Takkojen energiamerkit pakollisiksi vuoden alusta

Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön.

 

Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.

Takkojen uusi energiamerkki näyttää samalta kuin kodinkoneista tuttu energiamerkki. Energialuokka ilmaistaan nuolikuviolla ja kirjainasteikolla. Takoissa asteikko on A++ – G.

Takan polttoainetta on puu. Takka käyttää puuta lämmittääkseen niin kuin kodinkone sähköä toimiakseen. Takkojen energiamerkinnät kertovat, miten tehokkaasti takka pystyy hyödyntämään puun sisältämän energian, eli siirtämään sen lämpönä huoneisiin. Jos takan energiatehokkuus on huono, lämpö karkaa savukaasuina ulos harakoille”, kertoo Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.

Takkojen energiamerkit perustuvat mittaustuloksiin. Jokaisesta uudesta takkamallista mitataan tyyppihyväksyntää varten muun muassa hiilimonoksidipäästöt sekä hyötysuhde. Valmistajat laskevat itse takkojen energiamerkinnät mittaustuloksista käyttämällä standardoitua laskukaavaa. Energiamerkin laskukaavassa otetaan huomioon useampia takan ominaisuuksia kuin jo aiemmin käytössä olleessa CE-merkissä.

Takkojen energiamerkinnöissä ei varsinaisesti kiinnitetä huomiota puun puhtaaseen palamiseen ja pienhiukkaspäästöihin. Niitä valvotaan eri asetuksella. Puhdas palaminen edistää kuitenkin takan energiatehokkuutta. Lämpöä syntyy enemmän, kun savukaasut palavat puhtaasti tulipesässä ja takan rakenne on lämpötalouden kannalta oikein suunniteltu. Tämä parantaa hyötysuhdetta ja näkyy takan saamassa energialuokassa, kun saadaan enemmän lämpöä vähemmällä puumäärällä”, Sutinen mainitsee.

Valmistajilla on vuoden alusta lähtien velvollisuus julkaista energiamerkit kaikista valmistamistaan takoista. Tulikiven kaikki takat kuuluvat energialuokkaan A+ tai A.

 

Lämmönluovutustehon tarve riippuu talosta

Takkojen energiamerkeissä ilmoitetaan myös lämmönluovutusteho kilowatteina. Varaavissa takoissa teho on aina pienempi kuin esimerkiksi kiertoilmatakoissa, sillä niiden toimintaperiaate on erilainen. Varaavissa takoissa palavien puiden tuottama lämpö siirtyy takan rakenteisiin ja sieltä hitaasti säteilylämpönä huonetilaan. Kiertoilmatakoissa lämmitys perustuu takan kuoren sisällä lämpenevään huoneilmaan, joka levittää lämmön huoneeseen. Nopeasti tuotetussa lämmössä tehot ovat suurempia, mutta lämmitys loppuu tulen sammuessa.

Ei kannata katsoa pelkkää lämmönluovutustehoa, vaan kiinnittää huomiota myös takan lämmönvarauskykyyn ja jäähtymisaikaan. Parin tunnin lämmityksellä varaava takka luovuttaa lämpöä yli vuorokauden ajan. Nykyaikaisessa passiivitalossa pieni lämmönluovutusteho on hyvä asia. Kun takka luovuttaa lämpöä pitkään ja pienemmällä teholla, kodin lämpötila pysyy tasaisen miellyttävänä. Vanhemmassa talossa, jossa nopean lämmön tarve on suurempi, isommista lämmönluovutustehoista voi olla hetkittäin apua”, Sutinen toteaa.

 

Viisi vinkkiä takan energiatehokkaaseen käyttöön

Takan energiatehokkuus laskee, jos sitä käytetään väärin. Tulikivi kokosi viisi vinkkiä, joilla takkatulesta saa enemmän hyötyä irti:

  1. Tutustu valmistajan käyttöohjeisiin. Muun muassa oikea puumäärä ja lämmitysaika vaihtelevat takan koosta, lämmitystavasta ja muista ominaisuuksista riippuen.
  2. Muista tyhjentää tuhkalaatikko tarpeeksi usein. Jos laatikko on liian täynnä tuhkaa, paloilman reitit tulipesään muuttuvat. Pahimmillaan se voi johtaa ylikuumentuvan arinan vaurioitumiseen. Tehokas palaminen edellyttää, että ilma pääsee virtaamaan vapaasti arinan alta tulipesään.
  3. Käytä aina kuivaa, puhdasta puuta lämmitykseen. Märkä puu ei pala yhtä tehokkaasti, sillä energiaa tuhlaantuu puun kuivattamiseen. Märän puun polttaminen aiheuttaa enemmän pienhiukkaspäästöjä ja hormin pikeentymistä. Hormiin kertynyt noki voi syttyä ja aiheuttaa hormipalon.
  4. Älä lämmitä turhaan liikaa. Valmistajan käyttöohjeissa kerrottu puumäärä ja lämmitysaika riittävät. Enempää puuta ei kannata käyttää. Tulen sammuttua varaava takka jatkaa lämmön luovuttamista jopa vuorokauden ajan tai pidempään. Ylilämmittäminen ei kannata, sillä se laskee takan hyötysuhdetta, kun suurempi osa puun energiasta menee hukkaan. Myös kodin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.
  5. Älä polta takassa roskia, pahvia tai paperia. Roskien polttaminen ei tuota lämpöä, vaan lähinnä tuhkaa. Paperi kelpaa vain sytykkeeksi. Esimerkiksi muovin polttamisesta voi syntyä myrkkykaasuja, sillä puhtaasti palaakseen se vaatii kovemman lämpötilan kuin takkatulessa. On hyvä muistaa, että roskien polttaminen voi liata tai vahingoittaa takkaa ja hormia. Joidenkin jätteiden polttaminen takassa voi nostaa lämpötilan niin kuumaksi, että se aiheuttaa rakennevaurioita.

 

Lisätietoja

Tulikivi Oyj
Tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen
Puh. 040 527 8355, jari.sutinen@tulikivi.fi
www.tulikivi.fi

Tulikiven tiedote 23.1.2018

 

Ajankohtaista

meri tuulivoimala merituulivoima

Flexens menestyi Business Finlandin kasvumoottorikilpailussa

Ilmakehän hiilensidonnan markkinat, älysatama, tekoälyn markkinapaikka ja uusiutuvan energiatuotannon yhteiskuntamittakaavan uudet ratkaisut veivät potin, kun päätettiin Business Finlandin kasvumoottorikilpailutuksen voittajista. Kilpailutuksen voittivat Compensate, Awake.AI, Silo.AI sekä Flexens. Voittajaprojektien arvioidaan synnyttävän yhteensä lähes 6 miljardia euroa uutta liikevaihtoa Suomeen, yli 9 miljardin euron edestä uutta vientiä ja lähes 100 000 uutta työpaikkaa kymmenen vuoden aikana.   […]