Lähienergian yleistyminen vaatii ripauksen uskoa ja hyppysellisen optimismia

by

Mielestäni liika asioiden järkeily latistaa ihmisen idearikkautta. Ihmiskunnan kaikkein suurimmat ideat ovat tulleet avoimessa, sallivassa ja inspiroivassa ilmapiirissä, ei niinkään neljän seinän sisällä vakavien herrojen ja rouvien kokouksissa nyrkkiä pöytään lyöden.

Niin monimutkaisia ja vakavia ongelmia, kuten ilmastonmutos ja otsonikato, kuin ihminen on onnistunutkin kehittämään, yhtä moniulotteisia ja hyviä, edistyksellisiä ja rakentavia korjausliikkeitä se kykenee tuottamaan. Kysymys on siitä mihin ihmisen luovuutta osataan ja uskalletaan johtaa.

Uskalluksen puute ja pessimismi jähmeyttää lähienergian yleistymisen. Esimerkkinä mielessäni pyörii syöttötariffien puute, jonka myötä Suomen Pelle Pelottomat eivät pääse lentoon. Uusiutuvan energian saralla on juuri nyt käsinkosketeltavan odottava tunnelma ja suunnaton tahtotila, joka odottaa purkautumistaan.

Edistääkseen kokonaisia kansakuntaa koskevia välttämättömiä muutoksia nostattavat Barack Obama ja Al Gore tietoisuutta ja yhteisöllisyyttä korkeammalle tasolle hiotun hienoilla puheillaan. Useaan otteeseen kuultu USA:n ”Yes we can” -henki edistää asioita varmasti enemmän kuin hyssyttely, pelko epäonnistumisesta tai vääristä ratkaisuista.

Hyvä esimerkki rohkaisemisesta ja yllyttämisestä toimeen on Al Goren puheessa New thinking on the Climate Chrisis (videon kohta 20:05):”

”Kuinka monella sukupolvella koko ihmiskunnan historiassa on ollut mahdollisuus vastata haasteeseen, joka on meidän kovimpienkin ponnisteluiden arvoinen? Haasteeseenn, joka voi saada meistä enemmän irti kuin mihin koskaan uskoimme pystyvämme? Meidän tulisi lähestyä tätä haastetta syvällistä iloa tuntien ja kiitollisena siitä, että me olemme se sukupolvi, jota tuhat vuotta tästä eteenpäin orkesterit, runoilijat ja laulajat juhlistavat sanomalla, että he olivat niitä, jotka olivat kyllin vahvoja ratkaistakseen kriisin ja rakentaakseen perustan ihmiskunnan valoisalle tulevaisuudelle.”

Lähienergian vallankumous ei tosin tarvitse suuria riskinottoja tai teknisiä vallankumouksellisia läpimurtoja. Kysymys on hyvin yksinkertaisista asioista. Tekniikka on olemassa tässä ja nyt. Päinvastoin kuin odottelu, on uusiin haasteisiin tarttumatta jättäminen vuosisadan suurin riski. Energiantuotannolla on maailmalla triljoonien dollareiden vuosittainen bisnes. Lähienergian täydellinen implementointi olisi vuosisatamme sijoitus. Samalla tuotto pysyisi kotimaassa elvyttäen vientiä ja työllisyyttä. Myös energiaomavaraisuus kasvaisi. We want to do it but nobody is leading!

Maaria Laukkanen
Suomen Lähienergialiiton hallituksen varajäsen
energiatehokkuuden erikoisopettaja
energiatehokkuusalan yrittäjä

Ajankohtaista

laiva laituri

St1 suunnittelee Inkooseen terminaalia uusiutuvien polttonesteiden jakelun kasvattamiseksi

Energiayhtiö St1 suunnittelee yhteistyössä satamaoperaattori Inkoo Shippingin kanssa uutta polttonesteterminaalia ja siihen liittyvää satamalaituria Inkoon Joddbölen alueelle. St1:n tavoitteena on tehdä n. 40 miljoonan euron investointipäätös vuoden 2022 alkupuolella, jolloin terminaalin toiminta voisi alkaa vuoden 2023 alussa. Toteutuessaan terminaali avaa St1:lle uuden reitin esim. uusiutuvien lentopolttonesteiden toimittamiselle yhtiön Göteborgin jalostamolta Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Hankkeesta on käynnistetty […]