Maa- ja metsätalousvaliokunnan asiantuntijalausunnossa Juha Marjeta ”Älykkäällä kodilla päästöt kuriin”

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma (KAISU) on parhaillaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä. Lähienergialiiton maa- ja metsätalousvaliokunnalle antamassa asiantuntijalausunnossa Juha Marjeta painotti, että lämmitystä, energiantuotantoa ja -kulutusta tulisi tarkastella kokonaisuutena.

 

Ilmastolain mukaan valtioneuvosto hyväksyy kerran vaalikaudessa Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU). Suunnitelma varmistaa osaltaan, että ilmastolaissa linjattu kansallinen tavoite kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä vähintään 80 % vuoden 1990 tasosta saavutetaan vuonna 2050. Uusin KAISU oli lausuntokierroksella toukokuussa, jolloin Lähienergialiitto antoi siitä lausunnon, jossa kaivattiin suunnitelmaan konkretiaa ja vauhtia.

Lähienergialiitto kutsuttiin ympäristövaliokunnan lisäksi maa- ja metsätalousvaliokuntaan (10.11.2017) antamaan asiantuntijalausunto keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 (KAISU). Lähienergialiiton edustajana oli hallituksen varajäsen Juha Marjeta.

Asiantuntijalausunnossa painotettiin sähkölämmityksen tehostamisen ja sitä kautta CO2-päästöjen vähentämisen suurta potentiaalia. Esityksessään Juha Marjeta muistutti, että CO2-päästöjä vähennetään nopeimmin olemassa olevassa rakennuskannassa. Sähkölämmitysjärjestelmää ja huonelämpötiloja optimoimalla lämmityskustannukset pienentyvät tehokkaasti. Jopa 30–40 prosenttia ilman suuria remontteja. Uusiin rakennuksiin asetut energiatehokkuusvaatimukset vaikuttavat, mutta hitaasti ja myöhemmin.

”Älykästä energiaa syntyy yhdistämällä hiilineutraali tuotanto ja älykäs ohjaus”, sanoi Juha Marjeta
Loppukeskustelussa Marjeta totesi, että lämmitystä, energiantuotantoa ja -kulutusta tulisi tarkastella kokonaisuutena. Tämä lähestyminen osaoptimoinnin sijaan saa onneksi aina vaan useampia kannattajia.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Ajankohtaista

Vetytaloushankkeen väliraportti esittelee sähkön ja vedyn siirtoinfrastruktuurin mahdollisuuksia energiajärjestelmälle

Gasgrid ja Fingrid selvittävät sähkön ja vedyn siirtoinfrastruktuurin tarjoamia mahdollisuuuksia energiajärjestelmälle yhteishankkeessa, jonka tähänastisia tuloksia esitellään julkaistussa väliraportissa. Suomessa puhtaasti tuotettu vety on keskeinen keino fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteishankkeessa tutkitaan vedyn tuotantoon ja kulutukseen liittyviä vaatimuksia energiansiirtoinfrastruktuurille ja vaikutuksia laajemmin energiajärjestelmään. Hankkeen loppuraportti valmistuu vuoden 2022 lopussa.   Gasgrid ja Fingrid […]