SmartCityWind: Kaupunkituulivoimasta lisää virtaa energiasiirtymään

by

Voiko tuulivoimaa hyödyntää myös kaupunkialueilla? Voiko pieniin tuuligeneraattoreihin investoiminen olla kannattavaa? Millaista suunnittelutyötä ja luvittamista kaupunkituulivoiman hyödyntäminen edellyttää. Ja mitä se kaupunkituulivoima oikeastaan on? Lähienergialiitto on edustettuna Kaupunkituulivoima – käyttöönoton edellytykset ja kannattavuus (SmartCityWind) -hankkeen ohjausryhmässä.

Edellä mainittuihin kysymyksiin on Syklissä haettu vastauksia jo viimeiset pari vuotta. Tehdyt esiselvitykset osoittavat, että ainakin excelissä moni asia näyttää lupaavalta.  Sykli, Hämeen ammattikorkeakoulu HAMKin ja logistiikkayhdistys LIMOWA ry saivat SmartCityWind-hankkeelle EAKR-rahoitusta, jolla kaupunkituulen hyödyntämisen edellytyksiä selvitetään. Hanke käynnistyi helmikuun 2024 alussa.

Tuuleeko kaupungissa tarpeeksi?

Hankkeessa keskitytään selvittämään tuulioloja mittauksin erilaisissa tyyppisijainneissa, kuten kerrostalojen katoilla, merenrantojen läheisyydessä sekä muuten avoimilla alueilla. Avoimeen dataan perustuvat laskelmat osoittavat, että parhaissa sijainneissa voidaan kaupunkiolosuhteissakin tuottaa tuulisähköä, jopa kannattavammin kuin aurinkopaneeli-investoinneilla. Nyt näitä tuulioloja selvitetään tarkemmin, sillä tuuliolosuhteet voivat vaihdella merkittävästikin mikrosijainnista toiseen.

Muodostuuko luvitus ongelmaksi?

Hankkeen toinen työkokonaisuus liittyy luvituskäytäntöjen selvittämiseen. Asemakaava-alueilla tapahtuvasta luvituksesta lienee vain yksittäisiä esimerkkejä, eikä luvituksen perusperiaatteista näytä vielä olevan tarkempaa tietoa. Vuonna 2025 voimaan astuva rakennuslaki tuonee luvitusmenettelyyn vielä omat mausteensa.

Syklin lisäksi hankkeessa on mukana HAMK ja LIMOWA

Hankkeen osatoteuttajina toimivat logistiikkaverkosto LIMOWA ja Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK. LIMOWAn keskeisenä tavoitteena on koota hankkeelle teollisuus- ja varastokiinteistöjen toimijoita ja selvittää kaupunkituulivoiman käyttöönoton edellytyksiä tuulisuuden ja ylipäänsä taloudellisen kannattavuuden näkökulmasta. Hankkeeseen osallistuvien toimijoiden kanssa muodostetaan kuvaa vähäpäästöisistä tulevaisuuden energiaratkaisuista sekä tuotetaan investointilaskelmia valittujen kiinteistöjen osalta. HAMK vastaa tuulimittausten toteuttamisesta erityisesti Kanta-Hämeen alueella.

Katso hankkeen lyhyt esittelyvideo (ääni ja tekstitys on englanniksi)

 

Mikäli olet kiinnostunut hankkeen edistymisestä, liity hankkeen postituslistalle.

Lähteet Syklin verkkosivut, Kaupunkituulivoima-hankkeen uutiskirje 1/2024 ja hankkeen englanninkieliset sivut.

Ajankohtaista

Sähköauto latauspiste

K-Lataukselle merkittävästi uusia sähköautojen suurteholatauspisteitä Siemensiltä

Siemens Osakeyhtiö on sopinut sähköautojen suurteholatauspisteiden toimittamisesta Plugit Finland Oy:lle K-Auton ylläpitämän K-Latauksen laajenevaa latausverkostoa varten. Merkittävä toimitus sisältää yli 100 uutta suurteholatauspistettä vuoden 2022 loppuun mennessä. Nyt solmittu raamisopimus mahdollistaa yhteistyön myös tulevaisuudessa. Sähköautojen nopea yleistyminen kasvattaa tarvetta nopeaan lataamiseen esimerkiksi matkataukojen tai kauppareissujen aikana. Siemensin suurteholatausteknologia lataa sähköauton huomattavan lyhyessä ajassa. Latausaika on muutamia […]