Selvitys: akkuklusterin osaajatarve kohdistuu tuotanto- ja prosessityöntekijöihin

Tesvolt akku sähköauto lataus

Akku- ja sähköistymisalan tunnettuutta on nostettava nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa, jotta tälle ilmastotavoitteiden saavuttamisen kannalta tärkeälle alalle saadaan riittävästi työvoimaa. Erityisesti tarve kohdistuu tuotanto- ja prosessityöntekijöihin, todetaan työ- ja elinkeinoministeriön 5.4.2022 julkaisemassa raportissa ”Selvitys akkuklusterin osaamisen kysynnästä ja alan koulutuksen houkuttelevuudesta”

 

Selvitys esittää viisi kehitysideakokonaisuutta, jotka liittyvät riittävän laaja-alaisen osaamisen takaamiseen, ammatillisen koulutuksen ja toimialakuvan kehittämiseen sekä yhteistyön ja kansainvälisen liikkuvuuden lisäämiseen.

Raportista ilmenee, että yritykset tunnistivat kasvavan osaajapulan koko arvoketjussa ja ovat valmiita osallistumaan alan koulutuksen kehittämiseen. Suurin määrällinen tarve on tuotanto- ja prosessityöntekijöille. Osaamistarpeina painotettiin koko akkuarvoketjun, mukaan lukien akkuteknologian sovellusten ymmärrystä, teknistä syväosaamista, liiketoimintaosaamista, vastuullisuus- ja ympäristöasioita sekä asiakastarpeiden ja markkinoiden ymmärrystä.

 

Akkualaa ei tunneta vielä riittävän hyvin suomalaisten nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa, vaikka siihen suhtaudutaan positiivisesti. Akkuala vastaa hyvin nuorten työelämäodotuksia liittyen mm. työn kiinnostavuuteen ja ilmastohaasteisiin vaikuttamiseen.

 

Toisaalta alalla tunnistetut vastuullisuushaasteet mietityttivät. Kasvava tietämys lisää kiinnostusta ja positiivisia mielikuvia akkualasta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän toimeksiannosta laaditun, tammikuussa 2021 julkaistun kansallisen akkustrategian yhtenä tavoitteena on kehittää osaamista vastaamaan akku- ja sähköistymisalan nykyisiä ja tulevia tarpeita. Nyt julkistetussa selvityksessä kartoitettiin akkuarvoketjun osaamisen kysyntää yrityksissä sekä alan koulutuksen houkuttelevuutta opiskelijoiden ja alanvaihtajien keskuudessa.

Selvitys akkuklusterin osaamisen kysynnästä ja alan koulutuksen houkuttelevuudesta

 

Lisätiedot:

johtava asiantuntija Jyrki Alkio, TEM, p. 029 504 7103
erityisasiantuntija Jarkko Vesa, TEM, p. 029 504 7193
johtava konsultti Solveig Roschier, Gaia Consulting Oy, p. 040 514 7875

Lähde: Tem.fi

Ajankohtaista

Neste Porvoon jalostamo

Neste ja Turun Seudun Energiantuotanto selvittävät mahdollisuuksia Naantalin jalostamon hukkalämpöjen hyödyntämiseen

Neste Oyj ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy (TSE) ovat sopineet selvityksestä koskien Naantalin jalostamon hukkalämpöjen hyödyntämistä TSE:n kaukolämmön tuotannossa. Toteutuessaan hukkalämpöjen hyödyntäminen TSE:n tuotannossa edistäisi Turun alueen kaukolämmön tuotannon muuttamista kivihiilivapaaksi ja parantaisi Nesteen jalostamon energiatehokkuutta. Hukkalämpöjen hyödyntämisestä tehdään esisuunnittelu kuluvan vuoden aikana, ja mahdollinen investointipäätös vuoden 2020 aikana.   Käytännössä hukkalämmön hyödyntäminen voisi alkaa […]