Lämmitystavan vapaan valinnan mahdollistava lakimuutos etenee eduskunnassa

Eduskunnan valiokuntakäsittelyssä on parhaillaan lakimuutos, jolla kumotaan maankäyttö- ja rakennuslain kohta, johon perustuen asemakaavalla pystyi velvoittamaan kaukolämpöön liittymisen. Lakimuutoksen voimaantulon jälkeen lämmitystapa on vapaasti valittavissa ja se tuo asukkaille valittavaksi entistä puhtaampia lämmitystapoja.

 

Nykymuodossaan maankäyttö- ja rakennuslain 57 a § ”koskee velvollisuutta liittyä kaukolämpöverkkoon.” Se tuli voimaan vuoden 2009 alussa ja siinä säädettiin että ”asemakaavassa voidaan antaa määräys rakennuksen liittämisestä kaukolämpöverkkoon, jos määräys on tarpeen energian tehokkaan ja kestävän käytön, ilman tavoiteltavan laadun taikka asemakaavan muiden tavoitteiden kannalta” ja ”määräystä sovelletaan uuteen rakennukseen, jonka rakennuslupaa haettaessa kaukolämpöverkko on toteutettu siten, että siihen liittyminen on mahdollista rakennuspaikan välittömässä läheisyydessä.

 

Nyt voimassa olevaa pykälää aikoinaan perusteltiin ympäristösyillä

Vuonna 2009 maankäyttö- ja rakennuslakia muutettiin nyt kumottavalla osalla ja silloin perusteluina käytettiin mm.  ”Ilmastonmuutoksen hillinnän ja muidenkin ympäristönäkökohtien kannalta on perusteltua, että asemakaavassa voitaisiin nykyistä tehokkaammin ohjata lämmitystapavalintoja. Tällä hetkellä tehokkain ja ympäristöystävällisin lämmitystapavalintojen ohjauskeino on kaukolämpöön liittyminen.”, jota nykyisen tiedon valossa voidaan keskustelua herättävänä perusteluna.

Mutta jo vuonna 2009 varauduttiin ilmaston kannalta ystävällisempien lämmitystapojen kehitykseen Energiamääräysten kiristyessä ja uusien, entistä ympäristöystävällisempien ja energiatehokkaampien lämmitysmuotojen kehittyessä nykyisiä ohjauskeinoja on mahdollisesti arvioitava uudelleen.

Nyt tuon lainkohdan kumoamisen perusteluita ovat mm. ”Pykälän kumoaminen edistää kuluttajien mahdollisuuksia valita itselleen sopiva lämmitystapa ja tätä kautta tukee vapaata kilpailua lämmitysmarkkinoilla.” ja ”Lämmitystapavalintoja ei ole enää energiavaatimusten tiukentumisen ja muiden energiatehokkaiden lämmitysmuotojen kehityksen ja suosion kasvun myötä tarpeen ohjata pykälässä tarkoitetulla tavalla.”

Lähienergialiiton mielestä hallituksen esityksen mukainen lakimuutos auttaa energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan tehtävien investointien kasvua vapauttamalla lämmitysmuodon valinnan vapaalle kilpailulle. Lisääntyvät energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian investoinnit parantavat toimialan yritysten toimintaedellytyksiä ja lisäävät työllisyyttä, sekä auttavat Suomen ilmastotavoitteiden täyttämisessä.

 

Ympäristövaliokunta valmistelee mietintöä lakimuutoksesta

Osana mietinnön valmistelua valiokunta järjesti asiantuntijakuulemisen 26.9.2018. Lähienergialiiton edustajana paikalla oli Kristian Savela. Asiantuntijalausunnossa Lähienergialiitto kannattaa ehdotettu lakimuutosta ja hän muistutti, että myös muita toimenpiteitä tarvitaan takaamaan asukkaille täysin vapaa valinnanvapaus lämmitystavan valinnassa.

Puhtaana lämmönlähteenä maalämpö – erityisesti maalämpökaivot – on huomioitava nykyistä paremmin kaavoituksessa. Se helpottaa kaupunkien maankäytön suunnittelua ja uusiutuvan energian mahdollisimman tehokkaan hyödyntämisen. Tämä on tärkeää muistaa, jotta lain tarjoamaa kuluttajien valinnanvapaus tosielämässä toteutuu.” kertoi St1 Lähienergian toimitusjohtaja Kristian Savela.

Lähienergialiitto kannattaa kuluttajan valintamahdollisuuksia kasvattavia, uusiutuvan energian käyttöä lisääviä ja energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Ehdotetun lakimuutoksen voimaantulo lisää kuluttajien valinnanvapautta ja tarjoaa tasapuolisen kilpailuaseman uusiutuvaan energiaan pohjautuville lämmitysratkaisuille.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lisätiedot ja lähteet

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi maankäyttö- ja rakennuslain 57 a §:n kumoamisesta

Lähienergialiiton lausunto: Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi maankäyttö- ja rakennuslain 57 a §:n kumoamisesta

Lähienergialiiton asiantuntijalausunto 26.9.2018 Ympäristövaliokunnassa

 

Ajankohtaista

vesi hana

Turku Energia ja Turun Seudun Vesi aiesopimukseen juomaveden lämmöntalteenoton pilottihankkeesta

Turku Energia ja Turun Seudun Vesi Oy ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen koskien juomaveden lämmöntalteenottohanketta, jossa pilotoidaan lämmöntalteenottojärjestelmän käyttömahdollisuutta osana juomavedentuotanto- ja jakelujärjestelmää. Hanke käynnistyy hankeselvityksellä, jonka tulosten perusteella tehdään päätös jatkosta.   Hukkalämmön hyödyntäminen ja lämmön talteenotto ovat Turku Energian strategisten tavoitteiden keskiössä yhtiön selvittäessä fossiilisia polttoaineita korvaavia energiantuotantomahdollisuuksia, jotka eivät perustu polttamiseen. ”Polttamista korvaavat energiantuotantomuodot […]