-
Suomen on kannustettava pientuottajien yhteistä ja alueellista energiantuotantoa
Ympäristöministeriössä on valmisteilla hallituksen esitykseksi maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta. Esityksellä ehdotetaan lainsäädäntöä, jolla muutettaisiin lakia kahdesta eri syystä: siirtymiseksi uusissa rakennuksissa lähes nollaenergiarakennuksiin komission Suomelle tietopyynnössään esille tuomiin rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kannalta kansallisen täytäntöönpanon eräiden kohtien täsmentämiseksi olemassa olevien rakennusten osalta. Lähienergialiitolta pyydettiin lausuntoa hallituksen esitykseen ja siihen liittyviin asetusluonnoksiin. Asetusluonnoksissa on kiitettävästi huomioitu rakennusten laatua…
-
Nollaenergiarakentamisen lainsäädäntöön lisää kunnianhimoa
Suomen Lähienergialiitto toivoo, että käynnissä olevassa lähes nollaenergiarakentamisen lainsäädäntötyössä löytyy riittävästi rohkeutta ja kunnianhimoa. Rakennukset käyttävät 40% energiasta, joka tarjoaa suuren potentiaalin energiatehokkuutta parantaville ratkaisuille ja uusiutuvan energian käytölle. Rakennusten osuus energiankulutuksesta on suuri Noin 40 prosenttia EU:n energiankulutuksesta kuluu rakennuksissa, minkä lisäksi niissä syntyy noin 35 prosenttia alueen kasvihuonekaasupäästöistä. Rakennusten energiatehokkuuden kehittäminen EU:ssa onkin…
-
Nollaenergiarakentamisen säädöksillä on tärkeä edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa
Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan lähes nollaenergiarakentamisen säädöksiä. Motiva Oy kokosi ministeriölle sidosryhmien näkemyksiä. Tässä Lähienergialiiton haastattelu ja viestit säädösvalmisteluun. Mitä tarkoitamme ”lähienergia”-termillä? Lähienergialiitto määrittelee lähienergian seuraavasti: ”Lähienergia on käyttäjien itse säästämää, tuottamaa tai omistamaa puhdasta energiaa. Lähienergiamuotoja ovat aurinkoenergia, bioenergia, maa-, ilma- ja vesilämpö, tuulivoima, vesivoima ja älykkäät energiaratkaisut.” Rakennusten näkökulmasta keskeisimpiä ratkaisuja ovat lämpöpumput, aurinko-…