Maamme energia -ooppera kajahti puhtaasti Lahdessa

Suomen energiakartalta poistuu musta tahra, kun Lahti energia luopuu kivihiilestä. Sibeliustalolla kuultiin tapahtuman kunniaksi toimitusjohtaja Eero Seesvaaran kertomana Lahti energian energiakäännöksestä sekä Maamme energia -oopperan esitys, jota täydensivät Ville Skinnarin ja Sanna Virran energia-aiheiset debatit.

 

Lahti Energia luopuu kivihiilestä etujoukossa ja 1.4.2019 on yksi Lahti energian energiakäännöksen tärkeistä merkkipaaluista. Silloin suljetaan lopullisesti Kymijärvi I -kivihiililaitos, joka otettiin käyttöön 1970-luvulla. Samaan aikaan Lahti energia siirtyy yli 85 prosenttisesti uusiutuvien ja kierrätyspolttoaineiden käyttöön energiantuotannossa.

Tällaista merkkipaalua on hyvä juhlistaa Maamme energia -oopperan esityksellä.

 

Toimitusjohtaja Eero Seesvaara kertoi Lahti energian energiakäännöksestä

Oskari Nokso-Koivisto avasi tilaisuuden luettelemalla numeroita ”55 päivää, 8 tuntia, 25 minuttia, 45 sekunttia….. 44, 43, 42, 41, 40. Eero Seesvaara, voitko tulla lavalle kertomaan mikä tämä numeroa on?

Laskuri kertoo ajan, jolloin Kymijärvi I ajetaan alas. Ja silloin Lahti energia lopettaa kivihiilen käytön”, vastasi Eero Seesvaara, Lahti energian toimitusjohtaja. ”Laitoksen tilalle rakentuu uusi Kymijärvi III -biolaitos, koska vanhan Kymijärvi I laitosta ei kannattanut elvyttää uusien päästönormien mukaiseen kuntoon”, jatkaa Seesvaara.

Kysymykseen näkemyksestä tulevaisuuden energiajärjestelmän rakenteesta Eero Seesvaara vastasi ”Kyllä se Lahden osalta paljon bioenergian varaan rakentuu, mutta mukaan mahtuu myös lämpöpumppuratkaisuja. Ja kun rakennetaan lisää jäähdystä, niin siitä saadaan vastapainoksi lämpöä”.

Voit seurata hiilikasan hupenemista laskurin avulla.

 

 

Oopperaesitystä täydensi Ville Skinnarin ja Sanna Virran debatit

Maamme energia -oopperan esitykseen liittyy kiinteänä osana energia-aiheiset debatit, joita kuultiin kaksi kappaletta. Ensimmäisessä käsiteltiin menneisyyttä – jälkiviisaasti ja toisessa katsottiin tulevaan.

Menneeseen katsottaessa Ville Skinnari ja Sanna Virta palasivat 70-luvulle ja pohtivat silloista päätöksentekoa: tehtiinkö silloin – energiakriisin jälkeisessä ajassa – parhaat ja pitkällä tähtäimellä oikeat päätökset? Debatoijat olivat samaa mieltä siitä, että päätökset tehtiin sen ajan parhailla tiedoilla. Villen kaiveli omasta lapsuudestaan muiston ja kertoi nähneensä ”kuuluisan Kekkosen ja Breshnevin autosaattueen matkalla Hästholmenin voimalalle”.

Tulevaisuuden osalta Ville ja Sanna painottivat liikenteen merkitystä päästöjen vähentämisessä. Kehittämiskohteina he näkivät pyöräilyn edistämisen, biokaasun jakeluasemien lisäämisen, joukkoliikenteen siirtymisen biokaasuun ja sähköön sekä raideliikenteen. Lopuksi Ville Skinnari ehdotti ”Pelicanskin tehostaa, orkesteri tehostaa. Kaikki tehostaa. Miksi kaupunki ei hanki kaasubusseja ja sähköbusseja, kun ne vielä tehdään täällä Lahdessa? Siisi Villähteellä. Aletaan tekemään!

 

Maamme energia -oopperasta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puuttunut

 

Ääntään kauniisti ja komeasti käyttivät

Rooleissa lauloivat (vasemmalta oikealle):

  • Ann-Marie Heino (mezzosopraano),
  • Petri Bäckström (tenori),
  • Oskari Nokso-Koivisto (basso) ja
  • Reetta Ristimäki (sopraano)

 

Musiikista vastasi loisteliaasti soiva soitinyhtye

Orkesterin kokoonpano oli seuraava (vasemmalta oikealle):

  • Viulu I: Mauri Saarikoski
  • Viulu II & laulu: Veera Railio
  • Alttoviulu: Mauri Kuokkanen
  • Sello: Iida-Vilhelmiina Sinivalo
  • Piano, laulu & musiikinjohto: Mikko Helenius

 

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Kevään 2018 esityksistä löytyy kirjoitus Maamme energia -ooppera räväyttää asenteella ja on samalla häikäilemätöntä lobbausta

Ajankohtaista

Millä tiedoilla energiatodistuksen tulevaisuudesta päätetään?

Tässä artikkelissa on tarkoitus läpivalaista energiatodistusta siitä yleisimmin esitettyjen kysymysten avulla. Etenkin todistuksen jatkosta päättävien olisi hyvä pystyä tarkastelemaan asiaa mahdollisimman monesta näkokulmasta. Tekstin runkona on käytetty energiatodistuksen lakimuutosaloitteen perustelumuistiota [1]. Samoja teemoja käsiteltiin myös eduskunnan lähetekeskustelussa 24.4.2014 [2] ja ympäristövaliokunnan istunnossa 30.4.2014 [3]. Äärimmillään koko energiatodistusta on pidetty turhana. Kansalaisaloitteen lakimuutosehdotukset [4] ovat esitettynä […]