Lähienergialiitto kannattaa hallituksen esitystä uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotueksi

Lähienergialiitto kannattaa hallituksen esitystä uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotueksi. Lain voimaantulo lisää uusiutuvan sähkön tuotantoa 2020-luvulta alkaen 2 TWh/a, varsinkin, kun lain kaikki yksityiskohdat tukevat sitä tavoitetta, että kilpailutuksissa menestyneet hankkeet rakennetaan nopeasti.

 

Marraskuussa 2016 julkaistu kansallinen energia- ja ilmastostrategia vuoteen 2030 on Sipilän hallituksen kärkihankkeen ”Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti” päätoimia. Strategian mukaan ylimenokauden ratkaisuna ja suomalaisen hankeosaamisen ylläpitämiseksi on tarpeen ottaa käyttöön teknologianeutraalit tarjouskilpailut, joiden perusteella maksetaan sähkön tuotantotukea ainoastaan kustannustehokkaimmille ja kilpailukykyisille uusiutuvan sähkön tuotantoinvestoinneille. Hallituksen lakiehdotus oli lausuntokierroksella, joka päättyi 4.10.2017.

Lähienergialiiton mielestä lakiehdotuksen synnyttämä lisäys sekä tuotantokapasiteettiin että sähkön määrään on parannus nykytilanteeseen. Lisääntyvä uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö parantaa toimialan yritysten toimintaedellytyksiä ja lisää työllisyyttä, auttaa Suomen ilmastotavoitteiden täyttämisessä.

Lähienergialiitto pitää hyvänä mm. lakiehdotuksessa esitettyjä näkökohtia:

  • Lain voimaantulo lisää uusiutuvan sähkön tuotantoa 2020-luvulta alkaen 2 TWh/a, varsinkin, kun lain kaikki yksityiskohdat tukevat sitä tavoitetta, että kilpailutuksissa menestyneet hankkeet rakennetaan nopeasti.
  • Ehdotettu tukimuoto on huolellisesti valmisteltu sekä tuottaa kaikkien osapuolien näkökulmasta hyvän lopputuloksen (ehdotettu liukuvan ja kiinteän preemion yhdistelmä).
  • Ehdotettu tuotantotuen kestoaika on riittävä.
  • Lain tarjoama mahdollisuus yhdistää yhteen tarjoukseen pienempiä tuotantolaitoksia (tuotanto 800 – 10 000 MWh/a).

Lähienergialiiton mielestä mm. näihin tärkeisiin asioihin ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota:

  • Pienempien tuotantolaitosten yhdistämisessä (tuotanto 800 – 10 000 MWh/a) on kohtuuton edellytys, että jos yksikin tuotantolaitos jää tuotantolupauksestaan, niin kaikki muutkin tarjouksessa olevat tuotantolaitokset jäävät ko. vuonna ilman tukea. Oikeudenmukainen ja kohtuullinen ratkaisu olisi kohdistaa sanktio ainoastaan niihin tuotantolaitoksiin, jotka eivät saavuta tuotantolupaustaan. Pienempien tuotantolaitosten osalta esitykseen sisältyvää performance bondia voitaisiin myös laskea.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lisätiedot

Lähienergialiiton lausunto kokonaisuudessaan

 

Ajankohtaista

Aurinkosähkö

Oulun Energia rakentaa ensimmäisen oman aurinkovoimapuistonsa Raaheen

Oulun Energia rakentaa 5 MW:n aurinkovoimapuiston Raahen Paarmalaan. Investointi on osa yhtiön strategista päämäärää lisätä uusiutuvaa energiaa ja saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Paarmalan aurinkovoimala tuottaa valmistuessaan noin 5 GWh puhdasta sähköä vuodessa, joka on 5 % Oulun Energian aurinkoenergialle asettamasta kokonaistavoitteesta vuoteen 2026 mennessä. Uuden aurinkovoimapuiston rakentamista varten Oulun Energia on ostanut Greenpower Finland […]