Lähienergialiitto ympäristövaliokunnassa: tavoitteet pitää olla kunnianhimoisia ja kuluttajille tarjottava mahdollisuus osallistua energiamurrokseen

EU Puhtaan energian paketin käsittely lähestyy EU:ssa maalia. Osana sitä, eduskunnassa on käsittelyssä valtioneuvoston kirjelmän muodossa ehdotukset uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja energiaunionin hallintamallin direktiiveiksi. Lähienergialiitto oli kuultavana ympäristövaliokunnassa 31.5.2018, jossa toiminnanjohtaja Tapio Tuomi nosti Lähienergialiiton lausunnoista esille tavoitteiden kunnianhimon merkityksen ja kuluttajien uuden roolin energiamurroksessa.

”Sitä saat, mitä mittaat” (Wikipedia: Balanced Scorecard)

Toiminnanjohtaja Tapio Tuomi avasi puheenvuoronsa otsikon sitaatilla. Tämä on tausta Lähienergialiiton kannanotoille EU:n Puhtaan energian paketissa asetettaville tavoitteille. Ne pitää olla kunnianhimoiset ja riittävän kovat – lisäksi tavoitteiden yhteinen ohjausvaikutus pitää maksimoida ilmastonmuutoksen hillintä. Siksi Lähienergialiitto kannattaa mm. uusiutuvan energian tavoitteen nostamista 35%:iin energian loppukulutuksesta vuonna 2030 ja Euroopan parlamentin ehdotusta nostaa uusiutuvan energian osuutta vuosittain kahdella prosentilla lämmityksessä ja jäähdytyksessä,

Hän täsmensi, että Lähienergialiiton käyttämä termi ”kuluttaja” on ymmärrettävä myös merkityksessä ”investoija”. Koska kuluttajat (yritykset, julkinen sektori, kotitaloudet, asunto-osakeyhtiöt) kuluttavat yli puolet energian loppukäytöstä, heidän valinnoilla ja päätöksillä on erittäin suuri merkitys energiasektorilla. Ja näin ollen ilmastotavoitteiden toteutumisessa.

Käynnissä oleva energiamurros muuttaa energiajärjestelmää keskitetystä hajautettuun ja tuotantokeskeisyydestä aktiivisten toimijoiden verkoksi

Toiminnanjohtaja Tuomi muistutti, että puheissa Suomea mainostetaan maailman johtavana cleantech maana ja kuinka puhtaan energian yritykset työllistävät ja synnyttävät suuren vientipotentiaalin. Näihin kaikkiin edellytyksenä ja apuna on toimiva kotimarkkina, jossa alan yrityksillä on mahdollisuus kehittää uusia puhtaan energian palveluita ja kuluttajilla on tasapuoliset ja oikeudenmukaiset mahdollisuudet investoida näihin ja hankkia näitä palveluita.

Näin ei Suomessa ole.

EU:n Puhtaan energian paketti on mahdollisuus, jota energiamurros kaipaa. EU Puhtaan energian paketti ehdottaa kuluttajien rooliin parannuksia, jotka jätetään valtioneuvoston kirjelmässä täysin vaille huomiota tai ne kuitataan maininnalla ”periaattessa tämä on jo Suomessa mahdollista”. Mutta käytännössä näin ei Suomessa ole.

Toiminnanjohtaja Tuomi käytti tästä esimerkkinä kahta tapausta: asunto-osakeyhtiöön hankittava aurinkosähköjärjestelmä, jonka tuottama sähkö käytetään ja jaetaan osakkaiden omaan kulutukseen. Yksinkertaiselta kuulostava ja vaikuttava asia, joka on nykyään mahdollista ainoastaan määräaikaisella poikkeusluvalla (taustatietona blogaus ja lisätietoja löytyy Finsolar taloyhtiökokeilu -hankkeet sivuilta).

Toisena esimerkkinä hän mainitsi sähkön varastoinnin: lainsäädäntö tuntee nykyään ainoastaan sähkön tuotannon ja kulutuksen – mutta ei varastointia. Akkujen käytössä tämä aiheuttaa – joissain tapauksissa – sähkön kahdenkertaisen verotuksen akkua ladattaessa ja purettaessa, joka on väärin eikä myöskään sähköverotuksen tarkoitus. Akkujen osalta sähköverotuksen korjaukseen tehdään onneksi nopea korjaus (valtioneuvoston päätös ja lisätietona raportti akkujen roolista sähköjärjestelmässä), mutta muun lainsäädännön osalta tilanne jää ennalleen.

EU:n Puhtaan energian paketin tarjoamat muutokset kuluttajien roolin tunnustamiseen, hajautetun pientuotannon toimintamahdollisuuksien tasapuoliseen kohteluun ja energiayhteisöjen muodostamiseen on hyödynnettävä

Kuluttajilla on keskeinen asema energiaunionissa ja Suomen on näytettävä esimerkkiä puhtaan energian teknologian ja palveluiden edelläkävijänä. Kuluttajia pitää kohdella – kuten kaikkia energiajärjestelmän toimijoita – tasapuolisesti, syrjimättömästi ja oikeudenmukaisesti.

EU Puhtaan energian paketin tarjoamaa tilaisuutta ei saa jättää hyödyntämättä. Sen yhteydessä on Suomen lainsäädäntö saatava tunnistamaan ja tunnustamaan kuluttajien uudet roolit sekä tarjottava tasapuoliset ja syrjimättömät toimintamahdollisuudet kaikille puhtaan energian yrityksille.

 

Lähienergialiiton lausunnot kokonaisuudessaan löydät täältä: uusiutuvan energian direktiivi ja energiatehokkuusdirektiivi

PS. asiantuntijoiden puheenvuorojen jälkeen esitetyissä kysymyksissä ja niiden vastauksissa toiminnanjohtaja Tuomi täsmensi Lähienergialiiton kannan kuluttajien roolista energiajärjestelmässä ”Yleisesti esitetty väite, että kuluttajat ja pientuottajat haluavat mahdollisuuden ja oikeuden toimia aktiivisina energiajärjestelmän osina ilmaiseksi. Tämä ei pidä paikkaansa. Lähienergialiiton tavoite on, että kuluttajia ja pientuottajia kohdellaan tasapuolisesi ja oikeudenmukaisesti. Ja tämä sisältää myös sen, että tästä oikeudesta ja roolista ollaan valmiit myös maksamaan – kohtuus ja oikeudenmukaisuus huomioiden.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Lisätiedot: eduskunnan asiat U 5/2017 vp, U 8/2017 vp ja U 10/2017 vp

 

Päivän EU-asioiden käsittely -tietoisku

Valtioneuvoston U-kirjelmä

​Valtioneuvoston kirjelmä, jolla valtioneuvosto saattaa eduskunnan käsittelyyn eduskunnan toimivaltaan kuuluvan Euroopan unionissa päätettäväksi tulevan asian (U-asian)

Valtioneuvosto toimittaa eduskunnalle kirjelmällään eduskunnan kannan määrittelyä varten ehdotuksen sellaiseksi säädökseksi, sopimukseksi tai muuksi toimeksi, josta päätetään Euroopan unionissa ja joka perustuslain mukaan kuuluisi eduskunnan toimivaltaan, jos Suomi ei olisi Euroopan unionin jäsen.

Ehdotus käsitellään suuressa valiokunnassa, jolle asianomaiset erikoisvaliokunnat antavat lausuntonsa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskeva ehdotus käsitellään ulkoasiainvalio-kunnassa.” Lähde: Eduskunnan verkkosivut

Ajankohtaista

BCDC Energia -tutkimushankkeen verkkosivut avattu

Juuri avattujen BCDC Energia -tutkimushankkeen verkkosivujen tehtävä on välittää tietoa ja tunnelmia tieteidenvälisen hankkeen tutkimus- ja kehitystyöstä. Sivuilta löytyy muun muassa koko hankkeen ja yksittäisten tutkimusryhmien esittelyt, tutkimustyön vaiheista kertovat uutiset sekä tutkijoiden persoonallisella otteella laatimat blogit. Seuraamalla verkkosivujen uutisointia päästään mukaan tieteen tekemiseen. Jatkossa verkkosivuilla kerrotaan esimerkiksi energiasää-ennusteen kehittämisestä.   Verkkosivutyöskentelyssä ovat olleet aktiivisesti […]