• Milloin Suomi ohittaa Kreikan ja Romanian uusiutuvan energian sijoituskohteena?

    Suomi sijoittui Ernst & Youngin kansainvälisessä ”Renewable Energy Country Attractiveness Indices” indeksivertailussa häntäpäähän sijalle 36/40. Energiaremontti tarvitaan, jotta Suomen uskottavuus uusiutuvan energian toimijana ja sijoituskohteena saadaan kansainväliselle tasolle. Juhlapuheissa kuullaan paljon biotalouden ja cleantechin mahdollisuuksista Suomen taloustilanteen kohentajana ja uusien työpaikkojen synnyttäjänä. Samaan aikaan alan yritykset harmittelevat, miten Suomessa kotimarkkinoiden ja pääoman puute tekevät liiketoiminnan…


  • Suomi jäljessä niin asenteissa kuin tilastoissa

    Energiatehokas rakentaminen on vakiinnuttanut suosionsa Ruotsissa ja Norjassa jo aikaa sitten, mikä kävi ilmi viimeisimmässä Passivhus Norden konferenssissa Trondheimissa. Esimerkiksi Norjassa vuoden 2015 rakennusmääräykset ovat jo nyt vapaaehtoisesti aktiivisessa käytössä. Ruotsissa uudet energiatehokkuusmääräykset on jopa useimpien rakennusyritysten (mm. NCC, Skanska ja Peab) johdolla tuomittu lähes murskaten kunnianhimottomiksi. Reaktio on päinvastainen kuin kotimaassamme vuonna 2010 vastaavassa…


  • Aurinko paistaa pohjoisessakin

    Olosuhteet aurinkoenergian tuotantoon ovat Suomessa jopa Euroopan parhaimmistoa kesän säteilymääriä tarkastellessa. Alla oleva kaavio osoittaa, että yöttömien öiden ansiosta aurinko todella säteilee pohjoisessakin. Pimeät talvet kääntävät pelin luonnollisesti eteläisempien alueiden eduksi, mutta silti keskelle Pohjanmaata kuvitteellisesti sijoitettavan aurinkovoimalan vuoden energiantuotantopotentiaali olisi 88 % Saksan Finsterwaldessa sijaitsevan vastaavanlaisen laitoksen kapasiteetista. Finsterwaldessa, Saksan Brandenburgissa sijaitsee maailman viidenneksi suurin…


Ajankohtaista

sähkölinja

Ilmastopaneelin selvitys: Sähköistymisellä on merkittävä rooli Suomen ilmastopäästöjen leikkaamisessa

Energiajärjestelmien sähköistäminen voi merkittävästi vähentää hiilidioksidipäästöjä ja auttaa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, kertoo Suomen ilmastopaneelin tuore selvitys. Sähkö pitää tuottaa vähäpäästöisesti, eikä tuotannon päästöjä saa ulkoistaa. Sähköistymisen oikeudenmukaisuus- ja turvallisuusvaikutukset tulee tunnistaa ja järjestelmän uudet pullonkaulat ennakoida. Sähköistymisen avulla Suomen päästöjä voitaisiin leikata 95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, kertoo Ilmastopaneelin tuore selvitys (Sähköllä merkittävä rooli Suomen kasvihuonekaasupäästöjen […]