Merus Powerille noin 15 miljoonan euron sähkövarastotilaus eNordicilta ja Lappeenrannan Energialta – Uusi sähkövarasto vahvistaa sähköverkkoa

Merus Power HQ

Merus Power on solminut sopimuksen Skip Wind 5 Oy:n (Ardian Clean Energy Evergreen Fundin (ACEEF) suomalainen holdingyhtiö) ja Lappeenrannan Energian yhteisyrityksen kanssa suuren sähkövaraston toimittamisesta. Kyseessä on 38 megawatin ja yli 40 megawattitunnin sähkövarasto, joka valmistuessaan tulee tukemaan Suomen sähköverkon toimintaa. Hankkeen on määrä valmistua vuoden 2025 kevääseen mennessä. Rakennettava sähkövarasto on tarkoitus sijoittaa Lappeenrantaan Mertaniemen voimalaitoksen yhteyteen.

Sähkövaraston keskeinen tehtävä on osallistua Fingridin reservimarkkinoille

Sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainon säilyttäminen on entistä tärkeämpää, kun uusiutuvan energian lähteet kuten tuuli- ja aurinkovoima yleistyvät energian tuotannossa. Rakennettavan sähkövaraston nopeasti käytettävissä oleva kapasiteetti kykenee vastaamaan sähköverkon tasapainotustarpeisiin millisekunnin tarkkuudella, mikä on elintärkeää nykyaikaisen sähköverkon vakaudelle.

Merus Power on rakentanut vahvaa osaamista sähkömarkkinoilla, älykkään tehoelektroniikan ja asiakkaidemme tarpeiden ymmärtämiseen sekä ratkaisemiseen. Tämä sopimus on vahvistus strategiamme onnistumisesta ja asemastamme alalla”, kertoo Merus Powerin toimitusjohtaja Kari Tuomala.

Merus Power toimittaa sähkövaraston käyttöönotettuna ja testattuna Fingridin sähkövarastoa koskevien hyväksyntätestien mukaisesti. Merus Powerin osuus investoinnista noin 15 miljoonaa. Kokonaisinvestointi on suurempi, sisältäen paikallisesti rakennettavaa infraa ja pitkäaikaisen huoltosopimuksen ja se kuvastaa Ardian ja Lappeenrannan Energian sitoutumista energiainfrastruktuurin kehittämiseen Pohjoismaissa.

Sopimuskokonaisuus sisältää paitsi Suomessa valmistetun sähkövaraston, myös pitkäaikaisen huolto- ja käyttösopimuksen, joka varmistaa sähkövaraston korkean käytettävyyden pitkällä aikavälillä. ”Huolto- ja käyttösopimuksen ja siihen liittyvien etähallinta- ja pilvipalveluiden kautta voimme tarjota asiakkaalle entistä korkeamman toimintavarmuuden ja riittävät huolto- ja seurantatoimenpiteet investoinnin pitkäikäisyyden varmistamiseksi”, kertoo Merus Powerin myyntijohtaja Markus Ovaskainen.

Hankkeen taustalla rahoittajana toimii Ardian, maailman johtava yksityinen sijoitusyhtiö Ardian Clean Energy Evergreen -rahastonsa kautta

”Investointi uuteen sähkövarastojärjestelmään, joka on ensimmäinen Ardianin Clean Energy Evergreen -rahastolle, on olennainen osa strategiaamme Suomessa. Tunnistimme mahdollisuuden skaalata Suomen tuulivoimakapasiteettia ja yhdistää sähkövarastoteknologiaa tasapainoisen ja tuottavan energiajärjestelmän luomiseksi. Ardianilla on vahvan läsnäolo ja verkosto Pohjoismaissa sekä osaaminen pitkäaikaisten uusiutuvan energian hankkeiden rahoittamisessa ja operoinnissa. Tästä johtuen Ardianilla on täydelliset edellytykset edistää tätä uutta markkinamahdollisuutta”, sanoo Benjamin Kennedy, Ardianin uusiutuvan energian infrastruktuurista vastaava toimitusjohtaja.

Ardian hoitaa sijoituksiaan Pohjoismaissa yhteistyökumppaninsa eNordic Oy:n kautta, joka on pohjoismainen uusiutuvan energian sijoitusalusta. ”Meidän pyrkimyksemme on olla eturintamassa muuttamassa Pohjoismaiden energiajärjestelmää kestävän kehityksen suuntaan. Olemme valinneet kumppaniksemme paikallisen sähkövarastovalmistajan, Merus Powerin, koska heillä on asiantuntemusta ja todistettua osaamista tällä uudella alalla”, toteaa Eero Auranne, eNordic Oy:n toimitusjohtaja.

 

Lähde Merus Power Oyj tiedote.

Ajankohtaista

lämmön kausivarasto Vantaan energia

EU haluaa edistää lämmönvarastointia – Vantaalle rakenteilla maailman suurin lämmön kausivarasto

Euroopan unioni haluaa edistää täysin uusia lämmönvarastoinnin tapoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Linjaus on tervetullut, sillä uusilla lämmönvarastointiteknologioilla voidaan vauhdittaa fossiilisista polttoaineista luopumista. Vantaan Energia rakentaa maailman suurimman lämmön kausivaraston, jonne voidaan säilöä esimerkiksi kesällä syntyvää aurinkoenergiaa ja käyttää se kylminä talvipäivinä. Uudenlaisten varastointimenetelmien kehittämiseen tarvitaan kuitenkin myös yhteiskunnan ja yritysten tehokasta yhteistyötä. Aika tarttua toimeen on […]