Sähköllä tuotetun kaukolämmön osuus tuplaantuu Toppilan voimalaitoksen uuden sähkökattilan myötä

aurinkosähkö

Oulun Energia on tehnyt päätöksen rakentaa 60 MW:n sähkökattila Toppilan voimalaitosalueelle. Hankkeen kokonaiskustannus on 9 miljoonaa euroa. Sähkökattilan rakennustyöt aloitetaan loppukesästä 2024 ja arvioitu valmistumisaikataulu on alkusyksystä 2025. Investoinnin avulla Oulun Energia etenee kohti tavoitettaan olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Toppilaan sijoittuva sähkökattila on Oulun Energian toinen päästöttömällä sähköllä kaukolämpöä tuottava laitos. Ensimmäinen 40 MW:n sähkökattila otettiin käyttöön Laanilan voimalaitosalueella loppuvuodesta 2023. Toppilan investoinnin myötä Oulun Energian sähkökattilakapasiteetti kasvaa yhteensä 100 megawattiin.

Sähkökattilalla tuotettu kaukolämpö on tärkeä osa monipuolistuvaa ja hajautettua kaukolämmön tuotantoa. Sähkökattiloilla tuotetaan kaukolämpöä edullisen sähkön aikana, jolloin pystytään hyödyntämään sähkön hintavaihtelu. Sähkökattilan toiminta perustuu yksinkertaistettuna veden keittämiseen, josta lämpö ohjataan kaukolämpöverkkoon.

Toppilan voimalaitoksen sähkökattilan käynnistyessä vuonna 2025, pystymme parhaimmillaan korvaamaan sähköistetyn kaukolämmön tuotannon avulla yhden rekkakuorman tunnissa kiinteitä polttoaineita. Tämä lisää osaltaan energiantuotannon huoltovarmuutta”, kertoo energiantuotannon liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala Oulun Energialta.

Toppilan voimalaitosalue tulee muuttumaan, mutta ei poistumaan Oulun Energian käytöstä

Toppila 2 -yksikkö on teholtaan Oulun Energian suurin lämmöntuotantoyksikkö. Sen käyttö päättyy, kun korvaava lämpöteho on saatu valmiiksi muiden kaukolämmön investointien myötä. Tämän hetken arvion mukaan korvaava lämpöteho on saavutettu 2030-luvun alkupuolella. Korvaavaa tehoa syntyy muun muassa ylijäämälämpöjen vastaanotosta ja niiden hyödyntämisestä kaukolämpöverkossa.

Esimerkkejä käynnissä olevista hankkeista ovat Nokian energiakeskuksen toiminnasta sekä palvelu- ja kaupan alan kylmälaitteiden jäähdytyksestä syntyvien ylijäämälämpöjen hyödyntäminen. Oulun Energia suunnittelee myös vedyn tuotantolaitoksen rakentamista Laanilaan, josta sivutuotteena syntyvä lämpöenergia voisi tulevaisuudessa olla merkittävässä roolissa puhtaassa kaukolämmöntuotannossa.

Toppilan voimalaitosalue on optimaalinen paikka sähkökattilan sijoittamiselle, koska alueella on valmiina laadukas sähkön ja lämmön infrastruktuuri. Toppilassa sijaitsee muun muassa kaukolämpöakku, johon voidaan varastoida edullisen sähkön aikana tuotettua kaukolämpöä ja purkaa sitä verkostoon, kun sähkökattilan käyttö ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Tällä hetkellä Toppilan voimalaitosalueelle ei ole suunniteltu muita uusia investointeja sähkökattilan lisäksi.

Lähde Oulun energian verkkosivut.

Ajankohtaista

Savosolar aurinkokeräin

Savosolar luovutti Suomen suurimman aurinkolämpöjärjestelmän Etelä-Savon Energialle

Savosolar luovutti 29.5.2023 Etelä-Savon Energialle (ESE) aurinkolämpöjärjestelmän, joka sijaitsee Tuskun alueella Mikkelissä ja joka on kytketty alueen kaukolämpöverkon osaksi. Keräinkentän nimellisteho on 360 kW ja sen koko on 415 m². Se on tällä hetkellä Suomen suurin aurinkolämpöjärjestelmä. Toimituksen arvo oli noin 200 000 euroa. Vihkiäistilaisuuden avasi aurinkokeräinpuiston tilaajan Etelä-Savon Energian toimitusjohtaja Erkki Karppanen ”ESE:n rakensi […]