Sähkön varastointi saa oman, tunnustetun roolinsa energiaverotuksessa

Eduskunnan käsiteltävänä on energiaverotuksen muutos, joka lisää verolainsäädäntöön käsitteen ”sähkön varastointi” ja poistaa sähkön varastoinnin yleistymistä hidastavan kahdenkertaisen sähköverotuksen. Lakiesityksen sisällössä on huomioitu pientuotanto ja pientuottajien akut: pien- ja mikrotuotannon yhteyteen asennettavan akun osalta kahdenkertaisen verotuksen ongelmaa ei ole tai se on pienehkö, koska akkua ladataan pääosin omalla tuotannolla, joka puretaan akusta omaan kulutukseen.

(edit 26.8.2019 Lakimuutos tuli voimaan 1.1.2019 ja 1.4.2019)

Lakimuutos kohdistuu laajemmin energiverotukseen, mutta Lähienergialiiton lausunto keskittyy ainoastaan sähkön varastointia käsitteleviin osuuksiin.

Lähienergialiiton mielestä hallituksen esitys korjaa tunnistettuja lainsäädännön puutteita lisäämällä verolainsäädäntöön sähkön varastointiin liittyvät käsitteet tämän hetken muutostarpeet ja tulevat muutoksen hyvin tunnistaen. Ehdotetut määritelmät sähkövarastoksi vastaavat hyvin Lähienergialiiton näkemystä sähkövarastoista. Ehdotetut lakimuutokset sopivat hyvin kaikenkokoisille sähkövarastoille ja erilaisille sähkövarastojen käyttötavoille. Erityisesti on kiitettävä sähkön mikro- ja pientuotannon huomionti ehdotetuissa muutoksissa. Yhteenvetona sähkön varastointiin ehdotetuista muutoksista toteamme, että ne mahdollistavat sähkövarastojen monipuolisen hyödyntämisen ja kaikkien toimijoiden näkökulmasta pienellä lisätyöpanoksella.

Energiamurros on käynnissä ja vanha tuotantokeskeinen energiajärjestelmä on muutoksen kohteena

Sähkön varastoinnin teknologia ja käyttökohteet ovat voimakkaassa kehitysvaiheessa. Lisäksi EU:n Puhtaan energian paketti tulee vaatimaan muutoksia lainsäädäntöön. Lähienergialiiton mielestä ehdotettu lakimuutos on varautunut hyvin tuleviin muutostarpeisiin ja näyttää esimerkkiä, että toimintaympäristön muutoksiin pystytään reagoimaan nopeasti.

Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Tapio Tuomi oli valtiovarainvaliokunnan verojaoston kuultavana 25.10.2018. Puheenvuorossaan hän muistutti, että tulevaisuudessa yhä suurempi osa energiasta on sähköä ja että sähkön tuotannosta yhä suurempi osa on vaihtelevaa. Nämä yhdessä lisäävät tarvetta varastoida sähköä.

Nykyinen lainsäädäntö tunnistaa sähkön tuotannon ja kulutuksen. Siksi sähkön varastointi on ollut sääntelylle tuntematon käsite. Tämä lainvalmistelu on hieno esimerkki nopeasta reagoinnista. Tapaukset, joissa kahdenkertainen sähköverotus tapahtuu, tunnistettiin ja selvitettiin ratkaisuvaihtoehdot. Näin toimien ongelma oli hyvin rajattu ja siihen pystyttiin tehokkaasti tarttumaan. Minä ja Raimo Lovio saimme kantaa kortemme kekoon lainvalmistelussa, koska samaan aikaan tehdyn akkujen käyttö Suomessa -selvityksen työtä ja havaintoja voitiin hyödyntää valmistelussa.” kertoo toiminnanjohtaja Tuomi.

Akkujen potentiaalin hyödyntämistä ei saa rajoittaa

Nyt ehdotettu lakimuutos on oikean laajuinen ja kohdistuu ongelman ytimeen: verotus on tärkein akkujen käytön laajentumista estävä ongelma. Jatkossa EU:n Puhtaan energian paketin toimeenpano tuo mukanaan tarvittavat muutokset sähkömarkkinoiden sääntelyyn.

Akkuselvityksen aikana nousi esiin monia ideoita akuille uusille käyttökohteille. Vasta tulevaisuus näyttää mitkä ideoista toteutuvat, joten on hyvä, ettei tässä yhteydessä yritetty ratkaista ongelmia, joita ei voi yksilöidä, eikä niiden laajuutta tai merkitystä voida arvioida” jatkaa Tuomi.

Lähienergialiitto puoltaa ehdotettuja muutoksia sähkön varastoinnin verotukseen liittyen. Tämän tyyppisillä toimenpiteillä vähennetään energiajärjestelmän riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, vähennetään energiantuotannon päästöjä ja synnytetään uutta puhtaan energian liiketoimintaa.

Lähienergialiitto järjestää joulukuussa tilaisuuden, jossa käsitellään akkujen tilannetta.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lisätiedot

Verohallinnon ohje Veroton sähkövarasto (kappaleet 2.1, 2.2 ja 2.5)

Lähienergialiiton asiantuntijalausunto kokonaisuudessaan

Akkujen merkitys kasvaa: milloin, miten ja millä edellytyksillä? – suomalaisten toimijoiden näkemyksiä vuoden 2018 alussa

Ajankohtaista

Merus Powerin sähkövarasto tuo nopeaa säädettävyyttä Helenin vesivoiman tueksi

Merus Power ja energiayhtiö Helen ovat tehneet sopimuksen sähkövaraston kaupasta Helenin kokonaan omistaman tytäryhtiön Oy Mankala Ab:n vesivoimalaan. Sähkövarasto toimii vesivoiman säädön tukena osana Fingridin taajuusreservimarkkinoita. Uusiutuva energian tuotanto tarvitsee huoltovarmuuden ja omavaraisuuden näkökulmasta tuekseen energian varastointia kuten sähkövarastoja. Merus Powerin ja Helenin pilottihanke sähkövaraston ja vesivoiman yhteistoiminnasta on yksi konkreettinen askel kohti Helenin tavoitetta […]