Meijou hyödyntää aurinkosähköä päästöttömän rakentamisen hankkeissaan

by

aurinkosähkö solnet

Toimitilaratkaisuja tarjoava rakennusalan yritys Meijou Oy panostaa ympäristöystävällisyyteen kaikissa urakan vaiheissa. Erityisesti sisätilojen lämmitys- ja viilennysratkaisuissaan yritys suosii aurinkovoimaa.

 

Eksoottisen kuuloisesta nimestään huolimatta Meijou on täysin kotimainen, pääasiallisesti voimakkaasti kasvavalla Pirkanmaan alueella operoiva rakennusalan yritys. Meijou elää itsekin kasvun aikaa, mutta on silti kyennyt toteuttamaan alkuperäisiä perusarvojaan, joista tärkein on ”Tehdään mitä luvataan”.

Sana meijou on kiinaa ja tarkoittaa ei-mitään”, kertoo yrityksen hankekehityksessä toimiva Senior Advisor Marko Helenius, ”kaunis sana kiteyttää kauniilla tavalla sen, kuinka pyrimme karsimaan kaiken ylimääräisen projekteistamme. Tämä tarkoittaa esimerkiksi mutkatonta kommunikaatiota kumppanien kanssa, lyhyitä alihankintaketjuja sekä tietysti energiatehokkuutta ja päästöjen minimoimista. Nämä kaikki ovat yhteistyössä Solnetin kanssa toteutuneet.

Ei-minkään saavuttaminen edellyttää hyvää suunnittelua. Meijoun omien sanojen mukaan yritys edustaakin aikataulutettua ja hallittua rakentamista, jossa hankesuunnittelu tehdään osana kokonaisuutta ja asiakkaan arjen tarpeet priorisoiden. Projektit ohjataan pieteetillä alusta loppuun, ja toteutetaan nykyaikaisia materiaaleja ja viimeisintä teknologiaa hyödyntäen.

Rakennustyömaan vaikutukset ympäristöön ovat huomattavasti pienemmät, kun suunnittelu on optimoitua ja urakka hoidetaan tiiviissä aikataulussa”, Marko Helenius sanoo.

 

Arkkitehtoonista komeutta ja älykästä energianohjausta Linnakalliossa

Meijoun rakennuttama Tampereen Linnakallion rakennuskeskittymä käsittää 20 000 kerrosneliömetriä toimistoja, tuotanto- ja vähittäiskauppatiloja, liikuntapaikkoja ja logistiikkatiloja. Komea keskittymä edustaa hybridienergiahanketta, joka kätkee sisälleen älykkäitä energiatehokkaita ratkaisuja. Yksi energiantuotantokeskus siirtää automaation turvin energiaa rakennusten välillä. Kaikki energia otetaan talteen, jolloin sen suhteen voidaan saavuttaa omavaraisuus.

Rakennuskeskittymän tilat vaativat jatkuvaa lämmittämistä ja jäähdyttämistä. Julkisivut suurine lasipintoineen on suunniteltu niin, että auringon osumakohta niihin vaihtuu päivän edetessä. Linnakalliossa on kaksi Solnetin toimittamaa aurinkovoimalaa maalämmön ja maakylmäkaivon lisäksi. Toinen aurinkovoimaloista sijaitsee energiakeskuksen, toinen DHL:n logistiikkakeskuksen katolla.

Paneeleista saadaan jo muutamassa tunnissa hyvät tehot, ja lämpöä ja kylmää tasaavan systematiikan avulla kaikki paneelien tuottama sähkö kyetään hyödyntämään,” Helenius kertoo ja kiittää Solnetia nykyteknologian tuntemuksesta ja kyvystä soveltaa aurinkosähköä kohteesta riippuen.

Maanalaisen sprinklerialtaan ansiosta Linnakalliossa on mahdollista myös varastoida energiaa. Lisäksi kesällä yli oman tarpeen tuotettua aurinkosähköä voidaan myydä. Omavaraisuus onkin hyvällä tolalla, esimerkiksi 2020 sähköä ostettiin vuositasolla vain pienen omakotitalon sähköntarpeen verran enemmän kuin mitä aurinkosähköä tuotettiin.

 

Täyden kympin arvoista yhteistyötä

Me Solnetilla olemme samoilla linjoilla Meijoun kanssa – se tehdään, mitä on luvattu. Meijou Oy:n Senior Advisor Marko Helenius on ilolla pannut merkille, että sähköntuotto-odotukset ovat aurinkovoimaloiden osalta jopa ylittyneet.

Solnetin arviot sähkön tuotosta ovat realistisia, jopa varovaisia”, Helenius sanoo, ”se on ehdottomasti ammattimaisempi ja uskottavampi tapa toimia kuin liikoja lupailu, jota näissä ympyröissä joskus kohtaa.

Meijoun projektijohtaja Juuso Järvelä palaa alussa mainittuun yhteistyön mutkattomuuteen.

Asiakaslähtöinen palvelu Solnetilla mahdollistaa helpon kommunikoinnin ja ostamisen, mikä on aurinkovoimalan kaltaisen hankkeen ollessa kyseessä olennaista”, kuuluu Järvelän palaute. ”Itse en omaa spesifiä aurinkopaneeliosaamista, mutta olen voinut turvallisin mielin jättää suunnittelijat tekemään työtään suoraan Solnetin kanssa”, hän lisää.

Linnakallion aurinkovoimaloiden osalta Meijou on tehnyt Solnetin kanssa ylläpitosopimuksen. Se on Juuso Järvelän mukaan paitsi järkevää, myös kustannustehokkainta.

Jos ei tällaista olisi, en tiedä, mistä edes lähtisin huoltopalveluja kyselemään”, Järvelä toteaa, ”koko hankintahinnan huomioon ottaen ylläpito- ja huoltokustannus on nähdäkseni maltillinen, en näe syytä lähteä sitä erikseen kilpailuttamaan.

Mikä olisi näin ollen Juuso Järvelän kouluarvosana Solnetille?

Solnetin kokonaispalvelulle voisin antaa 10/10, mutta annan vain 9/10. Etteivät ylpisty”, Meijoun Juuso Järvelä myhäilee.

 

Kirjoittaja

Antti Lehmuskoski,

Antti on Solnetin ekologisesti ajatteleva ja toimiva humanisti, sekä toimii myynti- ja markkinointipäällikkönä Solnet Finlandissa

Lähde Solnet verkkosivut.

Ajankohtaista

Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 kilpailu keräsi ison joukon kiinnostavia osallistujia, jotka keskittyivät ratkomaan lämmityksessä käytettävän energian puhdistamista

Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu herätti suuren kiinnostuksen, kun se järjestettiin ensimmäisen kerran. Kilpailuun osallistui runsas joukko laadukkaita hankkeita ja yrityksiä. Tuomaristo valitsi kilpailun voittajaksi St1 Lähienergian palvelun ja myönsi kunniamaininnan As Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20 ja Tampereen Sähkölaitos – kaksisuuntainen kaukolämpö -toteutukselle.   Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Tapio Tuomi avasi 31.1.2018 pidetyn palkintojenjakotilaisuuden ”Energiantuotannon ja –kulutuksen CO2-päästöjen […]