Perusteeton perusmaksu?

by

hengenvaara sähkö

Sähkönsiirron perusmaksun perusteista uutisoidaan ajoittain tyylillä: ”Onko tässä mitään järkeä? Perusmaksu 80 euroa, siirto 0 euroa!”. Se toki kuulostaa noin otsikoituna erikoiselta.

 

Maksaako asiakas siis turhasta?

Vastaus on selkeä: ei maksa. Käytännössä sähköverkkoyhtiö on rakentanut sähköliittymän asiakkaan haluamaan paikkaan. Sähköliittymä tarvitaan siis sähkön siirtämiseen asiakkaalle. Ja sähkönsiirto tapahtuu sähköverkon kautta, jonka ylläpitäminen ja valvonta maksaa – käytti sähköä tai ei. Tämän viestimisessä on selvästi kehitettävää.

Aloin miettimään miksi juuri sähkösiirron perusmaksu tuntuu pahalta ja perusteettomalta? Etenkin, kun jatkuvasti käytän monia vastaavanlaisia perusmaksullisia palveluita.

Kuten puhelin- tai nettiliittymät. Kuukausittain minulta veloitetaan sama perusmaksu käyttömäärään katsomatta. Sama on joukkoliikenteen kuukausilipuissa, joissa kuukausimaksu on sama vaikka en käyttäisi bussia ollenkaan. Tai kuntosali? Sama homma.

Taksipalvelu? Heti tolpalla on mittarissa kympin verran lähtömaksua vaikkei ole ajettu metriäkään.

Ja Spotify ja Netflix? Perusmaksu veloitetaan kuukausittain luottokortilta vaikka en käyttäisi palvelua.

Vakuutusyhtiön perusmaksut vasta mielenkiintoisia ovatkin. Maksan kuukausittain palvelusta samalla salaisesti toivoen, etten koskaan joudu palvelua käyttämään.

Perustuuko perusmaksun hyväksyttävyys siis täysin vapaaseen kilpailutukseen tai sen täydelliseen puuttumiseen?

Sähkön suhteen tilanne on ristiriitainen: voin vapaasti valita sähkönmyyjän, mutta sähkönsiirto on pakko ostaa paikalliselta toimittajalta. Ja tähän on oikea syykin. Sähköverkkoyhtiöllä on alueella luonnollinen monopoli sähkösiirron osalta. Ei ole järkevää rakentaa toista tai useampaa sähköverkkoa vierekkäin.

Tätä voisi verrata joukkoliikenteen ratkaisuihin. Uskoisin, että junaliikenteen kilpailu tulee perustumaan eri junayhtiöiden kilpailuun yhdessä samassa rataverkossa. Uudet toimijat tuskin alkavat suunnittelemaan uusia kiskoja nykyisien viereen. Sama toimii lentoliikenteessä. Eri lentoyhtiöt lähtevät yhdeltä kentältä eivätkä omiltaan.

Asiaan saattaa osaltaan vaikuttaa sähkön nykyinen laskumalli, jos saa eri laskun sähköstä ja sen siirrosta. Yhden laskun mallia kovasti edistetään energia-alalla, jossa sähkönmyyjän laskuttaisi molemmat palvelut yhdellä laskulla. Tämä varmasti osaltaan selkeyttää asiaa.

Eihän junalipun ostokuitissakaan ole kerrottu kuinka paljon lipun hinnassa on ratamaksua.

 

Kirjoittaja

Janne Hartikainen, asiakkuuspäällikkö, sähköverkot
Vantaan energia

 

Alunperin julkaistu Vantaan energian blogikirjoituksena 13.6.2019.

 

Ajankohtaista

kerrostalo äly

Danfoss laajentaa kumppanuutta Leanheatin kanssa

Danfoss tiivistää yhteistyötä Leanheatin kanssa. Samalla se kaksinkertaistaa omistusosuutensa yrityksessä. Danfoss on ollut Leanheatin omistaja syyskuusta 2016 alkaen 23 prosentin osuudella.   “Pyrimme markkinajohtajaksi eri aloilla sijoittamalla kasvuun ja uusiin teknologioihin. Leanheat, jolla on täydellinen osaaminen rakennusten energiankäytön optimoinnissa ja hallinnassa, on osoittautunut erinomaiseksi pariksi Danfossille. Tämän ansiosta voimme kasvaa markkinoilla”, sanoo Danfossin toimitusjohtaja Kim […]