietty määrä omakotiasujia (n. 20-30 perhettä) mukaan optimoimaan energiakuluja erilaisin ratkaisuin. Hanketta tukee Ahvenanmaan maakuntahallinto taloudellisesti; jokainen mukaan lähtevä perhe saa osan kustannuksista tukena Landskapsregeringeniltä. Huippuenergia Oy toimittaa useisiin omakotitaloihin älykkään Foremica-energianhallintajärjestelmän (Juha Pölönen, Huippuenergia Oy). Vikingaåsens skola, Älykkäällä lämmityksellä työskentelyn mukavuutta, energiatehokkuutta ja parempaa kiinteistön hallintaa koulurakennukseen (Markku Makkonen Fourdeg Oy). Energiaportaali Flexens Energy Portal on käyttäjäystävällinen, avoin ja automatisoitu työkalu, jolla seurataan energiamurroksen edistymistä reaaliajassa.  Portaali kerää hajallaan olevia energiatietoja (kuten tuotanto-, kulutus- ja hiilidioksidipäästötiedot) sähkö-, lämpö- ja liikennesektoreilta yhteen paikkaan (Jaakko Huhta, Enerkey Oy). Flexens – vetylautta Power2AX-projekti tähtää käynnistämään vihreää vetyä käyttävän täysin päästöttömän polttokennolautan operoinnin Ahvenanmaan saaristossa. Hanke käsittää koko vihreän vedyn arvoketjun tuulivoimaan perustuvasta vedyn paikallistuotannosta lauttaprojektiin (Aleksi Haverinen, Flexens Oy Ab). Kansainväliset liidit ja miten pääset mukaan? (Åsa Hedman, Flexens Oy Ab).

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta. RSS syöte ei ole enää tarjolla (28.4.2021 jälkeen).

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset lausunnot ja kannanotot taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Ajankohtaista

laiva laituri

Naantalin voimalaitoksen alueelle suunnitellaan vedyn tuotantolaitosta

Elomaticin perustama kehitysyhtiö GreenH2ub ja Turun Seudun Energiatuotanto Oy (TSE) ovat solmineet aiesopimuksen, jossa osapuolet selvittävät vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamista TSE:n Naantalin voimalaitoksen alueelle. Tarkoituksena on tuottaa vetyä meri- ja raskaan liikenteen polttoaineeksi, jonka sivutuotteena syntyvää hukkalämpöä hyödynnettäisiin kaukolämpönä.   Elomatic on perustanut kehitysyhtiö GreenH2ub Oy:n tarkoituksenaan luoda pilottihankkeita vedyn tuotannolle ja käytölle meri- ja […]