-
EU-tason koalitio edistämään energiatehokkuuden rahoitusta – Motiva Suomen kansallisen keskuksen puheenjohtajaksi
Euroopan komissio on käynnistänyt tänä vuonna energiatehokkuuden rahoitusta edistävän aloitteen, jonka tavoitteena on luoda suotuisa markkinaympäristö energiatehokkuusinvestoinneille ja lisätä energiatehokkuuden yksityistä rahoitusta EU:n energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi vuosille 2030 ja 2050. Koalitio koostuu EU-tason ja kansallisen tason toiminnoista. Koalitio (EEEFC, European Energy Efficiency Financing Coalition, Euroopan energiatehokkuuden rahoituskoalition -teemasivu komission verkkopalvelussa) on komission aloite, joka…
-
Aurinkosähköhankkeille avattu uusi rahoitushaku EU:n uusiutuvan energian rahoitusmekanismin kautta
Luxemburg rahoittaa jälleen muissa EU:n jäsenvaltioissa toteutettavia uusiutuvan energian hankkeita. Rahoitusta on haettavissa yhteensä 52,4 miljoonaa euroa ja se tapahtuu EU:n uusiutuvan energian rahoitusmekanismin (RENEWFM) kautta. Suomi osallistuu tälläkin kertaa rahoitusmekanismiin tarjoamalla haettavaksi rahoitusta enintään 400 megawatille (MWp) aurinkosähköä. Suomalaisten aurinkosähköhankkeiden lisäksi rahoituksesta kilpailevat Virossa rakennettavat maatuulivoimahankkeet. Tuettavat hankkeet valitaan kilpailutuksen kautta, jonka hoitaa Euroopan…
-
Merus Powerille noin 15 miljoonan euron sähkövarastotilaus eNordicilta ja Lappeenrannan Energialta – Uusi sähkövarasto vahvistaa sähköverkkoa
Merus Power on solminut sopimuksen Skip Wind 5 Oy:n (Ardian Clean Energy Evergreen Fundin (ACEEF) suomalainen holdingyhtiö) ja Lappeenrannan Energian yhteisyrityksen kanssa suuren sähkövaraston toimittamisesta. Kyseessä on 38 megawatin ja yli 40 megawattitunnin sähkövarasto, joka valmistuessaan tulee tukemaan Suomen sähköverkon toimintaa. Hankkeen on määrä valmistua vuoden 2025 kevääseen mennessä. Rakennettava sähkövarasto on tarkoitus sijoittaa Lappeenrantaan…
-
Tutustu Business Finlandin Decarbonized Cities Finland ohjelmaan
Vuoden 2023 alussa käynnistyi käynnistyi Business Finlandin Decarbonized Cities Finland ohjelma, joka jatkuu vuoteen 2028. Ohjelman tavoitteena on, että Suomi tunnistetaan kestävien, hiilineutraalien kaupunkiratkaisujen tarjoajana ja että suomalaiset organisaatiot löytävät kansainvälisiä yhteistyö- ja liikekumppaneita. Ohjelma edistää kilpailukykyisten ratkaisujen syntymistä maailmalla oleviin tarpeisiin ja tavoitteena on vahvistaa tulevaisuuden vientipotentiaalia. Ratkaisujen tulee kasvattaa merkittävästi hiilikädenjälkeämme maailmalla. Lue…
-
EAB Private Equity ja Tesi sijoittavat 15 miljoonaa euroa Solnet Green Energyyn vauhdittaakseen energiaomavaraisen Euroopan rakentamista
EAB Private Equity ja Tesi (Suomen Teollisuussijoitus) ovat tehneet 15 miljoonan euron sijoituksen suomalaiseen aurinkoenergiayritys Solnet Green Energyyn. Sijoitus mahdollistaa Solnetin kasvun kiihdyttämisen yrityksen kotimarkkinoilla Suomessa ja erityisesti nopeimmin kasvavilla markkinoilla Euroopassa. Perustajaosakkaat Arttur Kulvik ja Kaj Kangasmäki jatkavat yrityksen suurimpina omistajina. Vuonna 2014 perustetun yrityksen sijoittajiin ja neuvonantajiin kuuluvat alan pioneerit ja aurinkosähköteollisuuden…
-
CapMan Infra ja St1 sopivat yhteistyöstä maalämpölaitosten rakentamiseksi
CapMan Infra ja St1 ovat sopineet yhteistyöstä maalämpöinvestointien vauhdittamiseksi Suomessa. Osana järjestelyä CapMan Nordic Infrastructure I -rahasto hankkii St1 Lähienergia Oy:n omistaman maalämpölaitosportfolion, ja rahoittaa uusien kestävällä tavalla energiaa tuottavien maalämpölaitosten investointeja maanlaajuisesti. CapMan Infra ja St1 lanseeraavat kumppanuuden, jossa CapMan Infra rahoittaa St1:n myymiä ja rakentamia uusia maalämpölaitoksia kerrostaloille ja liike- ja julkisille…
-
Sykli ja Laatukeskus perustavat kiertotalousverkoston
Sykli ja Laatukeskus perustavat yhteistyössä uudenlaisen kiertotalouden edistämiseen tähtäävän koulutusohjelman. Kiertotalousverkosto palveluna -kumppanuus laajentaa erityisesti pk-yritysten kiertotalouden osaamista koulutusten, datan seuraamisen sekä verkostoyhteistyön avulla. Verkostoon liittyvien yritysten toimintaa arvioidaan aluksi liiketoiminnan strategista nykytilaa arvioivan Kiertotalouslinssi-työkalun avulla. Arvioinnin pohjalta asetetaan kasvutavoite ja sopimuskauden päätteeksi arvioidaan tavoitteissa onnistumista. Verkoston osaamista kasvatetaan koulutusohjelman avulla, jossa käydään läpi…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 4/2021: uusiutuva energia nousi fossiilisten ja turpeen ohi energian kokonaiskulutuksessa vuonna 2020
Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Huhtikuu tarjosi mm. sähköautojen latausalustayritys Virta keräsi 30 M€ kasvurahoitusta – vauhdittaa globaalia siirtymistä kestävään liikkumiseen. Energiahaaste 2021 -kilpailun voitti helsinkiläinen kerrostalo, jossa säästöprosentit yllättivät asukkaatkin. Gasum ja Rajavartiolaitos varmistavat testitoimitusten avulla biokaasun toimivuuden aluspolttoaineena sekä logistiikassa että käytännössä ulkovartioaluksella. Tulevia tapahtumia Vauhtia kansalaisten energiayhteisöihin 13.7.2021 SuomiAreena…
-
30 miljoonaa euroa kasvurahoitusta – johtava sähköautojen latausalustayritys Virta vauhdittaa globaalia siirtymistä kestävään liikkumiseen
Huhtikuussa 2021 päättyneen Virran (Liikennevirta Oy) rahoituskierroksen johtava sijoittaja on Jolt Capital. Muut uudet sijoittajat ovat singaporelainen Vertex Growth sekä kotimainen Tesi. Kasvuyhtiö Virta on päättänyt 30 miljoonan euron rahoituskierroksen. Huhtikuussa 2021 päättyneen kierroksen johtava sijoittaja Jolt Capital on eurooppalaisten B2B-teknologiayritysten kasvattamiseen keskittynyt sijoitusyhtiö. Singaporelaiselle Vertex Growthille Virta on ensimmäinen sijoitus Eurooppaan. Kotimaasta mukaan…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 2/2021: Ostosähkön määrän voi puolittaa kahdeksassa vuodessa
Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Helmikuu tarjosi mm. Parkkisähkö keräsi kolme miljoonaa euroa kasvun rahoittamiseen. Scanofficen jäsenyys pohjustettiin Lähienergialiiton avoimella ja näkyvällä toiminnalla. Pohjois-Pohjanmaa pysyy Suomen tuulivoimakeskittymänä – kiinteistöverotulot lähes 6 miljoonaa. Gasum vahvistaa pääkaupunkiseudun ja Etelä-Suomen kaasutankkausasemaverkostoa. Öljylämmityksen vaihtajille tarjottavaan avustukseen 10 miljoonan euron lisäpotti – avustuksen suosio jatkunut hurjana. …
-
Flexens menestyi Business Finlandin kasvumoottorikilpailussa
Ilmakehän hiilensidonnan markkinat, älysatama, tekoälyn markkinapaikka ja uusiutuvan energiatuotannon yhteiskuntamittakaavan uudet ratkaisut veivät potin, kun päätettiin Business Finlandin kasvumoottorikilpailutuksen voittajista. Kilpailutuksen voittivat Compensate, Awake.AI, Silo.AI sekä Flexens. Voittajaprojektien arvioidaan synnyttävän yhteensä lähes 6 miljardia euroa uutta liikevaihtoa Suomeen, yli 9 miljardin euron edestä uutta vientiä ja lähes 100 000 uutta työpaikkaa kymmenen vuoden aikana. …
-
Sijoita sinne, missä se merkitsee: Joukon Voima ja Lendahand yhteistyöhön
Hollantilainen Lendahand ja Joukon Voima aloittavat yhteistyön tarjotakseen suomalaisille mahdollisuuden sijoittaa kehittyvien maiden pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Rahoituksen avulla saadaan luotua kestäviä työpaikkoja, millä on merkittävä vaikutus köyhyyden lievittämisessä. Yhteistyön myötä aukeavat sijoitusmahdollisuudet ovat näin vastaus tiedostavien sijoittajien luomaan vahvistuvaan kysyntään. Ennen laajentumistaan Suomen markkinoille, Lendahand on kerännyt rahoitusta kotimaassaan jo yli 2000 kohteeseen,…
-
SLUSH oheistapahtuma European funding opportunities: H2020 – SME Instrument
Lähienergialiitto yhdessä Karostech Ltd, Urban Mill, Kasvusaari Oy ja ReWork of Work Facebook -yhteisön kanssa järjestivät SLUSH oheistapahtuman EU:n Horisontti 2020 SME rahoitusinstrumentista. Tapahtumassa esiteltiin EU:n Horisontti 2020 -ohjelman SME rahoitusinstrumentti. Sen avulla pk-yrityksille on tarjolla rahoitusta tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan. Tilaisuuden sisällöstä vastasi espanjalainen Inspiralia, joka tarjoaa palveluita EU H2020 hakemuksen tekemiseen ja onnistuneen hakemuksen jälkeen…
-
Aalto-yliopiston FinSolar-hanke kartoitti Suomen aurinkoenergian palvelu- ja rahoitustarjonnan
FinSolar-hankkeen kyselyn tulos: aurinkoenergia-alalla toimii Suomessa kymmeniä yrityksiä ja niiden palvelut ovat monipuolisia ja kattavat myös rahoituspalvelut. FinSolar-hanke kartoitti Suomen aurinkoenergian palveluiden tilanteen kyselyllä syyskuussa 2015. Kyselyyn vastasi 49 yritystä ja kyselyn tulosten perusteella Suomen aurinkoenergiamarkkinoilla on laaja palvelu- ja rahoitustarjonta eri osa-aluille. Muun muassa lähes 30:ltä yritykseltä saa ”avaimen käteen” palvelun, investointeihin on tarjolla useita eri rahoitusinstrumentteja:…