Missä on Suomen cleantech-bisnesmatkailun turistikohteet?

by

Cleantech menetys vaatii markkinointia ja kansainvälisen tunnettuuden lisäämistä, jotta Suomi voi toimialalla menestyä. Karoliina Auvinen kertoo Tanskan esimerkistä, jossa cleantech-turismi on valjastettu onnistuneesti kasvattamaan Tanskan mainetta alan edelläkävijänä. Todistetusti toimiva tapa, joten Suomen on syytä tarttua toimeen.

Cleantech-bisnesturismi kasvaa ilmiönä samaan tahtiin kun vihreän teknologian maailmanmarkkinat kasvavat. Kovassa kansainvälisessä kilpailussa valtiot ja kaupungit nostavat kestävän kehityksen profiiliaan tukeakseen oman cleantech-yrityssektorin menestystä.

Monissa kaupungeissa on ymmärretty, että yritykset tarvitsevat referenssejä, kotimarkkinoita ja näkyvyyttä menestyäkseen markkinoilla. Satsaus yritysyhteistyöhön auttaa myös jalkauttamaan alueelle uusia yrityksiä, joita tarvitaan oman elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi.

Tanska ja Kööpenhamina ovat esimerkkejä brändäyksen merkityksestä ja hyödyntämisestä

Suomessa on paljon cleantech-osaamista ja -yrityksiä, mutta kansainvälisesti suomalaiset kaupungit eivät ole vielä profiloituneet vihreän talouden näyteikkunoina. Tekemiseen ja erityisesti sen näkyvyyteen olisi hyvä satsata enemmän. Mallia ei tarvitse hakea kaukaa, koska Tanska on brändäyksessä ja cleantechin edistämisessä maailmanmestari.

Kööpenhamina paistattelee monien kansainvälisten kestävän kehityksen vertailujen kärkisijoilla, kuten ykkösenä Global Green Economy Index:n  kaupunkivertailussa ja kolmosena ARCADIS Sustainable Cities Index:ssä. Kööpenhamina tunnetaan paikkana johon mennä, jos haluaa tutustua uusiutuvaan energiaan, cleantech-yritysten demolaitoksiin tai kestäviin liikenneratkaisuihin.

Bisnesmatkailun edistäminen ei kuitenkaan rajoitu Tanskassa pelkkään pääkaupunkiin tai maan suurimpaan merituulipuistoon, vaan myös monet muut paikkakunnat tarjoavat cleantech-nähtävyyksiä ja -palveluja. Green Energy Tours järjestää retkiä muun muassa Samson, Bornholmin ja Zealindin kuntiin.

Bornholm tunnetaan jo brändinä Bright Green Island

Bornholmin saarella kävin itse pari vuotta sitten, joten kerron siitä enemmän. Bornholmin tavoitteena on toimia 100% uusiutuvalla energialla vuoteen 2025 mennessä. Bornholm on brändännyt itsensä “Bright Green Island”: ksi  ja strategian tavoitteena on tehdä saaresta niin kuuluisa, että jokainen cleantech-toimija tietää missä saari sijaitsee maailmankartalla.

Kunnan liiketoimintaideana on houkutella saarelle cleantech-yrityksiä, tutkimuslaitoksia sekä kansainvälisiä tapahtumia ja konferensseja. Bisnesmatkailijoille kiertuetarjontaan kuuluu esimerkiksi tuulivoimapuistoja, aurinkoenergia- ja sähköautoratkaisuja, bioenergiavoimaloita, vihreitä päiväkoteja, älykkäitä sähköverkkoratkaisuja, kierrätystä, kehdosta kehtoon –periaatteella restauroitu hotelli- ja konferenssikeskus sekä alan yritys- ja hanke-esittelyjä.

Bornholm toimii testialustana yrityksille, jotka haluavat testata saarella ja sen asukkailla uusia vihreitä teknologioita tai tuotteita. Esimerkiksi 20 perhettä testasi kiinalaisyrityksen uutta sähköautoa, kun kiinalaiset halusivat selvittää toimiiko auto eurooppalaisissa olosuhteissa. 2000 asukasta oli mukana älykkäässä sähköverkkohankkeessa kokeilemassa kysyntäjoustoa käytännössä.

Bornholmin kunta pyrkii kaikessa huolehtimaan, että ulkomaalaiset osaajat verkottuvat tanskalaisyritysten kanssa.

Suomella mahdollisuus, löytyykö kaupunkia hyödyntämään se

Suomessakin on jo paljon tehty, mutta teot eivät näy. Mikä kaupunki ottaisi tavoitteekseen tulla kansainvälisesti kuuluisaksi cleantech-matkailukohteeksi? Siitä hyötyisi koko Suomi.

 

Karoliina Auvinen

FinSolar-hankkeen vetäjä, DI

Lähienergialiiton politiikkatyöryhmän puheenjohtaja

Tämä kirjoitus on julkaistu 3.3.2015 Aalto-yliopiston FinSolar-hankkeen blogina

Ajankohtaista

Aurinkosähkö Suomessa 2021

Aurinkoenergiajärjestelmien lukumäärä 2021 lopussa selvitetty ja MW-luokan aurinkovoimalat yleistyvät

Aurinkosähkön yleistyminen vakaassa kasvussa Suomessa. Suomessa oli vuoden 2021 lopussa yli 39 000 verkkoon kytkettyä aurinkosähköjärjestelmää, joiden yhteenlaskettu teho oli noin 395 MW. Uusi ilmiö on, että omaan käyttöön mitoitetuista aurinkovoimaloista on siirrytty myös MW-kokoluokan aurinkovoimaloihin. Vaikka vuonna 2021 aurinkosähkön tehon kasvu oli ennätyssuuri eli 102 MW, niin vuosien 2015-19 aurinkosähkötehon jyrkkä kasvu tasaantui vuosina 2020 […]