Oppimisympäristön käyttäjätestaus FrEE-hankkeessa

Tässä blogikirjoituksessa kerromme siitä, miten olemme toteuttaneet FrEE-hankkeessa osaamiskomponenttien käyttäjätestauksen. Tarkalleen ottaen kerromme mitä käyttäjätestaus on, miten testaukset suunniteltiin FrEE-hankkeessa sekä minkälaista palautetta oppimisympäristöstä saatiin käyttäjiltä.

 

Mitä käyttäjätestaus on ja miksi se kannattaa tehdä?

Käyttäjätestaus on kustannustehokas tapa varmistaa digitaalisten palveluiden käytettävyys ja se, vastaako palvelu käyttäjän tarpeisiin. Testausta suunnitellessa kannattaa miettiä, mitä halutaan selvittää ja miksi. On suositeltavaa testata palveluita useita kertoja kehityksen aikana, sillä se auttaa varmistamaan, että oikeat ongelmat havaitaan ja niitä aletaan ratkaista hyvissä ajoin ennen palvelun julkaisua.

Palvelun testaaminen kannattaa aloittaa siinä vaiheessa, kun prototyypin perustoiminnallisuus on kunnossa. Prototyyppiä ei kannata kiillottaa ihan liikaa, koska liian hyvä visuaalinen ilme voi jopa harhauttaa testaajaa ja keskittää hänen huomionsa asioihin, jotka ovat siinä hetkessä epäolennaisia. Prototyyppiä täytyy kuitenkin aina parantaa käyttäjien palautteen perusteella ennen seuraavaa testausta. Tätä prosessia kutsutaan iteratiiviseksi testaamiseksi.

Testauksen etuna on se, että varhaisessa testauksessa pystytään löytämään niitä oikeita ongelmia, joita käyttäjälle tulee vastaan, eikä lähdetä suunnittelemaan uusia ominaisuuksia sellaista varten, millä käyttäjälle ei ole väliä.

Miten osaamiskomponenttien testaus toteutettiin FrEE-hankkeessa?

Palvelumuotoiluhaastatteluista olemme oppineet, että alan ammattilaisten työpäivät ovat vaihtelevia ja ajoittain kiireisiä, jonka vuoksi opiskelu halutaan toteuttaa oman aikataulun mukaan paikasta riippumatta. Tämän takia koneella suorittamisen lisäksi olemme kiinnittäneet huomiota mobiiliversion suunnitteluun ja pyytäneet testaajia suorittamaan osaamiskomponetteja sekä tietokoneella että mobiililaitteilla.

Koska FrEE-hankkeessa testaamisen tavoitteena oli arvioida käytettävyyden lisäksi myös koulutusmateriaalien ymmärrettävyyttä, lähdimme kartoittamaan tapahtumia, joista oli mahdollisuus saada kohderyhmän edustajia testaamaan osaamiskomponentteja.

Kaiken kaikkiaan olemme tähän asti ehtineet testaamaan osaamiskomponentteja kolmessa eri tapahtumassa: FinnBuild- ja Energiamessuilla syksyllä 2022 sekä hanketiimimme järjestämässä Talotekniikka tänään-tapahtumassa Metropolian Myllypuron kampuksella tammikuussa 2023. Lisäksi osallistimme Metropolian energia- ja ympäristötekniikan tutkinnon opiskelijoita koulutusmateriaalien etätestaukseen.

Kuva: Piirroskuvat käyttäjätestauksesta Finnbuild- ja Energiamessuilla (Ellamari Koutonen)Kuva: Piirroskuvat käyttäjätestauksesta Finnbuild- ja Energiamessuilla (Ellamari Koutonen)
Kuva: Piirroskuvat käyttäjätestauksesta Finnbuild- ja Energiamessuilla (Ellamari Koutonen)

Kaikissa tapahtumissa esittelimme hanketta ja annoimme testikäyttäjille aikaa suorittaa osaamiskomponentteja. Palautelomakkeen lisäksi keräsimme suullista palautetta ja kirjoitimme havainnointimuistiinpanoja. Käyttäjäkeskeisessä digitaalisten palveluiden suunnittelussa tätä menetelmää kutsutaan Think aloud-menetelmäksi, eli käyttäjää pyydetään sanoittamaan ajatteluprosessejaan ja nostamaan esille ongelmia, mikäli sellaisia tulee vastaan.

Tuloksena saimme hyviä kommentteja käyttäjiltä koskien sisältöä ja alustan käytettävyyttä. Saimme kuulla muuan muassa käyttäjien yleistä mielipidettä opintokokonaisuuksista sekä siitä, mitä muita aiheita he toivoisivat näkevänsä koulutusmateriaaleissa. Käyttäjät ovat kaivaneet esimerkiksi sisältöjä eri energialähteistä ja kehitteellä olevista uusista teknologioista.

Käytettävyyttä pyrimme parantamaan joka testauksen jälkeen käyttäjiltä saamamme palautteen perusteella. Testauksen kautta meille selvisi muuan muassa ettei Microsoft Edge -selain ei tue kaikkea kurssin sisältöä. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet komponenttien sisällä navigoinnin vaikeaksi, joten teimme parannuksia osaamiskomponenttien rakenteeseen, josta nykyään pystyy seuraamaan omaa edistymistä ja sijaintia komponentin sisällä paremmin.

Mitä seuraavaksi?

Testauksen kautta olemme saaneet alan ammattilaisilta arvokasta kehittävää palautetta, joka on auttanut meitä parantamaan oppimisympäristön sisältöjä ja käytettävyyttä. Jatkossa esittelemme edelleen oppimisympäristöä lähitilaisuuksissa ja samalla suunnittelemme etätestausta, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus osallistua testaukseen heille itselleen sopivaan aikaan, eli ns. ei-valvottuun etätestaukseen.

Haluaisitko itse vaikuttaa FrEE-hankkeessa kehitettäviin koulutusmateriaaleihin? Sinulla ei tarvitse olla asiantuntemusta aiheesta, riittää jos löytyy kiinnostusta jostakin tietystä aiheesta alla olevasta listasta:

  • Lämpöpumput
  • Hybridilämmitysjärjestelmät
  • Energiatuotannon perusteet
  • Rakennuksen lämmitystarve
  • Termodynamiikan ja energiatekniikan peruskäsitteet
  • Aurinkosähköjärjestelmät
  • Tekninen myynti ja myyntityö

Voit tutustua oppimateriaaleihin qr-koodin tai tämän linkin kautta. Mikäli haluat jättää meille avointa palautetta oppimateriaaleista, voit sen tehdä palautelomakkeen kautta. Jos olet kiinnostunut tulevista testaustapahtumista tai etätestauksesta, voit ottaa minuun yhteyttä lada.stukolkina@metropolia.fi.

FrEE-oppimateriaalin testaussivut qr-koodi
FrEE-oppimateriaalin testaussivut qr-koodi

 

Kirjoittaja:

Lada Stukolkina, palvelumuotoiluassistentti
Metropolia ammattikorkeakoulu
lada.stukolkina@metropolia.fi

Ajankohtaista

energiahaaste wattinen

Tässä on pääkaupunkiseudun fiksuimmin lämpöenergiaa säästänyt taloyhtiö – Energiahaaste 2021 -kilpailun voitti helsinkiläinen kerrostalo, jossa säästöprosentit yllättivät asukkaatkin

Helsinkiläinen As Oy Mannerheimintie 43 a on voittanut DNA Oyj:n Wattisen järjestämän Energiahaaste 2021 -kilpailun, jossa etsittiin tänä talvena fiksusti eniten lämmitysenergiaa säästänyttä taloyhtiötä. Vuonna 1937 rakennetussa kerrostalossa säästettiin 8,83 % lämpöenergiaa.   Energiahaaste on Wattisen yhteistyökumppaneineen järjestämä, pääkaupunkiseudun kerrostaloyhtiöille avoin kilpailu, jossa pyritään vähentämään kaukolämpöenergian kulutusta taloyhtiöissä – eli säästämään lämmityskustannuksissa ja vähentämään ilmastopäästöjä. […]