Lähienergiapäivä vei aurinkolaboratorioon ja bioenergiakeskukseen

Ensimmäiselle Suomen Lähienergialiiton järjestämälle tutustumisretkelle ilmoittautui täysi linja-autollinen alasta kiinnostuneita. Metropolian ammattikorkeakoulun ja Kouvolan seudun ammattiopiston isännöimä ja Sitran rahoittama tapahtuma oli oiva osoitus positiivisesta vireestä lähienergian ympärillä.

 

Lähienergiapäivän osallistujia tutustumassa Metrosolin aurinkopaneeleihin
Lähienergiapäivän osallistujia tutustumassa Metrosolin aurinkopaneeleihin

MetroSol – aurinkolaboratorio

Lähienergiapäivä alkoi vierailulla Metropolia-ammattikorkeakouluun Espoossa, jossa pääsimme tutustumaan keväällä avattuun MetroSol-aurinkolaboratorioon. Projektista vastannut Metropolian Harri Hahkala toivotti vieraat tervetulleiksi aamukahvien lomassa ja kertoi toteutetusta hankkeesta.

Metropolian katolle on asennettu tutkimuskäyttöön kuusi aurinkokeräintä, sekä neljä viiden aurinkosähköpaneelin ryhmää. Keräimiä on kolmea mallia, joista kutakin kaksi kappaletta on asennettuna eri kulmiin. Näin laboratorio pystyy tuottamaan vertailudataa niin taso-kuin tyhjiökeräimistä, jokaisesta erikseen kahdesa eri asennuskulmassa. Aurinkopaneeleissa vertailua tehdään moni- ja yksikidepaneeliryhmien osalta eri asennuskulmissa. Keräimien ja paneeliryhmien mittaukset, sääasema ja kolme pyranometriä ovat kytkettynä automaatiojärjestelmään tarjoten näin monipuolista aineistoa tutkimuskäyttöön.

Suomen Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Markku Tahkokorpi seurailee Metrosolin seurantajärjestelmän ulkopuolista maailmaa.
Suomen Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Markku Tahkokorpi seurailee Metrosolin seurantajärjestelmän ulkopuolista maailmaa.

Laboratorion esittelyssä Hahkala painotti puolueettoman tutkimuksen merkityksellisyyttä. Aurinkolaboratorio on ollut Metropolian oma investointi, joten tutkimustyö pystytään tekemään täysin objektiivisesti, mikä on eduksi niin jälleenmyyjille kuin koko alallekin.

BioSampo – Uusiutuvan energian ja ympäristöteknologian koulutus- ja tutkimuskeskus

Metropolialta retki jatkui kohti Anjalaa ja Kouvolan seudun ammattiopiston BioSampoa. Projektivastaava Juha Solio otti vieraat vastaan kertomalla lyhyesti uusiutuvan energian ja ympäristöhyödykkeiden kestävään hyödyntämiseen keskittyneestä oppimisympäristöstä. BioSammon työntekijät perehdyttivät vierailijat tarkemmin keskuksen eri osiin: biopolttoaineiden tuottamiseen, yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotannon tekniseen toteutukseen, puuhiilen ja -tisleiden valmistamiseen pyrolyysitekniikkaa käyttäen ja BioSampo FREES -vientikouluhankkeeseen.

Biosammon Timo Loikala esittelee pyrolyysilla hapettomassa tilassa kuumennettua puuhiiltä, joka korvaa kivihiiltä voimalaitoksissa.
Biosammon Timo Loikala esittelee pyrolyysilla hapettomassa tilassa kuumennettua puuhiiltä, joka korvaa kivihiiltä voimalaitoksissa.

BioSampo on Suomen ainoa koulutuskeskus, joka tarjoaa laajaa koulutusta ja tekee tutkimusta uusiutuvan energian ja ympäristöhyödykkeiden hyödyntämiseen liittyen. Sen tarkoituksena on kehittää bioenergian tuottamisen ratkaisuja sekä alan osaamista ja näin nostaa muun muassa maaseudun kilpailukykyä. Solio kiteytti, että BioSammossa osoitetaan miten kaikki tontille tuotu orgaaninen aines muutetaan ensin polttoaineeksi ja sen jälkeen kaupalliseen muotoon. Demolaitoksen lisäksi BioSampo tarjoaa kotimaisille laitevalmistajille oivan beta-testauspaikan, jossa kehittää laitteita. BioSampo tekeekin tiivistä yhteistyötä muun muassa kotimaisten Schneider Electricin ja Nocartin kanssa sähköjärjestelmien kehittämisessä.

Biosammon Tomi Höök esittelee CHP-voimalan tekniikkaa generaattoreineen.
Biosammon Tomi Höök esittelee CHP-voimalan tekniikkaa generaattoreineen.

Lähienergiaretkellä päästiin toteamaan, että niin alan osaajia kuin vahvasti asiasta innostuneita Suomessa riittä. Retki antoi myös oivan mahdollisuuden verkostoitumiseen eri alojen asiantuntijoiden välillä. Kuten Juha Solio Biosammon toimintaperiaatteita esitellessään mainitsi, on alan sisäisen yhteistyö koko lähienergian kannalta auttamattoman tärkeää.

Ajankohtaista

Loiste, Jyväskylän Energia ja Kuopion Energia valmistelevat yhteisen sähkönmyyntiyhtiön perustamista

Kolmen energiayhtiön sähkökauppaliiketoiminnat yhdistämällä syntyisi Suomen markkinoiden neljänneksi suurin sähkönmyyjäyhtiö. Uusi yhtiö olisi perustajiensa mukaisesti valtakunnallinen, mutta juuriltaan maakunnallinen – helposti lähestyttävä, palveleva ja asiakasystävällinen.   Jyväskylän Energia, Kuopion Energia ja Loiste tavoittelevat voimien yhdistämisellä vahvempaa asemaa muuttuvilla sähkömarkkinoilla. Neuvotteluja on käyty kolmen yhtiön sähkönmyynnin yhdistämisestä perustettavaan yhtiöön. Yhtiöt ovat tiedottaneet henkilöstölleen, kumppaneilleen ja medialle […]