Merus Power on uusi Lähienergialiiton jäsen

Lähienergialiiton uusin jäsen on Merus Power Oyj.  Merus Power on suomalainen innovatiivinen sähkötekniikan erikoisosaaja ja yritys toimii sekä Suomessa että kansainvälisesti. Merus Power on tunnettu laadukkaista ja skaalautuvista sähkövarastoista ja sähkönlaaturatkaisuista.

 

Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Tapio Tuomi piti juttutuokion Merus Powerin markkinonti- ja viestintäjohtaja Jonna Kannoston ja myyntipäällikkö Heikki Yläsen kanssa. Heikki Ylänen tulee toimimaan Merus Powerin yhteyshenkilönä Lähienergialiiton toiminnassa.

 

Mitä Merus Power tekee, kysyy toiminnanjohtaja Tuomi.

Jonna Kannosto erittelee asiaa: ”Jos asiaa katsotaan ensin isosta kuvasta, niin edistämme uusiutuvan energian kasvua ja samalla parannamme yhteiskunnan energiatehokkuutta. Jos mennään pienempään kuvaan, niin valmistamme sähkövarastoja, suunnittelemme ja myymme niitä. Sähkövarastot ovat kotimaisia. Ne mahdollistavat sen, että uusiutuvaa energiaa voidaan lisätä sähköverkkoon.

Uusiutuva sähkö on luonteeltaan erilaista kuin perinteinen energiatuotanto. Uusiutuva energia tuo tietynlaista epävarmuutta verkkoon ja sähkövarastoilla voidaan tukea sähköverkon stabiilia toimintaa ja mahdollistaa näin ollen uusiutuvan energian kasvu. Siinä on tavallaan meidän sähkövarastopuolen ideologiamme. Asiakkaan näkökulmasta sähkövarastoilla on useampi käyttökohde. Kohteet voivat olla hyvinkin erilaiset ja sen lisäksi usein sähkövarasto osallistuu sähköverkon tukemiseen Fingridin reservimarkkinoilla.”

 

Merkittäviä säästöjä hiilidioksidipuolella

Jonna Kannosto mainitsee vielä, että yhteiskunnan energiatehokkuuden parantamisesta puhuttaessa keskustelu koskee yleensä teollisia asiakkaita. Samalla hän kertoo, että Merus Powerilla on sähkönlaatulaitteita, joilla sähkön laatua voidaan parantaa ja sitä myöten vähentää hukkaenergian määrää. Ja kun hukkaenergiaa ei ole, niin sitä ei tarvitse myöskään siirtää ja varastoida.  Näin siis CO2 päästöt vähenevät merkittävästi. Kannosto jatkaa: ”Kun lasketaan tähän mennessä toimitetut tuotteet ympäri maailmaa, niin se vastaa noin 100 000 tonnia CO2 päästövähennyksiä vuosittain tällä laitekannalla eli noin 860 000 henkilölentomatkaa Lontoo-Madrid välillä. Eli puhutaan ihan merkittävistä säästöistä hiilidioksidipuolella. Ja sähkönlaatupuolella me mahdollistamme uusiutuvan energian kytkeytymisen sähköverkkoon. Meidän avullamme on pystytty yhdistämään 446 megawattia uusiutuvaa energiaa verkkoon.”

Jonna Kannosto palaa vielä isoon kuvaan: “Energiapuolella on menossa iso trendi eli uusiutuvan energian kasvulla pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta sekä samalla vähentämään teollisuuden ja yhteiskunnan sähkönkulutusta. Käytännössä tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että päästäksemme EU:n asettamiin tavoitteisiin tulee uusiutuvan energian kasvaa aika huimasti. Lisäksi sähkövarastomarkkinat, joka tukee tätä uusiutuvan energian markkinaa, arvellaan kasvavan kaksitoista kertaisesti samana aikana. Olemme siis markkinassa, joka kasvaa hyvin voimakkaasti koko ajan ja sillä on isot kasvutavoitteet ja potentiaalit.”

Omaa tuotekehitystä

Tapio Tuomi varmistaa, ovatko kaikki laitteet Merus Powerin itse valmistamia?

Jonna Kannosto kertoo että he suunnittelevat ja valmistavat itse kaikki tuotteensa, eivätkä laita omaa tarraa toisen valmistajan tekemään tuotteeseen. Niin sähkönlaatu- kuin sähkövarastoratkaisut ovat heidän omaa tuotekehitystä, joka tapahtuu Nokialla, jossa heillä on tiivis ja osaava tiimi. Tätä toimintaa voikin pitää Merus Powerin vahvuutena isompiin toimijoihin verrattuna. Tapio Tuomi kysyy vielä Merus Powerin taustasta, miten se on perustettu. Jonna Kannosto kertoo, että heidän perustajanelikko perusti yrityksen 2008. Perustajat olivat kaikki lähtöisin Nokian Capacitors:ilta ja niiltä perusteilta firmaa alettiin perustamaan. Kannosto jatkaa vielä: ”Alun alkaen innostus teknologiaan ja kestävämmän energian edistäminen on ollut vahvasti mukana. Alussa painopiste on ollut sähkönlaaturatkaisujen puolella ja kun uusiutuvan energian megatrendi on lähtenyt vauhtiin 2016 niin silloin pystyimme laajenemaan sähkövarastojen ja uusiutuvan energian markkinoiden puolelle ja tukemaan tätä kehitystä. Meillä on historia sähkönlaatupuolelta ja sieltä on siirrytty uusiutuvan energian puolelle. Tuotteemme ovat hyvin skaalautuvia, modulaarisia. Eli sama ydinteknologia pystytään hyödyntämään eri tuotteisiin ja sovelluskohteisiin.”

 

Listautuminen mahdollistanut osallistumisen hankkeisiin

Tapio Tuomi kysyy sähkövarastoista ja niiden kokoluokista. Kun sähkövarastoissa keskitytään pieniin ja keskisuuriin, niin mitä ovat Merus Powerin sähkövarastot kokoluokaltaan. Kannosto toteaa, että joka tapauksessa he valmistavat megawattiluokan sähkövarastoja ja jatkaa, että pienillä ei tarkoiteta kotitalouskäyttöön soveltuvia vaan puhutaan teollisuuden tai energia-alan käyttöön soveltuvista. Puhutaan siis megawateista aina kymmeniin megawatteihin. Kannosto toteaa: “Listautuminen on mahdollistanut meille sen, että olemme pystyneet osallistumaan hankkeisiin, joissa kartoitetaan ja hankitaan kymmenien megawattien sähkövarastoja. Koska projektit ovat isoja, niihin sitoutuu hetkittäin paljon pääomaa: Listautumisella on mahdollistettu se, että olemme pystyneet siirtymään suhteessa isompiin kokoluokkiin. 

 

Viennin osuus

Ketkä ovat kilpailijoitanne ja mikä on viennin osuus, kysyy Tuomi. Jonna Kannosto toteaa, että he ovat syntyneet globaaliksi yhtiöksi ja viennin osuus vaihtelee vuosittain, mutta on arviolta 85 %. Muutaman viime vuoden aikana alkanut uusiutuvan energian trendi on tuonut mm. tuulivoimaa Pohjanmaalle ja se on synnyttänyt tarpeen sähkövarastoille ja niihin investoimiselle. Samalla Pohjoismaiden taajuudensäätömarkkinat kasvaa. Sen kehittämisessä Fingrid on ollut aktiivinen. Se taas on parantanut ihmisten mahdollisuutta investoida taloudellisesti ja kannattavasti sähkövarastoon. Kannosto: ”Olemmekin merkittävä toimija täällä sähkövarastopuolella lukumäärissä katsottuna. Toimituksia on tällä hetkellä 59 maahan ja yhteistyökumppaneita 43 maassa.

 

Palvelutarjonta ja ohjaus

Tuomi kysyy vielä Merus Powerin palvelutarjonnasta ja ohjauksesta ja siitä, millaisia palveluja on saatavissa. Jonna Kannosto vastaa: ”Meillä on erittäin hyvä softapuolen kehitys, jota kehitetään jatkuvasti talon sisällä. Tänä vuonnakin on palkattu uusia koodareita eli kilpailuetumme tulee ohjelmistopuolelta. Samoin laadukkaat komponentit, design ja älykäs ohjelmiston käyttö.”  Kannosto lisää vielä: ”Kun laite on rakennettu useampaa käyttötarkoitusta varten, niin silloin niitä voidaan käyttää eri tarkoituksiin ja se tuo sijoittajille varmuutta. Laitteemme ovat hyvin älykkäitä ja teknisesti hyvin kyvykkäitä ja ne taipuvat moneen käyttöön.  Sähkömarkkinoille on tulossa koko ajan uutta. Tällä hetkellä sähkömarkkinoilla on 60 min. taseselvitysjakson markkinat, jotka lähivuosina lyhenevät 15 min. taseselvitysjaksoon. Uutta potentiaalia tulee taajuuden säätömarkkinapuolelle, sähkömarkkina on myös kehittynyt.  Nykyään on myös alle sekunnin vasteajalla oleva markkina.”

Lopuksi Tapio Tuomi haluaa vielä tietää, miksi Merus Power haluaa liittyä Lähienergialiittoon. Tähän Jonnalla on vastaus valmiina: ”Alustavasti ajatukseni oli, että nyt kun pystymme keskittymään enemmän kotimaan markkinoihin, niin on hyvä päästä verkostoitumaan täällä kotimaan energiasektorilla paremmin. Lisäksi on hyvä olla etulinjassa näkemässä ja kuulemassa kun päätöksiä tehdään. Tavallaan jo ennen päätöksiä, silloin kun keskustellaan näistä asioista. Meillä on talossa paljon tietoa, jota voidaan hyödyntää ulkopuolelle. On hyvä verkostoitua ja päästä keskusteluihin mukaan varhaisessa vaiheessa  Tämä oli minulla ajatuksena, kun mietin liittymisasiaa ja otin yhteyttä yhteen Lähienergialiiton jäsenyritykseen ja kysyin miten he ovat nähneet jäsenyytensä. Ovatko he saaneet siitä hyötyä. Sieltä tuli vastaus, että kyllä heidän mielestään jäsenyydestä on ollut hyötyä.”

Miksi Lähienergialiiton jäseneksi?

Jonna naurahtaa samalla kun toteaa tehneensä samalla pienen benchmarkkauksen kysyessään kannattaako jäsenyys. Samalla hän toteaa, että ”koska aika on hyvin rajallista, meidän on pohdittava mihin resurssit laitetaan. Me näimme, että Lähienergiajäsenyys olisi kannattavaa. Tosin tämä on meille nyt uusi juttu ja toivomme, että teidän tuella pystymme saamaan puolin ja toisin sen hyödyn mitä tässä on saatavissa.”  Lopuksi Jonna Kannosto muistuttaa ensi kuussa tulevasta webinaarista, jossa on puhumassa Fingridiltä Jukka Ruusunen ja Elenialta Tomi Hakala. Hymyillen hän toteaa, että Merus Power toivoo mahdollisimman paljon kuulijoita, sillä keskustelu vie tietoa eteenpäin. Ja mainitsee vielä samana päivänä olevan energiayhteisön seminaarin, jota Lempäälän Lämpö on viemässä eteenpäin. Tällöin Tapio Tuomi ilmoittaa, että Lähienergialiiton sivuilla onkin jo mainos webinaarista. Yhteistyö on jo alkanut sujuvasti.

 

Merus Power seminaari

Ajankohtaista

Kiertotalous mukaan kodin uusiin tulisijoihin – Tulikiven uusi Kermansavi-mallisto 80-prosenttisesti keraamisen teollisuuden kierrätysmateriaalista

Tulikiven keraamisten tulisijojen uusi mallisto vastaa markkinakysyntään niin kiertotalouden kuin vuoden alussa tiukentuneiden päästörajojen puolesta.   Kierrätetystä keramiikasta tehtävät tulisijat ovat suomalaisen tulisijavalmistaja Tulikiven vastaus kahteen päivänpolttavaan keskustelunaiheeseen kuluttajamarkkinoilla, päästöjen vähentämiseen sekä materiaalien kierrättämiseen kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Tulikiven uusi keraamisten Kermansavi-tulisijojen mallisto tuli markkinoille vuoden alussa. Suomen ohella uudella mallistolla tavoitellaan merkittävää kasvua Keski-Euroopan markkinoilla, missä […]