St1 Lähienergia tekee puhtaan lämmön ostamisen helpoksi

maalämpö

St1 Lähienergia liittyi juuri Lähienergialiiton jäseneksi. Tapio Tuomi tapasi Kristian Savelan ja oli kiinnostavaa ottaa selville, että yhteisen nimen lisäksi löytyy halu edistää puhtaan energian käyttöönottoa ja käyttöä. 

 

Tapasin St1 Lähienergian toimitusjohtajan Kristian Savelan ja keskustelimme yrityksen toiminnasta. Ensimmäiseksi Kristian halusi ottaa esiin tärkeimmän asian: lämpöpumppujen lisäksi myymme lämmitysenergiaa.

”Ero muihin toimijoihin tulee siitä, että yhtiömme on tässä mittakaavassa ainoa, joka tekee paikalliseen energiaan perustuvia laitoksia ja myy energian edelleen” kertoo Kristian.

”Kun perinteisessä mallissa taloyhtiö ostaa itse laitteet ja käyttää energian, St1 Lähilämpö -mallissa tehdään toisin. Tällöin ostaminen ja vaihtaminen kaukolämmöstä on helppoa.”

Tuota oli pakko tarkentaa ja kysyin kuka tekee investoinnin laitteistoon?  ”Me teemme laitoksen investoinnin taloyhtiölle ja myymme energian nykyistä ratkaisua edullisemmin. Asiakkaat säästävät tavallisesti 10-20 % lämmityksen kustannuksista” vastasi Kristian.

 

Kiinteistöjen lämmitys ei aiheuta lainkaan CO2-päästöjä

Lämpöpumput itsessään tuottavat puhdasta, uusiutuvaa energiaa. Jotta myöskään laitteiston käyttäminen ei synnyttäisi CO2-päästöjä, St1 allokoi omasta tuulivoimatuotannosta laitteiston kuluttaman sähköenergian. Näin ollen asiakkaan kiinteistö lämpenee täysin ilman CO2-päästöjä. Kustannussäästöjen lisäksi näin tehdään iso palvelus myös jälkipolville.

 

St1 Deep Heat on ollut otsikossa poratessaan Suomen syvintä lämpökaivoa

St1 on viime aikoina tullut tutuksi myös porautuessaan seitsemän kilometrin syvyyteen Espoon kallioperään, syvemmälle kuin Suomessa koskaan aiemmin. St1 Deep Heat -pilottiprojektin tavoitteena on rakentaa Suomen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva teollisen mittakaavan lämpölaitos.

Kysyin Kristianilta, liittyykö tuo St1 Lähienergian toimintaan ja hän kertoi ”Kyllä, tuossa kertyy osaamista, jota hyödynnämme. Yhtiömme strategisena linjauksena ovat geotermiset lämmönlähteet, jotka ovat lämpökaivoja syvyydeltään 100 metristä aina 7 kilometriin saakka ja kaikkea siltä väliltä”.

 

St1 syväporakone 600-1000m Lähde: St1/Kristian Savela

 

Vuosittain investoidaan miljoonia euroja

St1 Lähilämpö -malli tuotiin markkinoille vuonna 2016. Kysyin Kristianilta, miten vuosi meni. ”Vuonna 2016 St1 Lähienergian kokonaisinvestoinnit energialaitoksiin nousivat 6 miljoonaan euroon, mikä merkitsee 4 megawatin tehoa”.

Määrällisesti se tarkoittaa noin 50 laitosta vuodessa, joista saadaan 13 000 megawattituntia uusiutuvaa energiaa. Lisäksi hiilidioksidivähennys on 2 000 tonnia vuodessa.

”Tavoitteena on, että vastaava määrä pystyttäisiin investoimaan joka vuosi”, Kristian jatkaa. ”Kun sopimukset ovat 15-20 vuotta pitkiä, niin vuonna 2016 tehdyt sopimukset merkitsevät 40 000 tonnin hiilidioksidipäästöjen vähenemää”.

 

Lähienergialiitto ja St1 Lähienergia

Lopuksi oli pakko ottaa puheeksi yhdistyksen ja yrityksen nimet ja niiden yhtäläisyys. Kerroin, että itse ensi kertaa tutustuin S1 Lähienergiaan toimiessani Ilmastokumppanien 2016 parhaiden ilmastotekojen tuomaristossa. St1 Lähienergia oli yksi kilpailijoista ja luonnollisesti nimi kiinnitti huomioni.

Kristian hymyili ja kertoi huomanneensa saman asian. Hän oli surffanut Lähienergialiiton sivuille, tutustui liiton toimintaan ja huomasi, että toiminnan tavoitteet olivat hyvin yhtenevät St1 Lähienergian tavoitteiden kanssa.

Ai niin, St1 Lähienergia palkittiin yhtenä viidestä parhaasta ilmastoteosta.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Ajankohtaista

biokaasuauto tankkaus

Energiakärkihanketukea Gasumille biokaasua liikennekäyttöön tuottavalle laitokselle

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 16.2.2018 tehdyillä päätöksillä energiakärkihanketukea Gasum Oy:lle ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle biokaasua liikennekäyttöön tuottaville laitoksille sekä Siemens Oy:lle kysyntäjoustoa sähkömarkkinoille tarjoavan virtuaalivoimalaitoksen käynnistämiseen. Tukea myönnettiin yhteensä 20,75 miljoonaa euroa.   Gasum saa 7,83 miljoonaa euroa biokaasulaitoksen rakentamiseen Lohjalle ja Pirkanmaan Jätehuolto 4,55 miljoonaa euroa Nokian koukkujärven jätteenkäsittelyalueelle rakennettavaan biokaasulaitokseen. Molemmat laitokset […]