Kuluttajan näkökulma tehopohjaiseen siirtomaksuun – työpaja

Sähkön siirtohinnoittelurakenteen muutos on ollut esillä jonkin aikaa ja joitain muutoksia on jo tehty. Muutoksen tarpeellisuudesta ja perusteluista on käyty värikästä keskustelua – mutta on tässä otettu tarpeeksi huomioon muuttuva sähköjärjestelmä ja kuluttajien kasvava ja uudistuva rooli? Aihetta käsitellään Lähienergialiiton, Smart Energy Transition ja BCDC energia -hankkeiden työpajassa.

 

Lue blogi-kirjoitus työpajasta

 

Aika: 24.4.2018 8.30 – 11.00

Paikka: Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu, Runeberginkatu 14-16, Helsinki. Istuntosali A-153, ala-aulasta oikealle, ½ kerrosta ylös, vasemmalle ja istuntosali on n 20 m päässä oikealla.

Työpaja on maksuton ja järjestetään Lähienergialiiton jäsenille ja SET ja BCDC energia hankkeiden tutkijoille.

Työpajan järjestämisen taustana on mm. se, että hinnoittelurakenteeseen on tehty erilaisia ehdotuksia. Lähienergialiitto lähestyy aihetta seuraavalla ehdotuksella (lähde Suomen Lähienergialiiton lausunto: Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja Energia – 38/2017. Matkalla kohti joustavaa ja asiakaskeskeistä sähköjärjestelmää)

Sähkön siirtomaksujen muutoksissa on syytä sääntelyllä varmistaa, että ne sekä auttavat sähköjärjestelmän tasapainoa että kannustavat energiatehokkuuteen. Lähienergialiitto yhtyy väliraportissa esitettyyn näkemykseen, että tehopohjainen siirtohinnoittelu voi korvata siirtomaksun kiinteitä maksuja. Lähienergialiitto kannattaa, että siirtomaksuun vaikuttaa myös energian määrä – kuten nykyään, jotta myös siirtomaksu ohjaa energian tehokkaaseen käyttöön.

Sähkön siirtohinnalla pitää ohjata sähkön kulutus mahdollisimman energiatehokkaaksi ja sähköjärjestelmän tasapainoa tukevaksi. Tällöin myös sähkön siirtohinnan energiakomponentin on ohjattava kulutusta. Jotta ohjausvaikutus kasvaa, Lähienergialiitto kannattaa sähkön verotuksen muutosta kiinteästä per kWh hinnasta sähkön hinnasta riippuvaksi, esimerkiksi “n prosenttia sähkön hinnasta”. Tällä hetkellä luontevin sähköveron peruste on sähkön Suomen alueen spot-hinta.”

Työpajan tavoitteena on päivittää edellä olevaa kantaa uusimman tiedon valossa ja mahdollisimman monen sidosryhmän tavoitteita vastaavaksi.

Ohjelma

8.30 Kahvia ja aamupalaa tarjolla

Alustus sähköverkkoyhtiöiden taloudelliseen valvontaan, johtava asiantuntija Tiina Karppinen, Energiavirasto

Alustus Sähkön siirtohinnan tehomaksu ja joustava sähköjärjestelmä, professori Maria Kopsakangas-Savolainen, BCDC Energia

Alustus Sähkönsiirron hinnoittelumallit ja kuluttajien käyttäytymisen ohjaaminen, emeritusprofessori Raimo Lovio, Aalto yliopisto

Alustus Sähkön siirron hinnoittelu – kehityksen ajurit ja kehitysvaihtoehdot, apulaisprofessori Samuli Honkapuro, LUT

Alustus Yrityksen näkökulma hinnoittelumalleihin, toimitusjohtaja Kristian Savela, St1 Lähienergia

Keskustelu alustuksien perusteella aiheesta ”Minkälainen siirtohinnoittelurakenne on tarpeellinen tulevaisuuden joustavan sähköjärjestelmän ja oikeudenmukainen kuluttajien kannalta. Miten kysyntäjoustopalvelut ja energian varastointi auttavat

11.00 Tilaisuus päättyy

 

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapio Tuomi

tapio@lahienergia.org

 

Tilaisuuden järjestävät

Ajankohtaista

Lähienergialiitto kannattaa kotitalousvähennyksen laajentamista energiaremonttien edistämiseksi

Lähienergialiitto kannattaa 19 kansanedustajan allekirjoittamaa lakialoitetta taloyhtiöiden energiaremonttien vauhdittamiseksi. Lakialoitteessa ehdotetaan, että kotitalousvähennys laajennetaan koskemaan taloyhtiöiden tekemiä energiatehokkuutta parantavia ja hajautettua uusiutuvaa energiantuotantoa tukevia hankkeita. Tällä hetkellä yhtiömuotoisesti asuvat taloyhtiöiden osakkaat eivät saa kotitalousvähennystä yhtiön tekemistä remonteista. Vähennyskelpoisia ovat ainoastaan oman huoneiston sisäiset remontit, joten yhtiön toteuttamat energiahankkeet ovat vähennyksen ulkopuolella. Omakotitaloissa asuvat sen sijaan […]