Motivan ja Energiaviraston Aurinkosähkövoimalat kartalla-sovellukseen on koottu tietoa teollisen mittaluokan aurinkovoimaloista

by

Aurinkovoimalat kartalla

Suomessa teollisen mittaluokan aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu teho voi kasvaa nykyisestä 50 megawatista jopa yli 9 500 megawattiin vuoteen 2030 mennessä. Jos kaikki tällä hetkellä suunnitteilla olevat hankkeet toteutuvat, voimaloiden määrä kasvaa nykyisestä 16:sta jopa 120:een vuoden 2030 loppuun mennessä. Tiedot ilmenevät Motivan ja Energiaviraston uudesta Aurinkosähkövoimalat-karttapalvelusta.

Motivan ja Energiaviraston Aurinkosähkövoimalat kartalla-sovellukseen on koottu tietoa teollisen mittaluokan aurinkovoimaloista. Palvelu näyttää Suomessa suunnitteilla, rakenteilla ja käytössä olevat yli yhden megawatin aurinkovoimalat. Suunnitteilla olevien voimaloiden osalta palvelu näyttää myös hankkeen etenemisvaiheen.

Suurten voimaloiden tuo­tan­to­ka­pa­si­teet­ti kuusin­ker­tais­tuu jo lähiaikoina

Parhaillaan on rakenteilla kuusi teollisen mittaluokan aurinkovoimalaa, joiden käyttöönotto yli kuusinkertaistaa suurten, yli yhden megawatin aurinkovoimaloiden kapasiteetin nykyisestä 50 megawatista noin 310 megawattiin.

Yhtiöiltä ja julkisista tietolähteistä saatujen tietojen mukaan jopa 64 uutta aurinkovoimalahanketta on edennyt luvitusvaiheeseen. Toteutuessaan ne lisäävät teollisen mittaluokan aurinkovoiman tuotantokapasiteettia arviolta jopa 6 500 megawattia”, kertoo Motivan asiantuntija Veli-Matti Virtanen.

Lisäksi esiselvitysvaiheessa on tämänhetkisten tietojen mukaan reilu kolmisenkymmentä hanketta, jotka toteutuessaan lisäävät tuotantokapasiteettia edelleen 2 700 megawattia.

Kaikki tähän mennessä julkaistut voimalahankkeet eivät välttämättä toteudu suunnitellussa laajuudessa tai laisinkaan. Luvitukseen voidaan esimerkiksi hakea suurempaa laitosta, joka loppujen lopuksi päästään toteuttamaan. Toisaalta tulevaisuudessa julkistetaan uusia hankkeita, jotka eivät vielä näy luvuissa”, arvioi Virtanen.

Myös voimaloiden koossa otetaan isoja harppauksia. Kun tällä hetkellä Suomen suurin aurinkovoimala on teholtaan noin 10 megawattia, suunnitteilla olevista voimaloista yleisimpiä ovat 50–100 megawatin aurinkopuistot. Mukana on myös useampi yli 500 megawatin laitos.

Kasvutrendi näkyy myös pientuotannossa

Energiaviraston vuotuisen tilaston mukaan aurinkoenergian pientuotannon kapasiteetti on kasvanut Suomessa merkittävästi viime vuosina. Vuonna 2022 aurinkosähkön pientuotanto oli yhteensä noin 635 megawattia. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli yli 60 prosenttia. Pientuotannolla tarkoitetaan alle megawatin aurinkosähköjärjestelmiä, joita on tyypillisesti käytössä esimerkiksi kotitalouksissa ja palvelualan kiinteistöissä.

Nyt julkaistu karttapalvelu auttaa seuraamaan teollisen mittaluokan aurinkosähkötuotannon kehitystä Suomessa.

Karttapalvelu tarjoaa uutta ja tarkempaa tietoa suunnitelluista teollisen mittaluokan voimalahankkeista ja niiden etenemisestä. Palvelu auttaa myös hahmottamaan minkä kokoluokan aurinkovoimaloita kehitetään ja mihin päin Suomea. Karttaa päivitetään neljä kertaa vuodessa ja siihen lisätään uusia hankkeita sitä myötä, kun niistä tiedotetaan julkisesti”, kertoo ylitarkastaja Mervi Suni Energiavirastosta.

Ympäristöministeriössä tehdään parhaillaan aurinkovoimaloiden luvitukseen ja kaavoitukseen liittyvää ohjeistusta, joka julkaistaan keväällä 2024.

Lisätietoja

Motiva Oy, asiantuntija Veli-Matti Virtanen, puh. 09 6122 5077, veli-matti.virtanen@motiva.fi

Energiavirasto, ylitarkastaja Mervi Suni, puh. 029 5050 122 mervi.suni@energiavirasto.fi

Lähde Motivan tiedote.

Ajankohtaista

EU unioni komissio parlamenttio

Vuonna 2020 uusiutuvat energialähteet ohittivat ensimmäistä kertaa fossiiliset polttoaineet EU:n tärkeimpänä energianlähteenä

Komissio antoi 27.10.2021 energiaunionin tilaa vuonna 2021 koskevan katsauksensa, jossa arvioidaan EU:n edistymistä puhtaaseen energiaan siirtymisessä. Uusiutuvista lähteistä tuotettiin 38 prosenttia sähköstä, kun fossiilisilla polttoaineilla tuotettiin 37 prosenttia. Tähän mennessä yhdeksän EU-maata on jo luopunut hiilen käytöstä, 13 muuta on sitoutunut luopumaan siitä tiettyyn määräaikaan mennessä ja neljä harkitsee mahdollista luopumisajankohtaa. Vaikka paljon rohkaisevaa kehitystä […]