Sanoista tekoihin kohti puhtaampaa logistiikkaa – raskaan liikenteen tulevaisuus

by

Sanoista tekoihin – raskas liikenne alkaa vääjäämättä ja kiihtyvällä tahdilla siirtyä pois perinteisestä dieselistä kohti puhtaiden polttoaineiden hybridimallia. Varmaa on, että kuljetusliikkeiden kannattaa nyt todella tarttua toimeen ja vaihtaa seuraavaksi kalustoa puhtaisiin vaihtoehtoihin. Jos jäät odottamaan, vaarana on, että jäät jälkeen logistiikka-alan muutoksessa.

Viimeisen vuoden aikana kuljetusliikkeet ovat alkaneet ottaa yhä rohkeammin käyttöön vaihtoehtoisia käyttövoimia dieselin rinnalle tai tilalle. Euroopan vuoden 2021 rekisteröintidata (ACEA) osoittaa, että jo lähes 5 % myydyistä kuorma-autoista oli vaihtoehtoisia polttoaineita ja sähköä käyttäviä ajoneuvoja. Tämä on iso muutos.

Vihreään siirtymään vaikuttavat toki kansainväliset säädökset ja suositukset. Muutoksen taustalla on kuitenkin kysynnän ja odotusten muutos: logistiikkaa tilaavat yritykset vaativat palveluntarjoajiltaan puhtaampia vaihtoehtoja. Logistiikkayrityksiltä kysytään varta vasten vähäpäästöisiä vaihtoehtoja, ja usein niistä ollaan myös valmiita maksamaan enemmän – esimerkiksi Boston Consulting Groupin Shipping Decarbonozation Survey:n (06/2021) mukaan 63 % tilaajista on valmis maksamaan lisää puhtaasta merilogistiikasta seuraavan viiden vuoden aikana.

Mihin suuntaan raskas liikenne on menossa?

Kuluttajilta tuleva paine ja logistiikkaa tilaavat yritykset peräänkuuluttavat konkreettisia tekoja myös kuljetusyhtiöiltä. Myös Euroopan energiaomavaraisuus nostaa nyt vahvasti päätään ja sen rooli vain korostuu jatkossa.

Moni logistiikkaa tilaava yritys on asettanut jopa valtioita kunnianhimoisempia tavoitteita hiilineutraaliudelle. Valveutuneimmille kuljetusyhtiöille tämä on tuonut tarpeen reagoida päästövähennysten aikatauluihin. Esimerkiksi Kaukokiito on ilmoittanut tavoittelevansa hiilineutraliutta vuoteen 2030 mennessä.

Käytännössä siis kuljetusyritykset investoivat nyt puhtaampaan kalustoon – etenkin edelläkävijät, jotka haluavat pysyä kilpailukykyisinä markkinoilla. Tapetilla ovat kaikki mahdolliset vaihtoehdot kaasusta HVO:hon ja sähköstä vetyyn. Sähkö sopii toistaiseksi pienemmälle kalustolle ja taajama-ajoon. Vety puolestaan on vielä niin aikaisessa vaiheessa sen kehityskaarta ja hintava, että sen todellista läpimurtoa Suomen liikenteessä vielä odotetaan.

Todellisessa nosteessa on ollut biokaasu. Se on kustannuksiltaan kilpailukykyinen vaihtoehto perinteiseen dieseliin verrattuna, ja sillä ajaa jo nyt pidempiä matkoja Suomessa ja Euroopassa. Vaikka energiamarkkinoilla nyt kuhistaankin, biokaasun riittävyydestä ei tarvitse olla huolissaan: biokaasun potentiaalista on käytetty vasta pieni osa ja kasvava kysyntä lisää investointeja biokaasun tuotantoon. EU on julkaissut uuden biokaasutavoitteen (biometaanitavoitteen), jonka tavoitteena on peräti 10-kertaistaa EU:n biokaasutuotanto vuoteen 2030 mennessä. Tämä tulee lisäämään biokaasun saatavuutta entisestään.

Yksi tärkeä syy biokaasun suosioon on sen yhteys kiertotalouteen. Kierrätysaineksista valmistettu polttoaine kiinnostaa erityisesti yrityksiä, joilta syntyy biojätettä itseltään. Esimerkkeinä mainittakoon maatilat sekä ruokakaupat.

Myös turbulentteina aikoina biokaasu on kilpailukykyinen vaihtoehto

Lierogistiikka-ala on perinteisesti toiminut melko pienillä marginaaleilla ja siksi panostanut paljon juuri kustannustehokkuuteen. Kilpailukykyä on haettu esimerkiksi reitti- ja rahtioptimoinnilla ja hyvällä palvelulla.

Kustannuksilla on totta kai valtavasti merkitystä alalla kuin alalla. Kevään 2022 hinnannousu polttoaineissa on aiheuttanut harmaita hiuksia monille liikennöitsijöille, jotka eivät ole voineet nostaa sopimuksissaan hintoja vastaamaan välittömästi korkeampaa hintatasoa.

Toisaalta vuoden 2021 lopussa koitti historiallinen hetki, kun biokaasun hinta kääntyi halvemmaksi kuin maakaasun. Aikaisemmin biokaasu on ollut kilpailukykyinen vaihtoehto biodieseliin (HVO) nähden ja nesteytetty maakaasu (LNG) dieseliin nähden. Nyt uudessa tilanteessa biokaasu on kilpailukykyistä jopa dieseliin nähden.

Logistiikka kehittyy alati – pian toimituksia kotiovelle vaikkapa drooneilla

Kuluttajien toiminta ja odotukset muuttuvat, teknologia kehittyy, ja niin myös logistiikka-ala hakee alati uusia uomia. Viiden vuoden päästä kuljetusyritykset toimivat aidossa hybridimallissa, jossa sähköä, kaasua ja myös perinteisiä polttoaineita käytetään rinnakkain. Yksittäisistä käyttövoimista ei saa kaiken kattavaa ratkaisua kaikkiin kuljetusalan haasteisiin, vaan useita vaihtoehtoja tarvitaan.

Sitä paitsi kuljetusala on muuttumassa muutenkin. Kuljetuspalveluiden tarve sen kuin kasvaa kotiintoimitusten suosion kasvaessa. Tähän tarpeeseen kokeillaan erityisesti kaupungeissa aivan uudenlaisia bisnesmalleja. Esimerkiksi droonikuljetuksia testaillaan jo – ehkä muutaman vuoden päästä osa paketeista löytää vastaanottajansa ilmateitse?

Terveiset kuljetusyrityksiin – siirtykää puhtaampaan ja kustannustehokkaampaan biokaasulogistiikkaan vaikka heti

Vaikka juuri nyt energiamarkkinat vaikuttaisivat epävarmoilta, erityisesti biokaasu on turvallinen ja omavarainen valinta. Kun yrityksesi ajoneuvoja alkaa tulla käyttöikänsä päähän, kannattaa harkita niiden tilalle kaasukuorma-autoa.

Jos toivotkin esimerkiksi vedystä seuraavaa liikenteen mullistusta, sitä odotellessa voit hyvin kuljettaa biokaasulla puhtaammin jo nyt.

Myös kaasu kytkeytyy vetytalouteen Power-to-Gas -ratkaisuiden kautta. Power-to-Gas-konseptin tavoitteena on tuottaa kaasua uusiutuvan sähkön hetkellisistä ylijäämistä.

 

Lähde: Gasum verkkosivut

Ajankohtaista

Tulikiven kannattavuuden paraneminen jatkui

Tulikivi-konsernin liikevaihto 2018 toisella vuosineljänneksellä oli 7,4 miljoonaa euroa, liiketulos 0,4 miljoonaa euroa ja tulos ennen veroja 0,2 miljoonaa euroa. Liikevaihto puolivuosikaudella 1-6/2018 oli 13,5 miljonaa euroa (13,7 miljoonaa euroa 1-6/2017), liiketulos -0,2 miljoonaa euroa (-0,6 miljoonaa euroa 1-6/2017) ja tulos ennen veroja -0,6 miljoonaa euroa (-1,0 miljoonaa euroa 1-6/2017).   Toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen ”Tulikiven liiketuloksen paraneminen […]