Solnet Group tarjoaa aurinkovoimaloiden virtuaalivoimalaitospalvelun yrityksille

Musiikkitalo aurinkovoimala main picture

Solnet Group julkaisee ensimmäisenä reservimarkkinoille aurinkovoimaloiden virtuaalivoimalaitospalvelun yrityksille. Solnet Managerin avulla kaikki voittavat: sähköverkon käyttö tasapainottuu ja asiakas saa lisätuloja osallistumalla sähköverkon ylläpitoon. Solnet Manager on merkittävä askel kohti kestävämpää ja älykkäämpää sähköverkkoa, joka hyödyttää sekä yrityksiä että yhteiskuntaa kokonaisuutena.

Solnet Groupin kehittämä uusi palvelu Solnet Manager mahdollistaa yrityksien aurinkovoimaloiden ja energiavarastojen liittymisen virtuaalisten voimalaitosten yhteiseen verkostoon. Näin yritysasiakkaat voivat osallistua sähköverkon tasapainottamiseen ansaiten samalla lisätuloja. Virtuaalivoimalaitosverkostoon liittyvät yritykset saavat korvauksen varalla olosta sekä tuotannon jouston tarjoamisesta.

Uusiutuvien energialähteiden vaihteleva tuotanto ja geopoliittiset epävarmuudet kuten Venäjän mahdollinen hybridivaikuttaminen sähkömarkkinoihin ovat johtaneet energian hintojen lisääntyneeseen vaihteluun sekä sähkömarkkinoiden epävakauteen. Huoltovarmuuden lisääminen ja reservimarkkinakapasiteetin kasvattaminen ovat myös kansallisesti tärkeitä.

Aurinkovoimalaitokset ja energiavarastot voivat olla ratkaisevassa roolissa reservimarkkinoilla auttaen tasaamaan uusiutuvan energian tuotannon vaihtelua

Reservimarkkinoille osallistuminen  tuottaa lisätuloja osallistujille. Aiemmin tällaiset markkinamahdollisuudet ovat olleet saatavilla vain suurille energiankuluttajille ja -tuottajille, mutta nyt kaikki yritykset, joilla on aurinkovoimala tai energiavarasto voivat myös osallistua virtuaalivoimalapalvelun avulla reservimarkkinoille. Solnet Manager julkaistaan ensimmäisenä maailmassa Suomessa ja sen jälkeen seuraavat suunnitellut markkinat ovat Hollanti ja Saksa.

Solnet Managerin julkaisun myötä ratkaisemme keskeisen ongelman pienten ja keskisuurten asennusten osallistumisessa virtuaalivoimalaitosverkkoon. Tämä aloittaa uuden aikakauden niin aurinkosähkö kuin energiavarastointimarkkinoille, sillä erikokoisten käyttäjien liittyminen reservimarkkinoille on helppoa, kustannustehokasta ja kannattavaa. Tämän myötä yritykset voivat tarjota ratkaisuja uusiutuvan energian tuotannon epävakauden hallintaan sekä verkon ruuhkautumisongelmiin, saaden samalla itselleen lisätuloja sekä varmistaen sähköverkkojen toiminnan. Kaikki hyötyvät”, sanoo Arttur Kulvik, Solnet Groupin varatoimitusjohtaja ja toinen yrityksen perustajista, joka vastaa Solnet Managerin kehittämisestä.

Potentiaalia uudelle ratkaisulle löytyy

EU:n maaliskuussa 2024 vahvistaman rakennusten energiatehokkuusdirektiivin määräykset aurinkosähkölle tulevat lisäämään teollisten ja kaupallisten aurinkovoimaloiden määrää entisestään. Direktiivi edellyttää aurinkosähkön asennuksia Euroopassa kaikille uusille kaupallisille ja julkisille rakennuksille vuoteen 2026 mennessä, kaikille kaupallisille ja julkisille rakennuksille, jotka käyvät läpi merkittävän korjauksen vuoteen 2027 mennessä ja kaikille uusille asuinrakennuksille vuoteen 2029 mennessä sekä jo olemassa oleville julkisille rakennuksille vuoteen 2030 mennessä.

Solnet Manager hallinnoi tehokkaasti monipuolista aurinkovoimaloiden ja energiavarastojen verkostoa virtuaalivoimalaitoksena

Se optimoi joustavasti uusiutuvan kapasiteetin tarjotakseen palveluita verkon tasapainottamiseen. Hoitamalla kaikki palvelut, halliten osallistumista sekä raportointia asiakkaidemme puolesta, Solnet Manager kokoaa virtuaalivoimalaitosten yhdistetyn kapasiteetin voiton maksimoimiseksi. Solnet Group varmistaa kattavan palvelun laitteiden integroinnista ja käyttöönotosta verkostoon osallistumisen hallintaan ja raporttien tuottamiseen, varmistaen virtuaalivoimalaitokseen osallistumisen helppouden. Business Finland on rahoittanut tutkimusvaiheessa tätä projektia.

Solnet Manager – Virtuaalivoimalaitospalvelut aurinkovoimaloille ovat saatavilla vuoden 2024 aikana.

 

Lähde Solnet verkkosivut.

Ajankohtaista

Millä tiedoilla energiatodistuksen tulevaisuudesta päätetään?

Tässä artikkelissa on tarkoitus läpivalaista energiatodistusta siitä yleisimmin esitettyjen kysymysten avulla. Etenkin todistuksen jatkosta päättävien olisi hyvä pystyä tarkastelemaan asiaa mahdollisimman monesta näkokulmasta. Tekstin runkona on käytetty energiatodistuksen lakimuutosaloitteen perustelumuistiota [1]. Samoja teemoja käsiteltiin myös eduskunnan lähetekeskustelussa 24.4.2014 [2] ja ympäristövaliokunnan istunnossa 30.4.2014 [3]. Äärimmillään koko energiatodistusta on pidetty turhana. Kansalaisaloitteen lakimuutosehdotukset [4] ovat esitettynä […]