Harkitsetko akkujärjestelmän hankintaa ja sinulle kerrotaan, että kaiken muun hyvän lisäksi voit osallistua reservimarkkinoille! Ja näin ansaitset helpolla isot rahat. Asia ei ole yksittäisen kuluttajan tapauksessa ollenkaan helppoa, eikä suoraviivaista. Tässä kirjoituksessa nostetaan esiin muutamia asioita jotka kannattaa selvittää perusteellisesti ennen päätöksen tekoa, kerrotaan Fingridin reservimarkkinoiden toiminnasta ja muistutetaan, että myös verotus pitää huomioida.
Oletko hankkimassa akkujärjestelmää? Jos olet, niin varmaan olet törmännyt lupauksiin, jolla taloudellinen kannattavuus paranee osallistumalla Fingridin reservimarkkinoille. Esimerkiksi tämän tapaisia lupauksia voi tulla vastaan “Akustot mahdollistavat osallistumisen reservimarkkinoille, jolloin akustosta tulee taloudellisesti entistä kannattavampi sijoitus” tai “Osallistu reservimarkkinoille: Ansaitse tuloja tukemalla sähköverkkoa”.
Akkujärjestelmien yleistyminen on alkuvaiheissa – on syytä muista opit aurinkosähköjärjestelmien vastaavasta ajankohdasta
Uuden tuotteen tai palvelun tullessa markkinoille se herättää paljon kiinnostusta meissä kuluttajissa. Mainokset ja markkinointipuheet lupaavat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Ikävä kyllä osa tarjoajista yrittää hyötyä tilanteessa, jossa kuluttajien ymmärrys uuden tuotteen tai palvelun sopivuudesta omiin tarpeisiin on puutteellista. Aurinkosähkön osalta tuli mieleeni kirjoitukset vuodelta 2017: Älä osta aurinkosähköä säkissä ja Älä maksa huijareille liikaa aurinkovoimalasta.
Ensimmäinen asia on selvittää yksityiskohtaisesti mihin olet sitoutumassa: mitä ja mistä maksat, kuinka pitkäksi aikaa sitoudut, miten ja millä ehdoilla pystyy päättämään sopimuksen. Aika monessa tapauksessa näyttää olevan niin, että noihin kysymyksiin ei löydy – tai et saa vastausta. Tässä tapauksessa on helppoa ja järkevää harkita muita vaihtoehtoja.
Kun saat vastaukset noihin kysymyksiin, niin silloin sinulla on mahdollista arvioida akkujärjestelmän soveltumista omiin tarpeisiin ja hankinnan taloudellista kannattavuutta. Olet ylittänyt ensimmäisen kynnyksen. Mutta kannattaa jatkaa lukemista, sillä lupauksen ”reservimarkkinoille osallistuminen” lunastaminen ja mainostetun taloudellisen hyödyn saavuttaminen ei ole helppoa.
Mitä reservimarkkina on?
Sähkömarkkinoita on useampia. Tässä kirjoituksessa käsittelen ainoastaan reservimarkkinaa. Reservimarkkinan rooli on hoitaa sähköjärjestelmän tasapaino, eli sähkön kulutusta vastaa koko ajan saman verran tuotantoa. Tarkemmin reservimarkkinoiden roolista ja sen erilaisista tuotteista löydät Fingridin verkkosivuilta.
Alla Fingridin prosessikuvaus siitä, mitä vaiheita täytyy hoitaa, jotta pääsee mukaan reservimarkkinoille.
Kuka ja miten voi osallistua reservimarkkinaan?
Fingridin ylläpitämillä reservimarkkinoilla toimivat reservitoimittajat. Lyhyesti sanottuna reservitoimittaja on “säätökykyisen resurssin omistaja tai sen avoimen sähkön toimitusketjun osapuoli (joko sähkönmyyjä tai tasevastaava)”. Tavallinen sähkönkuluttaja ei siis voi suoraa toimia reservitoimittajana.
Tuohon on poikkeus joidenkin reservituotteiden osalta: “Tällä hetkellä myös avoimen toimitusketjun ulkopuolinen osapuoli voi toimia reservitoimittajana nopeassa taajuusreservissä (FFR), taajuusohjatussa häiriöreservissä (FCR-D ylös- ja alassäätötuote erikseen) ja taajuusohjatussa käyttöreservissä (FCR-N)”. Tuo “avoimen toimitusketjun ulkopuolinen osapuoli” voi esimerkiksi olla akkujärjestelmän toimittaja.
Lisäksi reservitoimittajan pitää tehdä Fingridin kanssa sopimus osallistumisesta reservimarkkinoille. Yksityiskohtaiset tiedot tästäkin löytyy Fingridin sivuilta: Reservitoimittajalle – Fingrid ja Kuinka osallistua reservimarkkinoille – Fingrid
Miten pääsen osaksi taajuusohjattua häiriö- tai käyttöreserviä?
Kuten edellisessä kappaleessa totesin, ei tarvitse olla sähköyhtiö jotta voi osallistua reservimarkkinoiden häiriö- tai käyttöreserviin (jatkossa lyhenne FCR), mutta osallistuminen edellyttää monen ehdon täyttämistä ja lisäksi täytyy läpäistä testejä, jotta näin tapahtuisi.
FCR tuotteilla on vaatimuksia markkinaan osallistumisesta. Pari esimerkkiä, jotka kertovat kokoluokista:
- Taajuusohjattu käyttöreservi (FCR-N): Minimi tarjouskoko 0,1 MW. Aktivoitumisnopeusvaatimus n. 63 % / 1 min, n. 95 % / 3 min. ±0.1 Hz askelmaisella taajuusmuutoksella.
- Taajuusohjattu häiriöreservi ylös (FCR-D). Minimi tarjouskoko 1 MW. Aktivoitumisnopeusvaatimus 86 % / 7.5 s. Energia: 3.2 x kapasiteetti / 7.5 s
- kattava kuvaus löytyy sivulta Taajuusohjattu käyttö- ja häiriöreservi (FCR-tuotteet) – Fingrid
“Taajuusohjatun käyttö- ja häiriöreservin ylläpitoon osallistuvien kohteiden tulee täyttää tekniset vaatimukset. Vaatimusten täyttyminen tulee osoittaa säätökokeilla ennen markkinoille osallistumista. Taajuusohjattujen reservien aktivointi perustuu paikalliseen automaattiseen säätöön. Fingrid ei lähetä ohjaussignaaleja. Reservikohteella tulee olla säädin, joka ohjaa tehoa taajuusmittauksen perusteella, kun reservikohde osallistuu reservin ylläpitoon” Taajuuden vakautusreservien (FCR) teknisten vaatimusten todentaminen ja hyväksyttämisprosessi
Reservimarkkinoille osallistumisen edellytyksenä on oikeanlainen ja oikealla tavalla toteutettu tiedonvaihto reservitoimittajan ja Fingridin välillä. Yksityiskohtainen kuvaus löytyy täältä Reservikaupankäynti ja tiedonvaihto – Fingrid
Varmista, että valitsemasi palveluntarjoaja on täyttänyt kaikki nuo vaatimukset. Silloin lupauksien lunastaminen on mahdollista. Fingridin sivulla Reservimarkkinat löytyy liite Reservitoimittajat ja palveluntarjoajat, josta voit tarkistaa tämän.
Sitten voit arvioida luvatun tulovirran realistisuutta
Fingrid hankkii FCR reservinsä markkinaehtoisesti vuosimarkkinoilta (kerran vuodessa syksyllä) ja tuntimarkkinoilta. Tarjouskilpailun perusteella vuosimarkkinoilla on kiinteä hinta voimassa koko vuoden – se määräytyy kalleimman vuosimarkkinalle hyväksytyn tarjouksen mukaan. Tuntimarkkinoilla vastaavasti maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.
Reservimarkkinoilta syntyvää liikevaihtoa voit arvioida täällä: Ansaintamallit – Fingrid. Esimerkissä mainitut luvut kannattaa suhteuttaa oman akkujärjestelmän tehoon (kW) ja kapasiteettiin (kWh), koska esimerkeissä on käytetty MW, MWh ja €/MWh. (kirj. huom. 1 kW = 0,001 MW, 1 kWh = 0,001 MWh, 30 €/MWh = 3 snt/kWh).
Muista myös, että sinun pitää maksaa akun lataamisesta saman verran kuin käyttäisit itse sen sähkön. FCR-N markkinalla maksetaan ainoastaan tehosta – ei energiasta. FCR-D markkinalla maksetaan tehosta, mutta on lisäksi otettava huomioon energiamaksu ja tasepoikkeamakorjaus. Säätöenergia korjataan ja korvataan kokonaisuudessaan reserviresurssin sähkönmyyjän tasevastaavalle – nämä kustannukset tulevat palveluntarjoajalle.
Nyt voit arvioida onko luvattu tulo reservimarkkinoilla osallistumiseen suuruusluokaltaan uskottava. On hyvä muistaa, että palveluntarjoaja varmaan haluaa osan tuosta tulosta.
Myös verotus on huomioitava
Akkujärjestelmän käyttö aurinkosähköjärjestelmän kanssa omaan käyttöön on varma valinta, koska siinä tapauksessa kotitaloutta käsitellään samoin kuin pelkän aurinkosähköjärjestelmän kanssa – sähkön käyttö ja ylijäämän myynti verkkoon riippumatta sähkön lähteestä on verovapaata (lue lisää Sähkön pientuotannon myyttejä murrettuna).
Sen sijaan reservimarkkinoilla akkujen tuottojen verokäsittelystä löytyy seuraava Verohallinnon ohjeistus. Se tarjoaa ratkaisuksi verottoman sähkövaraston, mutta se tuo mukanaan velvollisuuksia ja muuttaa tuotetun aurinkosähkön verokäsittelyyn muutoksia, joita en voi suositella. Muun muassa omasta aurinkosähköjärjestelmästä tuotettu sähköverosta vapautettu tuotanto muuttuu sähköverotettavaksi, kun se verottoman varaston kautta kulutetaan.
Jos taas sinulla on ainoastaan akkujärjestelmä, niin tuo veroton sähkövarasto on ratkaisu, jota en todellakaan voi suositella.
Voit tutustua Verohallinnon sivuilla verottomaan varastoon liittyvään vakuusvaatimukseen ja luvan maksullisuuteen.
Akkujärjestelmän hankintaan löytyy kuitenkin hyviä perusteita
Jos vielä luet tätä, niin jatkossa tulee olemaan hieman helpompi tapa osallistua ja saada taloudellista hyötyä mm. reservimarkkinoista. Se tapahtuu esimerkiksi ns. itsenäisen aggregaattorin avulla. Aggregoinnilla tarkoitetaan toimintaa, jossa yhdistetään usean loppukäyttäjän kuormia tai tuottamaa sähköä myytäväksi, ostettavaksi tai huutokaupattavaksi sähkömarkkinoilla. Itsenäinen aggregaattori puolestaan on toimija (lisättiin sähkömarkkinalakiin kesällä 2023), joka ei ole sidoksissa loppukäyttäjän avoimeen sähköntoimittajaan. Tähän toimintaan tarvittava sääntely on juuri nyt työn alla, josta voi lukea lisää Itsenäiset aggregaattorit sähkömarkkinoilla: Kuluttajan asema vahvistuu.
Kirjoituksen tarkoituksena ei ole estää akkujärjestelmän hankintaa, itselläkin on sellainen. Toivon ja kannustan, että tällä hetkellä akkujärjestelmän tarvetta, teknisiä ominaisuuksia ja kannattavuutta kannattaa tavallisen sähkönkuluttajan pohtia seuraavista näkökulmista:
- haluat maksimoida aurinkosähköjärjestelmän tuotannon hyödyntämisen niin, että ylijäämä ladataan akkuun eikä myydä verkkoon
- pörssisähköasiakkaana haluat hyödyntää hintaerot: lataus halvoilla tunneilla ja purku kalliilla tunneilla
- haluat turvata sähkön saannin sähkökatkojen aikana
- haluat leikata yksittäisiä tehopiikkejä sähkön ostossa
Ja jos sinulla yhä on ostohousut jalassa, niin sitten vaan tarjouspyyntöjä lähettämään.
Kirjoittaja
Tapio Tuomi, toiminnanjohtaja, Lähienergialiitto