Suomen päästökauppasektorin päästöt pienenivät yli 3,6 miljoonaa tonnia vuonna 2023 – Päästöt puolittuneet kymmenessä vuodessa

EU päästökauppa

EU:n päästökauppasektorin  todennetut päästöt vuonna 2023 ovat puolittuneet vuoteen 2013 verrattuna. Määrällisesti eniten päästöt vähenivät vuonna 2023 edelliseen vuoteen verrattuna polttolaitoksilla, massan ja paperin valmistuksessa ja sementtiklinkkeriä tuottavilla laitoksilla.

Energiavirasto julkaisi 3.4.2024 EU:n päästökauppasektorin laitoskohtaiset tiedot todennetuista päästöistä 506:ssa suomalaisessa laitoksessa vuonna 2023. EU:n päästökauppaan kuuluvien suomalaisen laitosten yhteispäästöt olivat viime vuonna 15,4 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. CO2-päästöt vähenivät edelliseen vuoteen verrattuna 19,2 prosenttia, kun ne olivat vuonna 2022 vielä 19 miljoonaa tonnia. Määrällisesti eniten päästöt vähenivät vuonna 2023 edelliseen vuoteen verrattuna polttolaitoksilla, massan ja paperin valmistuksessa ja sementtiklinkkeriä tuottavilla laitoksilla.

Päästöjen väheneminen viidenneksellä edeltävään vuoteen nähden kertoo, että puhdas siirtymä on vauhdissa päästökauppaan kuuluvassa teollisuudessa ja energiantuotannossa”, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Päästöoikeuksien hinta on ilmastopolitiikkamme tehokkain väline

Kivihiilen ja turpeen käytön väheneminen vähensi CO2-päästöjä 24 prosentilla kaukolämmön tuotannossa. Kivihiilen kulutus väheni 42 % vuonna 2023 edellisvuoteen verrattuna. Sen kulutus väheni sekä päätoimisessa sähkön ja lämmön tuotannossa, että teollisuudessa.

Päästöoikeuksien hinta on ilmastopolitiikkamme tehokkain väline, jota tehostaa ilmaisjaon väheneminen tulevina vuosina. Samalla Suomen on keskeistä varmistaa puhtaan sähköntuotannon kasvu, jotta teollisuus voi kasvaa ilman fossiilisten polttamista”, ministeri Mykkänen jatkaa.

Hukkalämmön hyödyntäminen kasvaa ja sähkön tuotanto lähes hiilidioksivapaata

Ylijäämälämmön hyödyntäminen jatkaa kasvuaan – 14% kaukolämmöstä tuotettiin vuonna ylijäämälämmöillä. Myös sähkökattilat ovat yleistymässä, kun sähkön hintavaihtelut lisääntyvät tuulivoimamäärän kasvaessa.

Sähkön tuotannosta jo 94 prosenttia oli hiilidioksidivapaata vuonna 2023. Edellisenä vuonna tämä osuus oli 89 prosenttia. Sähköntuotannon päästöt olivat viime vuonna enää 2,5 miljoonaa tonnia, kun vuonna 2022 ne olivat vielä 4,1 miljoonaa tonnia. Päästöjen väheneminen sähköntuotannossa on ollut todella merkittävää, kun päästöt vuonna 2010 olivat noin 19 miljoonaa tonnia.

Massa- ja paperiteollisuuden päästöt laskivat huomattavasti sekä prosentuaalisesti että absoluuttisesti. Yksi syy tähän on metsäteollisuustuotteiden kysynnän lasku keskeisillä markkina-alueilla vuonna 2023, mikä heijastui myös toimialan tuotantomääriin Suomessa. Kartongin tuotanto väheni yli 18 prosenttia ja paperin tuotanto 5 prosenttia.

Energian kokonaiskulutus pysyi vuonna 2023 vuoden 2022 kulutuksen tasolla. Ydinvoimalla tuotettu sähkö lisääntyi kolmanneksella ja sähkön nettotuonti väheni merkittävästi.

PS. On muistettava, että päästöjen kehitykseen vaikuttavat mm. säästä johtuvat vaihtelut lämmitysenergian kysynnässä, sähkön kulutus ja kotimaisen sähkön tuotanto.

 

Lähteet TEM tiedote, Energiaviraston tiedote

Ajankohtaista

Ilmastonmuutos

Ilmastopaneelin raportti: Energiajärjestelmän sähköistämisellä päästöt alas ja irti fossiilisista – lisää joustoratkaisuja tarvitaan

Energiajärjestelmien sähköistäminen on keskeinen osa energiamurrosta ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Fossiilisista polttoaineista irtautuminen ja sähköistäminen vaikuttaa merkittävästi energiajärjestelmään – sekä energian kulutukseen että tuotantoon – ja vaatii uudenlaisten haavoittuvuuksien ja pullonkaulojen huomioimista, kertoo Suomen ilmastopaneelin tuore raportti, jossa esitetään tapoja mallintaa energiajärjestelmää vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.   Sähköistetty energiajärjestelmä tarvitsee nykyistä enemmän sähköä ja sen myötä joustoratkaisuja. Sekä […]