Käynnissä oleva energiamurros edellyttää sähköverkon eri komponenttien kehittämistä nykyistä joustavammaksi. Energiajärjestelmän sähköistyminen puolestaan vaatii sähköverkolta nykyistä suurempaa toimitusvarmuutta. Näihin aiheisiin saatiin lisätietoa Lähienergialiiton aamiaistilaisuudessa Suomen sähköverkko nyt ja 2020-luvulla. Esiintyjinä toimivat Fingridin Aki Laurila ja Elenian Sanni Harala.
Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Tapio Tuomi avasi tilaisuuden ”Yksi trendi käynnissä olevassa energiamurroksessa on yhteiskunnan sähköistyminen ja energiajärjestelmien (sähkö-, lämpö- ja liikenne) nykyistä tiukempi kytkeytyminen toisiinsa. Päästövähennysvaatimusten täyttäminen vaatii uusiutuvan, vaihtelevatuottoisen sähköntuotannon merkittävää lisäämistä. Suomen sähköverkon älykkyys, sähköverkon rakenne ja siirtoyhteydet muihin maihin ovat elementit, joiden on pystyttävä vastaamaan energiamurroksen tuomiin muutoksiin.”
Tämän aamiastilaisuuden tavoitteena oli antaa osallistujille parempi kokonaiskuva Suomen sähköverkon (kanta- ja jakeluverkko) nykytilasta ja suunnitelmista tulevaisuuden varalle. Lisäksi käsitellään tarkemmin Fingridin ja jakeluverkkoyhtiöiden roolit ja vastuut sähköverkon ylläpidossa ja kehittämisessä.
Kantaverkko nyt ja 2020-luvulla
Suunnittelupäällikkö Aki Laurila Fingridistä aloitti esityksensä kertomalla Fingridistä. Tässä esityksessä keskitytään Fingridin kantaverkkopalveluihin. Esityksen alkupuolella Aki kertoi kantaverkon ja Fingridin syntyhistorian ja minkälainen kantaverkko on tällä hetkellä.
Esityksen jälkimmäinen osuus keskittyi siihen, minkälaiseksi kantaverkko kehittyy 2020-luvulla. Kantaverkon kehittämissuunnittelmaa päivitetään kahden vuoden välein. Tuoreimpaan kehittämissuunnitelmaan on vaikuttanut käynnissä oleva energiamurros.
Alla olevissa kuvissa on yhteenveto kantaverkon 2020-luvun kehityskohteista ja niiden tarvitsemista investoinneista.
Ote Aki esityksestä:
Linkki Akin käyttämään esitysaineistoon.
Jakeluverkon vastaus energiamurroksen haasteisiin
Asiakkuuspäällikkö Sanni Harala Eleniasta kertoi jakeluverkkoyhtiön suunnitelmista. Aluksi Sanni vertaili Elenian sähköverkon lukuja Fingrin kantaverkon lukuhin: kantaverkkoa 14 300 km ja 114 sähköasemaa.
Sanni kertoi Elenian ratkaisujen taustoista ja miksi maakaapelointi valittiin parhaaksi ratkaisuksi.
Sanni näytti tilaston, jonka avulla on helppo huomata miten maakaapelointi on vähentänyt sähköttömien talouksien määrää ja keskeytyksen pituuksia.
Sanni kertoi muista Elenian tekemistä ja tekeillä olevista kehityshankkeista.
Sanni taustoitti sähkönsiirtohinnoittelua kertomalla mitä kaikkea sillä rahoitetaan ja mitä palveluja kuluttajalla sillä saavat. Usein keskustelussa tunnutaan unohtavan itse jakeluverkon olemassa olon kustannukset.
Ote Sannin esityksestä:
Linkki Sannin käyttämään esitysaineistoon.
Kirjoittaja
Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org