Suomen ensimmäisen teollisen hybrisähköpuiston rakentaminen Kalajoelle varmistui

by

Kalajoen Juurakko hybridisähköpuistoon rakennettava aurinkosähköpuisto on saanut Työ- ja elinkeinoministeriöltä energiatuen. Aurinkosähköpuisto rakennetaan vuosina 2022–2023. Rakentamisesta vastaa suuriin aurinkovoimaloihin erikoistunut Solarigo Systems Oy.

 

Suomen suurimman aurinkosähköpuiston rakentaminen on saanut Työ- ja elinkeinoministeriön 2.6 miljoonan euron rahoituksen. Tukipäätös mahdollistaa investointipäätöksen tekemisen hankkeessa. Rakentaminen aloitetaan vuoden 2022 alkupuolella ja aurinkosähköpuisto valmistuu käyttöön 2023 aikana.

Aurinkosähköpuisto toteutetaan osana Juurakko hybridisähköpuistoa, jossa tuuli- ja aurinkovoimaa tuotetaan teollisessa mittakaavassa hyödyntäen yhteistä sähköverkkoinfrastruktuuria alueella.

Juurakon aurinkosähköpuisto on kooltaan merkittävä. Aurinkopaneeleja asennetaan yli 24 000 ja niiden teho on noin 13MW. Tuulisähköä tuotetaan seitsemällä tuulivoimalalla, joiden rakentaminen on jo alkanut.

Tuulivoimaloiden rakentamisesta vastaa VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy. Hankkeen tavoitteena on luoda hybridipuistokonseptista kokonaisuus, jota voidaan monistaa kansainvälisesti.

Konseptin kehitykseen sisältyy kahden tuotantomuodon yhdistämisen lisäksi tärkeitä aurinkosähköpilotteja kuten kaksipuoleisten paneelien testausta teollisessa tuotannossa ja suuren mittaluokan sähkönvarastointia.

”Olemme todella iloisia Työ- ja elinkeinoministeriön myönteisestä päätöksestä. Hankkeen käynnistyminen mahdollistaa merkittävän kasvun suomalaiselle aurinkoenergian tuotannolle ja osaamiselle.” riemuitsee Solarigo Systemsin toimitusjohtaja Antti Koskelainen.

Kalajoen aurinkopuiston tuotanto ohjataan suoraan sähkön kantaverkkoon, jossa se luovutetaan sähkönkuluttajille. Puiston aurinkoenergian myy Lumme Energia.

Lisää aiheesta työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteesta:

Ajankohtaista

Uusi kiertotalousyhtiö Syklo tähtää alansa merkittäväksi toimijaksi Suomessa

Oulun Energia satsaa ilmastonmuutoksen hidastamiseen yhtiöittämällä kiertotalousliiketoimintansa uuteen Syklo-yhtiöön. Tavoitteena ovat sekä kiertotaloustoiminnan voimakas kasvattaminen että vahva panostaminen uusien innovaatioiden kehitystyöhön valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.   Oulun Energia siirtää kesäkuun alusta alkaen kiertotalousliiketoimintansa perustamaansa Syklo-yhtiöön, joka hyötykäyttää jätteet arvokkaiksi raaka-aineiksi. Liiketoimintasiirto mahdollistaa sekä isomman osuuden tavoittelemisen Suomen kiertotalousmarkkinoilta että panostamisen jätteiden kierrätys- ja uusiokäyttöastetta parantavien uusien […]