Meriaura tilaa kaksi bioöljykäyttöistä rahtialusta hollantilaiselta Royal Bodewes -telakalta

Meri

Meriaura Group -konserniin kuuluva Meriaura Oy on solminut kahden Eco Trader -rahtialuksen toimitussopimuksen hollantilaisen Bodewes International Shipbuilding B.V:n kanssa. Toimituksen arvo on noin 34 miljoonaa euroa. Sopimuksen mukaan alukset rakennetaan Hollannissa ja ne luovutetaan vuonna 2026 tammikuussa ja joulukuussa.

Tilatut Eco Trader -alukset ovat 105 metriä pitkiä, kantavuudeltaan 6750 tonnin ja 1A-jääluokan aluksia. Niiden suunnittelun lähtökohtana on mahdollisimman matalien päästötasojen saavuttaminen.

Aluksia voidaan operoida Meriauran tytäryhtiön VG-Ecofuel Oy:n tuottamalla, kierrätysraaka-aineesta valmistetulla biopolttoaineella, kuten toimitaan jo vuonna 2016 käyttöönotetuilla, Royal Bodewes -telakan rakentamilla, Ecocoaster-alus Eeva VG:llä ja Mirva VG:llä. Päästövähennykset syntyvät uusiutuvan polttoaineen lisäksi esimerkiksi alusten rungon optimoinnista sekä tehokkaammasta moottoriteknologiasta, jonka toimittaa kotimainen Wärtsilä.

Eco Trader -alukset ovat noin 30 prosenttia Ecocoaster-aluksia suurempia. Tällä vastataan markkina- ja asiakastarpeeseen, ja suurempi aluskoko parantaa myös taloudellista tehokkuutta ja keventää kuljetusten ympäristökuormaa.

Meriaura tähtää hiilineutraaliksi huomattavasti IMO:n tavoitetta nopeammin

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on asettanut tavoitteeksi hiilineutraalin merenkulun noin vuoteen 2050 mennessä. Meriauran ilmastostrategia tähtää hiilineutraaliuteen jo 2030-luvulla.

Nyt tilaamamme kaksi laivaa aloittavat uudisrakennusohjelman, jolla Meriaura tähtää hiilineutraaliksi huomattavasti IMO:n tavoitetta nopeammin. Tarkoituksenamme on systemaattisesti uudistaa laivastoamme sarjalla uudisrakennuksia. Bioöljyn käyttö yhdistettynä kompensaatioon mahdollistaa asettamamme kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamisen”, kertoo Meriauran perustaja ja Meriaura Groupin hallituksen puheenjohtaja Jussi Mälkiä.

Investoinnille löytyi suomalainen rahoituspohja

Alusinvestoinnista 20% on omarahoitteista ja 80 % rahoitetaan vieraalla pääomalla. Seniorilainoittajina ovat Oma Säästöpankki 12 222 000 eurolla (noin 36 %) ja LähiTapiola 8 148 000 eurolla (noin 24%). Lisäksi Ilmastorahasto on myöntänyt hankkeelle 6 790 000 euron (noin 20 %) juniorilainoituksen. Lainat ovat markkinaehtoisia. Seniorilainojen laina-aika on noin kahdeksan vuotta ja juniorilainojen yhdeksän vuotta. Lainat maksetaan takaisin takapainotteisesti (balloon) laina-ajan kuluessa.

Tavoitteenamme oli myös löytää laajempi suomalanen rahoituspohja uudisrakennusinvestoinnillemme. Olemme tyytyväisiä, että juuri nämä rahoittajat lähtivät mukaan tukemaan matkaamme kohti hiilineutraalia merenkulkua”, iloitsee Meriaura Groupin toimitusjohtaja Kirsi Suopelto.

Lähde Meriaura Group Oyj tiedote.

Ajankohtaista

Lähienergialiiton uutiskirje 5/2022: REPowerEU-tiedonanto, sähköverkkoyhtiöt keräävät palautetta asiakkailtaan, uusi kiertotalousyhtiö Syklo

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Toukokuu 2022 tarjosi mm. seuraavaa: Vantaan Energia ja St1 yhteistyöhön, fossiilittoman liikenteen foorumin teemana raskaan liikenteen vihreä siirtymä, Merus Powerin aktiivisuodattimet tukevat palvelinkeskusten sähkönsaantia Amerikassa, REPowerEU– tiedonanto, Uusi kiertotalousyhtiö Sykli, Sähköverkkoyhtiöt keräävät palautetta asiakkailtaan, Taloyhtiö leikkasi kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia. Poimintoja lähienergia-alan viimeaikaisesta toiminnasta […]