Oulun Energia rakentaa Toppilaan suuren sähkövaraston

sähkölinja

Oulun Energia on tehnyt investointipäätöksen teholtaan 20 megawatin sähkön akkuvaraston rakentamisesta Toppilan voimalaitosalueelle Ouluun. Investoinnin arvo on noin 11 miljoonaa euroa ja sen avulla yhtiö kehittää sähköresurssien tehokasta ja joustavaa käyttöä sähkömarkkinoilla.

Investointi on osa Oulun Energian strategiaa, jossa yhtiö hakee voimakasta kasvua vihreästä siirtymästä. Uudenlaisen energiajärjestelmän kehittäminen ja joustava käyttö ovat työssä avainasemassa. Sähkön akkuvarastolla voidaan esimerkiksi varastoida uusiutuvaa tuuli- ja aurinkovoimalla tuotettua sähköä ja käyttää sitä sellaisina hetkinä, jolloin Suomessa tarvitaan sähköä eniten. Siten se parantaa huoltovarmuutta ja auttaa tasaamaan sähkön hinnan vaihteluja markkinaehtoisesti. Akun varauskapasiteetti on 40 megawattituntia.

Sähkön varastoinnin tarve kasvaa jatkuvasti, kun vihreä siirtymä etenee ja yhteiskunnan sähköntarve kasvaa.  Sähköjärjestelmältä edellytetään siten yhä suurempaa joustokykyä, johon nyt rakennettava teollisen mittakaavan sähkön akkuvarasto tarjoaa konkreettisia ratkaisuja”, kertoo Oulun Energian Head of Assets Mikko Vesterinen.

Nyt rakennettava akku on Oulun Energian ensimmäinen sähkön varastointiin keskittynyt investointi

Aiemmat akkuhankinnat ovat varastoineet vain lämpöä. Sähkön akkuvarasto rakennetaan Toppilan voimalaitosalueelle, jossa Oulun Energialla on jo oma voimalaitos, kaukolämpöä tuottava sähkökattila sekä iso kaukolämpöakku. Sähkön akkuvaraston rakennustyöt käynnistyvät jo kesällä 2025 ja uusi varasto otetaan käyttöön vuoden 2026 aikana. Akkuvaraston toimittaa Oulun Energialle eurooppalainen energia-alan asiantuntijayritys Alfen, joka on kehittänyt energian varastointiratkaisuja vuodesta 2011.

Lähde Oulun energia verkkosivut.

Ajankohtaista

aurinkosähkö

Näillä keinoilla korvataan taloissa 433 miljoonaa euroa tuontiöljyä kotimaisella energialla

Suomessa 200 000 taloa lämpenee edelleen tuontiöljyllä, jota kuluu lämmitykseen noin 500 miljoonaa litraa vuodessa, tarkoittaen noin 443 miljoonan euron menoa[i]. Öljylämmityksen vaihtaminen lämpöpumppuihin, bioenergiaan ja aurinkolämpöön edistäisi työpaikkojen syntyä, suomalaista yritystoimintaa sekä kotimaisen puhtaan energian käyttöä. Taloudellisesti heikosta tilanteesta johtuen energiaremontit etenevät nyt rakennussektorilla hitaasti. Lähienergialiitto suosittelee hallitukselle seuraavia keinoja talojen energiaremonttien vauhdittamiseksi: ARA:n energia-avustuksen […]