Odotusten vastaisesti maailman CO2-päästöjen kasvu pysähtyi vuonna 2019

Maailman CO2-päästöt

IEA:n 11.2.2020 julkistamien tietojen mukaan maailmanlaajuiset energiaan liittyvät hiilidioksidipäästöt vuonna 2019 jäivät vuoden 2018 tasolle huolimatta odotuksista päästöjen kasvun jatkumiselle.

 

Kahden vuoden kasvun jälkeen globaalit päästöt pysyivät ennallaan 33 gigatonnissa vuonna 2019, vaikka maailmantalous kasvoi 2,9%. Tämä johtui pääasiassa sähköntuotannon päästöjen vähentymisestä kehittyneissä maissa uusiutuvien energialähteiden kasvavan käytön (lähinnä tuuli- ja aurinkoenergian), hiilen vaihtamisesta maakaasuun ja suuremman ydinvoiman tuotannon ansiosta.  Muita tekijöitä olivat leudompi sää useissa maissa ja hitaampi talouskasvu joillakin kehittyvillä markkinoilla.

Meidän on nyt työskenneltävä ahkerasti varmistaaksemme, että vuosi 2019 muistetaan lopullisena maailmanlaajuisten päästöjen huippuna, ei vain yhtenä kasvun taukona”, sanoi IEA:n pääjohtaja Fatih Birol. 

 

Päästöjen merkittävä väheneminen kehittyneissä maissa vuonna 2019 kompensoi muissa maissa jatkunutta päästöjen kasvua

Suurin maakohtainen päästövähennys oli Yhdysvalloissa: päästöt vähenivät 140 miljoonaa tonnia eli 2,9 %.  Yhdysvaltojen päästöt ovat nyt vähentyneet melkein yhden gigatonnin vuoden 2000 huippuun ​​verrattuna. Euroopan unionissa päästöt vähenivät vuonna 2019 160 miljoonalla tonnilla (5 %) energiateollisuuden vähennysten ansiosta.  Maakaasu tuotti ensimmäistä kertaa enemmän sähköä kuin kivihiili, kun taas tuulivoimalla tuotettiin sähköä melkein yhtä paljon kuin hiilellä.  Japanin päästöt laskivat 45 miljoonalla tonnilla (4 %: mikä on nopein laskun sitten vuoden 2009), kun hiljattain uudelleenkäynnistettyjen ydinreaktorien tuotanto lisääntyi.  Vuonna 2019  muualla maailmassa päästöt kasvoivat lähes 400 miljoonalla tonnilla. Lisäyksestä melkein 80 prosenttia tuli Aasiasta, jossa hiilellä poltetun sähköntuotanto jatkoi kasvuaan.

Edistyneissä talouksissa energiateollisuuden päästöt laskivat viimeksi tasolle, joka nähtiin 1980-luvun lopulla, jolloin sähkön kysyntä oli kolmanneksen matalampi kuin nykyään.  Kehittyneissä talouksissa hiilellä tuotettu sähkö laski lähes 15% uusiutuvien energialähteiden kasvun, hiilen vaihdon kaasuun, ydinvoiman kasvun ja heikentyneen sähkön kysynnän seurauksena.

Tämä päästöjen kasvun tervetullut pysähtyminen on peruste optimismille, että pystymme vastaamaan ilmastohaasteeseen tällä vuosikymmenellä”, totesi pääjohtaja Birol.  Se on todiste siitä, että puhtaan energian muutokset ovat käynnissä – ja se on myös merkki siitä, että meillä on mahdollisuus merkittävästi vähentää päästöjä kunnianhimoisen politiikan ja investointien avulla.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Lähde IEA:n tiedote.

 

Ajankohtaista

Valion ja St1:n yhteisyritys Suomen Lantakaasu Oy valmiina lisäämään kotimaista biokaasuntuotantoa

Ruokatalo Valio ja energiayhtiö St1 ovat perustaneet yhteisyrityksen, jonka tarkoitus on tuottaa maitotilojen lannasta ja maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa biokaasua liikenteen polttoaineeksi. Suomen Lantakaasu Oy suunnittelee Suomen tähän mennessä suurimman biokaasu- ja nesteytyslaitoksen rakentamista Pohjois-Savoon. Edellytyksenä biokaasuntuotantoon investoimiselle on biokaasun koko arvoketjun kannattavuuden parantaminen, erityisesti biokaasun käytön yleistyminen raskaassa liikenteessä. Yhteisyritys yhdistää ainutlaatuisella tavalla koko arvoketjun […]