Suomessa avataan kansalaispalvelu ilmastonmuutoksen torjuntaan

Ilmastonmuutos

Valtioneuvoston kanslia julkaisi 10.12.2018 kansalaisille suunnatun Sitoumus2050-palvelun pääministerin Suomalaisia ilmastotekoja -keskustelutilaisuudessa. Palvelun avulla jokainen voi tehdä henkilökohtaisen suunnitelmansa ja sitoutua oman hiilijalanjälkensä puolittamiseen. Ainutlaatuisen uuden palvelun taustalla on Sitran Elämäntapatesti, jota on tehty jo yli puoli miljoonaa kertaa.

 

Ilmastonmuutos on puhuttanut kuluneen syksyn aikana laajasti ja moni pohtii, miten oma elämäntapa vaikuttaa ympäristöön ja hyvinvointiin. Nyt avaamme palvelun, joka tarjoaa jokaiselle arjen ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Oman sitoumuksen avulla me kaikki voimme entistä helpommin vaikuttaa ja osallistua Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen”, kertoo johtava asiantuntija Marja Innanen valtioneuvoston kansliasta.

Sitoumus2050-palvelu laskee käyttäjän hiilijalanjäljen ja ohjaa tutustumaan käyttäjälle räätälöityihin arjen tekoihin. 100 erilaisen teon avulla omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää askel kerrallaan. Teoista voi valita ne, joihin on valmis sitoutumaan. Vastaavaa yksilön oman hiilijalanjäljen puolittamista helpottavaa palvelua ei ole saatavilla muissa maissa – ainakaan vielä.

Ilmastovaikutuksista 68 prosenttia syntyy arjessamme siitä, miten asumme, liikumme, mitä syömme ja millaisia tavaroita ja palveluita kulutamme. Jos esimerkiksi yksi aikuinen suomalaisessa perheessä leikkaa päästöjään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, saavuttaisimme yhteensä 37 prosenttia Suomen päästövähennystavoitteesta”, sanoo projektijohtaja Markus Terho Sitrasta.

Ideoita omannäköiseen, kestävämpään arkeen voi hakea myös muiden suomalaisten suunnitelmista. Oman sitoumuksen voi julkaista palvelussa ja jakaa sosiaalisessa mediassa sekä kannustaa samalla muita mukaan. Sitoumusta voi päivittää milloin vain, ja palvelua voi pyytää muistuttamaan toimenpiteiden etenemisestä. Halutessaan sitoumuksen voi tehdä myös nimimerkillä.

Jokainen yksittäinen suunnitelma on tärkeä ja kerryttää kansallista päästövähennystavoitetta. Kestävillä arjen valinnoilla voi myös kohentaa omaa elämänlaatua ja terveyttä sekä säästää aikaa ja rahaa. Helpoiten saamme aikaan merkittäviä päästöleikkauksia vähentämällä turhia lentomatkoja, vaihtamalla sähkösopimuksen uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettuun sähköön, lisäämällä kotimaisia kasviksia, marjoja ja kalaa aterioille sekä ostamalla ja vuokraamalla käytettyjä tavaroita”, kehottaa johtava asiantuntija Anu Mänty valtioneuvoston kansliasta.

Sitoumus2050-palvelu on osa Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus-työmallia, joka on Suomen keskeinen väline YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030:n toimeenpanossa. Toimenpidesitoumuksia on tällä hetkellä yli 1000. Niitä ovat tähän mennessä tehneet erityisesti yritykset, kunnat, koulut ja järjestöt.

Nyt mukaan halutaan kaikki, koska kestävämmän tulevaisuuden eteen tulee ponnistella viipymättä ja yhdessä”, painottaa Marja Innanen.

 

Lisätietoja

johtava asiantuntija Marja Innanen, p. 040 777 5582 ja

johtava asiantuntija Anu Mänty, p. 050 327 0388, valtioneuvoston kanslia.

Kansalaisen Sitoumus2050-palvelu

Kampanjamateriaalit

Suomalaisten tietoisuus elämäntapojensa hiilijalanjäljestä on kasvanut (marraskuu 2019)

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lähde Valtioneuvoston kanslian tiedote

Ajankohtaista

Professorijoukko: Suomen jälkeenjäänyt energiapolitiikka ei huomioi kansakunnan kokonaisetua

Viime kesänä alkoi yhdestätoista professorista koostuneen joukon keskustelu, jossa kerättiin yhteen eri puolilta akateemista maailmaa kummunneita havaintoja Suomen energiapolitiikasta. Keskustelun anti koottiin raportiksi, joka julkaistiin helmikuun lopulla. Raportissa esitetyt näkemykset nykyisestä energiapolitiikasta ovat kriittisiä. Energian hintaan ja saatavuuteen perustunut päätöksenteko on johtanut tilanteeseen, jossa energiatase on vahvasti negatiivinen. Vuonna 2012 Suomi käytti 8,5 miljardia euroa […]