Suomen uusiutuvat ry päättäjäbarometri: tuulella ja auringolla on päättäjien vahva tuki

aurinkosähkö ja tuulivoima

Suomen uusiutuvat ry selvitti laajasti valtakunnallisten sekä alueellisten poliittisten päättäjien ja virkamiesten mielipiteitä kotimaisesta teollisen kokoluokan tuuli- ja aurinkovoimasta. Kyselyn mukaan tuuli- ja aurinkovoima nähdään vahvasti osana tulevaisuuden energiajärjestelmää ja molempien lisärakentamiselle on päättäjien ja virkamiesten selkeä tuki.

Aula Research toteutti Suomen uusiutuvat ry:n päättäjäbarometrin kesällä 2024, aineisto kerättiin 17.6.2024 – 20.8.2024. Selvitykseen vastasi 722 vastaajaa edustaen valtakunnallisia ja alueellisia vaikuttajia. Noin 1/3 vastaajista ovat valtakunnallisia vaikuttajia ja 2/3:lla näkökulma on alueellinen. Lataa Suomen uusiutuvat ry:n päättäjäbarometri.

Kesällä 2024 toteutetun kyselyn mukaan tuuli- ja aurinkovoimalla on korkea yleinen hyväksyttävyys valtakunnallisten sekä alueellisten vaikuttajien keskuudessa

Valtakunnallisista vastaajista 82 prosenttia ja alueellisista vastaajista 80 prosenttia kannattaa tuulivoiman lisärakentamista merkittävästi tai jonkin verran. Aurinkovoiman lisärakentamista toivoo vielä runsaampi joukko, sillä sen lisärakentamista merkittävästi tai jonkin verran kannattaa valtakunnallisista vaikuttajista 96 prosenttia ja alueellisista vaikuttajista 94 prosenttia.

Suomalaiset vaikuttajat näkevät tuuli- ja aurinkovoiman ensisijaisiksi hyödyiksi Suomen energiaomavaraisuuden kasvun sekä päästöjen ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen. Etenkin tuulivoiman kohdalla myös kiinteistöverotulot koetaan alueellisesti tärkeiksi.

Lähde: Suomen uusiutuvat ry päättäjäbarometri
Lähde: Suomen uusiutuvat ry päättäjäbarometri

Molempia toivotaan rakennettavan etenkin jo valmiiksi teollisuuskäytössä oleville alueille, mutta tuulivoimaa myös merelle ja aurinkovoimaa käytöstä poistetuille turvesoille.

Vastaajat kertoivat kyselyllä myös millaisia haittapuolia he näkevät tuulivoiman tai aurinkovoiman lisäämisessä

Koetut huolet liittyivät muun muassa tuuli- tai aurinkopuistojen rakentamisen vaikutuksiin maisemalle tai ympäröivälle luonnolle. Vastaajat näkivät, että myös energiajärjestelmätasolla tulee löytää ratkaisuja tasaamaan tuuli- ja aurinkovoiman tuotannossa tapahtuvaa luonnollista vaihtelua.

Vaikka tuuli- ja aurinkovoiman hyväksyttävyys on jo korkealla tasolla, voisi sitä vielä vastaajien mielestä lisätä aktiivisella vuorovaikutuksella paikallisyhteisön kanssa sekä etenkin alueellisesta näkökulmasta pitämällä kiinni kunnan saamista kiinteistöverotuloista.

Katso tallenne barometrin julkistustilaisuudesta

 

Lähde Suomen uusiutuvat ry tiedote.

Ajankohtaista

sähkölinja

Fingridin ja Gasgrid Finlandin yhteishankkeen skenaariotyö valmistunut – Suomen ensimmäinen vedyn siirtoverkkohanke etenee

Fingrid ja Gasgrid Finland selvittävät yhteishankkeessaan vetytalouden mahdollisuuksia ja vaikutuksia Suomen energiajärjestelmään. Yhteishankkeen skenaariot ovat valmistuneet ja niiden mukaan vedyn tuotannosta tulee suurin sähkön käyttökohde ja tuulivoimasta suurin sähkön tuotantomuoto. Gasgrid Finland Oy:n vedyn siirtoinfrastruktuurin demonstraatiohankkeessa on tarkoituksena rakentaa vedyn siirtoputki, jossa Kemira Oyj:n Joutsenon tehtaalla syntyvää vetyä siirretään Ovako Imatra Oy Ab:n Imatran terästehtaalle […]